okejos Napisano 4 Czerwiec 2005 Share Napisano 4 Czerwiec 2005 ja złozyłem niemca mundur repro, wyposarzenie repro 50% i 50% orginały mauser powedzmy odlew i mp 38 odlew a sumie za 3500. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wędrowiec39 Napisano 4 Czerwiec 2005 Share Napisano 4 Czerwiec 2005 no Fall, czapki z głów, jak dla mnie Twój hardcore Luftwaffe re-enacting toż to prawdziwy... hardcore :-)) Finansowy zwłaszcza :-)) Luftwaffe w cenie, znaczy się, ale za Wielką Wodą repliki mają pierwsza klasa, więc muszą swoje kosztować. Piechociniec niemiecki ,,nieco'' tańszy jak widzę? :-))a jak wygląda jego wersja hardcore?pozdrw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wędrowiec39 Napisano 4 Czerwiec 2005 Share Napisano 4 Czerwiec 2005 Jeager: drogą kupna nabyłem koc armii USA tak chyba jakoś drugowojenny i wygląda lepiej niż szary. Ma kolor zbliżony do polskiego KBW i fakturę gładką a nie ,,zmechaconą'' jak rzeczony szary. Można też założyć płaszcz na tornister (np. przerobiony LWP lub uszyty od podstaw) wtedy będzie się idealnie komponował. Metodą prób i błędów udało nam się w grupie dobrać najodpowiedniejszy (mamy nadzieję:-)) kolor hełmu i fakturę salamandy (choć wyżej Bolek miał zastrzeżenia:-)). Zajrzyj na naszą stronę (GRH GO ,,Śląsk'') do sekcji galerie i jeśli będzie Ci odpowiadał skontaktuj się na priv z Mecenasem, może znajdzie czas (choć chłop coś ostatnio zarobiony) i wyszykuje. Widziałem też na allegro ofertę Bolka na pomalowanie hełmu w salamandrę. Jak mawiali starożytni: the choice is yours :-))pozdrw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jazlowiak Napisano 4 Czerwiec 2005 Share Napisano 4 Czerwiec 2005 Oficer kawalerii:- rogatywka garnizonowa - nikt jeszcze w Polsce nie robi poprawnej - okolo 300 PLN (trzeba mieć oryginalny daszek)i guziki do podpinki- hełm wz. 15 - restaurowany francuski wraz z przywozem i remontem 400 PLN - bryczesy - 150- buty na miarę 1400 PLN- ostrogi Prince of Wales okolo 100- kurtka gabardynowa - 600 + hafty 200 + oryginalne gwiazki po 25 - oryginalne guziki komplet 9 duzych i 6 małych 100- płaszcz - 1000 PLN- koszula biała ze stójką i zielona ze stójką - po 100 PLN (hero)- żaboty - biały i polowy - szyje babcia kumpla- rękawiczki brązowe, skórzane , szyte na miarę 200 PLN- szabla wz. 34 kopia - 1800 PLN- żabka i temblak 100 PLN- pas główny - 100 - 150 PLN powojenny - trzeba zmienic klamrę- sznurek do gwizdka - 30- gwizdek - ze 20- futerał do Visa ze smyczą - koło 250- torba polowa (bez zawartości) - LWP - 60 kopia kosztuje około 500- busola oryginalna - 500 z futerałem- lornetka z futerałem - oryginał chyba z 500- VIS - odlew 200 - deko 1000 - oryginał 5000?- torba do maski (Sajewski) - 100- zegarek szwajcarski okolo 60-80- pas salonowy - kopia 300- rapcie - kopia - 100 - białe lub kremowe rękawiczki na miarę 200 PLN- szasery - 200- sztyblety 250- odznaka pułkowa (dla posiadaczy) - kopia z elementami złoconymi 200 PLNNie chce mi się nawet liczyć, ile to razem:-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
retimnon Napisano 4 Czerwiec 2005 Share Napisano 4 Czerwiec 2005 do listy Falla jeszcze manierka (stówa), wkład do kaburki (np. 350 denix albo z 800 marushin), rękawice-muszkieterki (200), jakieś bojówki do pasa... jeśli nie FG42, tylko mauser, to bagnet... do 15 koła spokojnie dojedzie. Ale to wszystko drobiazg, bo... jest to zestaw hardcorowy, ale podstawowy, powiedzmy od 41, 42 roku do końca wojny :)Dalej zaczyna się np. zimówka: płaszcz z Poznania 800, kurtka odwracalna, np. ze Sturma jakieś 600, bo o pikowanej FJ to w ogóle szkoda gadać... zimowe portki, zimowe buty, podhełmówka, rękawiczki. Na płaszcz można założyć polówkę LW, jeśli chcemy pokazać późnego FJ (250 sturm, 900 zza oceanu w dobry splitter albo sumpf).Wczesna wojna? No to wczesne kombi, niebieski bandolier i brązowe paski...Dalej Ramcke, Tunezja i Włochy... Szerokie portki tropikalne, żółta fliegermutze i koszula, parciane paski, kokos, żółty bandolier... O bluzie Ramcke i czapce Hermann Meyer" również szkoda gadać.Oczywiście do każdego kompletu mamy osobny hełmik - z tarczką, bez tarczki, żółty, z zimmeritem i kamuflażem... :)eeech, panowie wrześniowcy, nie wiem, jak u Was, ale FJ to wór bez dna :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jazlowiak Napisano 4 Czerwiec 2005 Share Napisano 4 Czerwiec 2005 - zapomnailem o oficerskich muszkieterkach - 250- temblak oficerski do szabli - 200- szalik pod płaszcz - 100- kurtka drelichowa - 350- kurtka polowa - gabardinowa - 600- kopia rzędu oficerskiego 4000 PLN- owsiak 30- peleryna kopia - 200- munsztuk 100- wyposażenie sakw (nie chce mi się liczyć)- furażerka - 70- rogatywka wz. 37 - 70- buty polowe, brązowe, na futrówce (14 p.uł) - 600 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fall Napisano 4 Czerwiec 2005 Share Napisano 4 Czerwiec 2005 Jazowiak, tu juz wypisujesz wszystkie warianty i mozliwosci umundurowania oficera kawaleri!ja napisalem o jednej wersji!a zapomnialem jak zwykle o lornetce i futerale - 300 do 500 pln jak i o czapce garnizonowej conajmniej 300,- plntak jak napisal retimnon, na kazdy kolejny mundur - Rosja zima, Afrika, Ardeny, moznaby wszystko robic od nowa...(buty FJ1 model, 2 model, zimowe, wartownicze, afryka niskie, afryka wysokie, knobelbecher, Schnürstiefel...)itdpoz Fall Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fall Napisano 4 Czerwiec 2005 Share Napisano 4 Czerwiec 2005 no to mamy oficera kawaleri z trzema kurtkami, peleryna i plaszczem, dwoma koszulami i dwoma parami rekawiczek, dwoma parami butow i za 16000 pln i b.dobrze wyposazonego FJ-ta bez skarpetek, z Normandi za ta sama cene(14200 plus pelny bandolier 1300, plus manierka i menazka 200,- plus cos do kabury 500,- plus rekawiczki 200,- plus lornetka i futeral 400 i garnizonowka 300.. - razem 17100...)poz i dobranoc Fall Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jazlowiak Napisano 4 Czerwiec 2005 Share Napisano 4 Czerwiec 2005 Najtańsza rekonstrukcja:- białe porcięta z lnu i koszula - oceniam na jakies 50 zl- sznurek konopny do przewiązania się w pasie - 2 zeta- kosa ze sklepu rolniczego 67 PLN - przekucie na sztorc ze 20 PLN- trzeba mieć wąsy - bo wtedy nie było opieki dentystycznej- drewniana łyżka od Białorusinów - 3 zeta- drewniany kubek - 6 PLNwersja hardcore:- czapka rogatywka z barankiem - u górala 60 PLN- pas skórzany z ozdobami - u górala 100 PLN- buty z cholewami od Rosjan - 100 zeta- torba na łupy do wieszania przez ramię - a będzie ze 100- flaszka w wiklinowum oplocie (z zawartościa) 70 PLN- samopał - czarnoprochowy za pasem - nawet 2000- onuce - 10 PLN- kapota chłopska - 200 PLN- albo baranica -- szkaplerzyk z Jasnej Góry od 20 do ? miłych snówm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
feeder Napisano 5 Czerwiec 2005 Share Napisano 5 Czerwiec 2005 Jazłowiak, zapomniałeś o koniu i furażu dla niego ;)A tak w ogóle, to koledzy mogliby pochwalić się i zamieścić parę fotek posiadanego oporządzenia. Zwłaszcza interesują mnie repliki granatów za 250zł :)Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fall Napisano 5 Czerwiec 2005 Share Napisano 5 Czerwiec 2005 a prosze ja cie bardzo!http://www.militariaweb.com/auktionsdetails.cfm?auctionID=5084717http://www.militariaweb.com/auktionsdetails.cfm?auctionID=5086781http://www.militariaweb.com/auktionsdetails.cfm?auctionID=5086782poz Fall Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fall Napisano 5 Czerwiec 2005 Share Napisano 5 Czerwiec 2005 a oporzadzenie i umundurowanie FJ znajdziesz przy opisach aukcji w Dobieszowicach, Warszawie, Bialobrzegach, na Zanku Czocha, Chelmnie itpi pare tu http://www.fjr1.webpark.pl/mundur_i_wyposazenie.html stronka niestety w przebudowie wiec dlugo nie byla aktualizowana - sorry - na nowej bedzie foto kazdego guziczka z 4 stronpoz FallPost został zmieniony ostatnio przez moderatora polsmol 20:22 05-06-2005 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fall Napisano 5 Czerwiec 2005 Share Napisano 5 Czerwiec 2005 a tu cos dla takich Hardcorhardkorowcow FJto cena za sam skladaczek...http://www.militariaweb.com/auktionsdetails.cfm?auctionID=5089030a to za sam kombinezonik...http://www.militariaweb.com/auktionsdetails.cfm?auctionID=5089043kompletny gosciu ze spadochronem byl wyceniany na 30000 Euronow, asam spadochron na 4000 Euronowmilego Weekendu! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roobert Napisano 5 Czerwiec 2005 Share Napisano 5 Czerwiec 2005 Panowie a skąd można zdobyć wymiary polskich ładownic do mausera, tak żeby samemu uszyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peiper Napisano 6 Czerwiec 2005 Share Napisano 6 Czerwiec 2005 Do Fall'a:a co można mieć za jakieś 3-4 tysiące ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danielcio Napisano 6 Czerwiec 2005 Share Napisano 6 Czerwiec 2005 Peper- wszystko mozna mieć - wystarczy tylko chciec i trzeba wiedzieć gdzie szukać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fall Napisano 6 Czerwiec 2005 Share Napisano 6 Czerwiec 2005 Witaj Piper, za te pieniadze zrobisz juz jednego (okres) dobrego Fallschirmjägera! Napewno bez orginalnych kalesonow, ale na 1m bedzie GIT!!!!Po zrobieniu czarnobialych fotek - raczej nie do odroznienia od orginalu!poz Fall Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeager Napisano 6 Czerwiec 2005 Share Napisano 6 Czerwiec 2005 Witam, to ja dalej metodą staś pytalski", a czy ktoś z szanownych kolegów wie czy, a jeśli tak to kto i gdzie już sprzedaje legalnie, wg nowych przepisów zdekowane karabinki- takie z zaświadczeniem, że zostały już tak zmasakrowane, przez fachową firmę że nawet najbardziej zacięty reenactor z nich nie wystrzeli? Krótko mówiąc nie stanowiące broni i będące przedmiotem wolnych zakupów?pozdrawiam Jeager Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
past Napisano 7 Czerwiec 2005 Share Napisano 7 Czerwiec 2005 w ostatnim strzale" jest reklama firmy z zagranicy , która w tejże reklamie deklaruje że sprzedaje deco zgodne z polskimi przepisami , jest napisane że szczegóły na www , ale tam brak informacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mr2z Napisano 7 Czerwiec 2005 Share Napisano 7 Czerwiec 2005 Eee... przesadzacie trochę z tymi cenami... Ja za swoje wyposażenie piechura WH, które składałem do kupy przez dwa lata, łącznie wydałem dosłownie grosze, i jestem dosyć zadowolony z efektu. Zbierając ziarnko do ziarnka, wykazując sporo cierpliwości, można w końcu wyklepać sobie coś fajnego. Większość prac krawieckich przy mundurze wykonałem sam, co dało się kupić jako totalny złom i samodzielnie oczyścić, to oczyściłem, co dało się zrobić bez ingerencji fachowca, to zrobiłem, i voila!http://lzlf.atlantyda.net/transfer/wh2.jpghttp://lzlf.atlantyda.net/transfer/wh9.jpgWiem, że nie jest to cudo, ale na dobry początek"...Teraz szczegóły:- Hełm to dziurawy wykopek, który dosłownie sypał się w rękach, kosztował mnie sporo pracy, fasunek LWP- Karabin Mauser wz.24, taki sam wykopek, jednak w nieco lepszym stanie (oczywiscie deko!)- bluza szwajcarska, ale przerobiona w zasadzie od podstaw (mankiety, kołnierz, kieszenie)- patki i adler to zakup z giełdy staroci- guziki oryginalne, w pocie czoła czyszczone z rdzy i śniedzi- pas uzywany DDR, klamra replika- szelki policyjne- ładownice dwukomorowe (wiem wiem, beznadzieja, ale niebawem wymieniam na właściwe)- bagnet i pochwa oryginalne, odrestaurowane w pocie czoła- żabka, replika- menażka polska (też wkrótce wymieniam na właściwą)- maniorka czeska + oryginalny niemiecki kubek, który był w katastrofalnym stanie- saperka LWP- puszka, oryginalna, odrestaurowana- spodnie splintertarn współczesna replika (należy odpruć kieszenie)- opinacze - replika- buty - polskie brązowe opinacze z odciętym... opinaczem :)Wszystkie elementy odrestaurowywałem samodzielnie. Jeszcze wiele do poprawy, ale moim zdaniem na dobry początek można już zacząć się bawić :) Chociaż i tak wiem, że hardcore'owi reenactorzy drą włosy z głowy po przeczytaniu mojego postu :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kikifas Napisano 7 Czerwiec 2005 Autor Share Napisano 7 Czerwiec 2005 No to na bal maskowy jak znalazł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fall Napisano 7 Czerwiec 2005 Share Napisano 7 Czerwiec 2005 my mowimy o rekonstrukcji, nie o szwajcarskim mundurze i spodniach BDU z pasem NVA...to nie jest rekonstrukcja, to nawet nie jest podroba czy replika (replika odzwierciedla pierwowzor), to jest poprostu cos w stylu WH...w takim stroju, to raczej nie zawojujesz na Bzurze czy jakiejs innej szanujacej sie imprezce...nie wspomne o nielegalnej pukawce...poz Fall Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mr2z Napisano 8 Czerwiec 2005 Share Napisano 8 Czerwiec 2005 Oczywiście, że nie zawojuję na rzadnym zlocie. Nawet bym nie śmiał. Ja też mówię tutaj o czyms na wzór WH" a nie o rekonstrukcji i mam tego zupełną świadomość. Mundur który pokazałem na fotkach, był szykowany raczej pod działalność filmową, gdzie detale nie są aż tak ważne, bo kamera tego nie wyłapie. Składając go nie myślałem o prawdziwym GRH. Obecnie wymieniam część najbardziej rażącego w oczy wyposażenia, na porządne repliki lub oryginały. Mauser jest profesjonalnie zdekowany, lufa jest repliką, więc w zasadzie tylko kolbą mogę zrobić krzywdę ;) Jednak myśląc o prawdziwym GRH skłaniał bym się raczej ku ASG lub odlewowi.Tak czy siak, pokazałem co mozna złożyć za grosze i wiem że jest to a bal maskowy jak znalazł" :) ale jednocześnie może być punktem startowym do PRAWDZIWEGO reenactingu. Czyż nie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danielcio Napisano 8 Czerwiec 2005 Share Napisano 8 Czerwiec 2005 past, podaj bardzo Cie prosze dane tej firmy, jakieś namiary czy co....Pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fall Napisano 8 Czerwiec 2005 Share Napisano 8 Czerwiec 2005 kazdy z nas jakos tak zaczynal...;o)poz Fall Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.