Skocz do zawartości

Wrzesień 1939 w polskim obiektywie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

z książki Odziemkowski Janusz Warszawa w wojnie obronnej 1939 roku" PWN W-wa 1989 - Jeńcy niemieccy na Pradze przed odmarszem na punkt zborny w Cytadeli" jednoznacznie wskazuje na żródło, że autor fotografi był po stronie polskiej (Julien Bryan ?)

• Odpowiedzi 435
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

To zdjęcie już było na forum, ale zamieszczam je z trzech powodów:
1. przedstawia scenę wyjścia jeńców niemieckich z aresztu,
2. nad wejściem widać fragment krzyża (na następnym zdjęciu widać go będzie w całości) - czy miejscem aresztu była kaplica lub kościół ?
3. polski żołnierz trzyma regulaminowo karabin w prawej ręce
(w związku z tym następne zdjęcie wykonane z tego miejsca trzeba było o d w r ó c i ć, aby bylo prawidłowe)

Napisano

A tu zdjęcie prawidłowe - o d w r ó c o n e, z widocznym krzyżem nad wejściem. Ciekawe, że jeńców przetrzymywano w areszcie w podziemiach (suterenie) jakieś kaplicy lub kościoła na Pradze ? Czyżby uważano, że obiekt sakralny
jest bezpieczny ?

Napisano

Witam serdecznie. Wielkie podziękowania za ten temat.
Zdjęcie jest reprodukcją i pochodzi z albumu rodzinnego. Oryginał w posiadaniu wuja. Na zdjęciu brat mamy mojej mamy, mojej babci Antoniny. Fotografia podpisana Franciszek Kupis wrzesień 1939. Czy to jest fotografia wrześniowa, nie wiem. W tej chwili własnie zrodziły się w moim domu wątpliwości co do osoby ze zdjęcia. Mama moja twierdzi, że babcia miała dwóch braci, Feliksa i Franciszka, ale tylko Feliks był w wojsku, a zdjęcie podpisane jest Franciszek. Tata mój twierdzi, że to on je podpisał, ale tak jak było napisane na odwrocie.

Napisano
Zdjęcie z całą pewnością wykonano przynajmniej kilka ,lat przed wybuchem wojny. Świadczy o tym choćby rogatywka starego typu.
  • 2 weeks later...
Napisano

Z amerykańskiego magazynu AFV G2 - według podpisu, 16 września 1939 pod Warszawą. Zdjęcie zamieścił na tym forum Mi.Der: http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=641880#1020860

Napisano
Szczerze wątpię, aby 16 września pod Warszawą przy bewzględnym panowaniu w powietrzu niemieckiego lotnictwa urządzano takie rewie na otwartym polu.
  • 1 month later...
  • 2 weeks later...
Napisano
Na zdjęciu zamieszczonym przez kolegę Majoriana 2009-04-15 06:40:00
Zdjęcie zostało wykonane 26.09.1939r. Na terenie mokotowa (dokładnie fort IX na Sadybie :) )
W tle widać Fort, po lewej stronie na górze zdjęcia siedzą nasi żołnierze,pilnowani przez Niemieckiego Sapera-mam ten moment uwieczniony na kilku innych fotografiach.
Dodatkowo Zdjęcie to było wykorzystane w kapitalnej książce Pana Macieja Piekarskiego Samotna Placówka"

Pozdrawiam
  • 4 weeks later...
Napisano
http://www.historia.pap.pl/?q=node/1382 Prfawdopodobnie przedmieścia Warszawy. Wrzesień 1939 r. Nie wiem jak skopiować bezpośrednio to zdjęcie.
  • 2 months later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie