Skocz do zawartości

Dywizjon 303 A.Fiedlera na ekranie?

YARD

Rekomendowane odpowiedzi

W dzisiejszym Głosie Wlkp." art. pt. Honorowa sprawa"
Być może już za dwa lata obejrzymy film na podstawie ksiązki Arkadego Fiedlera "Dywizjon 303. -Jego bohaterowie zasłużyli na to dzieło - mówią synowiw słynnego podróżnika i pisarza z Puszczykowa Marek i Arkady Radosław którzy podpisali z SPI International dystrybutorem i producentem , umowe na adaptacje książki ich ojca na potrzeby scenariusza filmowego.
....ile na tym zarobimy ? niewiele mówi M. F ,teraz 5 tyś. i tyle samo za rok. nie chcemy się obłowić , chodzi o to by ten film w ogóle powstał... Czesi już w 2001r nakręcili film pt. "Ciemnoniebieski świat o swoich lotnikach w Anglii"
Mam nadzieje że się przyłożą do tego filmu.

szczerze mówiac to na tego typu produkcje dołozyłbym z własnej kieszeni jeśłi miałbym pewnośc że nikt ich nie rozkradnie i z tych pieniędzy będzie jakiś rasowy wojenniak popularyzujacy udział wojsk polskich w walkach II.św. Jak będzie publiczna zbiórka to jakiś skromny datek złoże. Na Katyń Wajdy również. Ale wszelkim Instytutom Kinematografii mówie stanowcze i głośne NIE!

Dodam że do filmu mają powstać repliki samolotów i jedna z nich ma stanąć w Puszczykowie przy Muzeum A.F.[podobno jest taki zapis w umowie z producentem , wg.Głosu Wlkp.]
Producent ma nawiązać współprace z Czechami którzy kręcili film o podobnej tematyce.

• 5 months later...
Ta, i pewnie znowu zrobia dzielo na miare Ogniem i Mieczem". No, a obsada to sie pewnie nie obedzie bez panow Zebrowskiego, Lubaszenki, Pazury oraz Lindy. W zwiazku z czym mam taki postulat, aby przy filmie jako rezyser nie pracowal zaden z naszych mistrzow, a w obsadzie pominac gwiazdy" polskiego kina.

Pozdrawiam

P.S. Mam nadzieje, ze w sciezce dzwiekowej nie pojawi sie Mazurek Dabrowskiego" w (dosyc swobodnej) interpretacji pani Gorniak

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie