Skocz do zawartości
  • 0

nabój ćwiczebny?

ARTI123

Pytanie

Napisano
witam
trafiłem 10-szt.amo do mausera (od 27 do 36 roku),
czubek drewniany a zamiast prochu są pakuły
czy to jest nabój ćwiczebny?
arti

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
witam
trafiłem 10-szt.amo do mausera (od 27 do 36 roku),
czubek drewniany a zamiast prochu są pakuły
czy to jest nabój ćwiczebny?
arti
Napisano
Tak, to nabój cwiczebny, ale posiadajacy zmniejszony ladunek miotajacy (pod pakulami). A ta rozbieznosc lat produkcji wynika pewnie z powtórnej elaboracji zuzytej amunicji (powinno byc rowkowanie w dolnej czesci luski).
Pozdro.
Napisano
Ja spotkałem się raczej z określeniem takiego naboju jako ślepak a nie ćwiczebny...ale to może kwestia umowna.
Pozdrawiam.
Napisano
Witam.
HU13ERT - ślepaki nie posiadają pocisku i używa się ich do pozoracji albo jako element miotający choć rzadko. Natomiast naboje jakie wykopał arti to typowy ćwiczebniak do strzelania do tarczy.
W ramach ciekawostki powiem, że w Powstaniu Warszawskim Anglicy często podczas zrzutów dostarczali Powstańcom duże ilości amunicji ćwiczebnej z drewnianymi czubkami - wiedzieli, że szkoda marnować" dla Polaków w Warszawie zwyklaj amunicji.
Pozdrawiam
Kopi
Napisano
Kopi
Nabój drewniany, z tego co się orientuję, ozpadał się" i spalał jeszcze w przewodzie lufy i raczej siły rażenia to nie miał żadnej (nawet zeby strzelać do niego z tarczy) a na pewno nie pozwalała na to balistyka .
Nie neguję tego co Kolega mówi a tylko podpieram się własnymi informacjami (być może są błędne).
Szczerze mówiąc do już czepianie się szczegółów ale przyda się wymiana informacji.
Pozdrawiam.
Napisano
Kolega HU13ERT ma racje. Do tarczy to on by z 5m nie dolecial. Do tarczy strzela sie zwykla ostra amunicja. Tego typu amunicja sluzyla do strzelan w czasie cwiczen na poligonie badz do miotania granatow nasadkowych (odpowiednie jej rodzaje).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie