Boruta Napisano 25 Kwiecień 2006 Napisano 25 Kwiecień 2006 A mniejsze nożyce, to były w chlebaku, czy miały jakiś futerał? Chętnie bym taki zrobił.Pozdrawiam
MAB Napisano 25 Kwiecień 2006 Autor Napisano 25 Kwiecień 2006 Niestety tego jeszcze nie ustaliłem...Poszukuję za to zdjęć torby narzędziowej (każdego z typów) oraz wyposażenia saperskiego w ogóle (w szczególności chodzi o wszelkiego typu pokrowce, które trzeba zrekonstruować).Pozatym czy ktoś wie jak wyglądało wiązadło i jak się je zakładało.Pzdr., Mariusz
ArturSz Napisano 25 Kwiecień 2006 Napisano 25 Kwiecień 2006 Na zdjeciach powyzej, ktore wrzucil TomekSz widac nozyce dlugie w pokrowcu do nozyc krotkich - ot i ustalone ;-)pozdr,Artur
MAB Napisano 25 Kwiecień 2006 Autor Napisano 25 Kwiecień 2006 Arturze, obawiam się, że to mi niczego nie wyjaśnia.Małe nożyce noszono oczywiście w pokrowcu, który miał szlufki do zakładania na pas, więc jak mniemam w ten sposób były przenoszone.Ale kto je dokładnie nosił?W stosownych wykazach etatowego wyposażenia pionierów oraz saperów nie mogę doszukać się właśnie nożyc.No chyba, że noszono je jednak w torbie narzędziowej.Pzdr., Mariusz
kozakk88 Napisano 25 Kwiecień 2006 Napisano 25 Kwiecień 2006 MAB skoro szykujesz się na bzure to cos juz musisz miec :) zachęcam cie pochwal się fotakmi.. moze to bedzie impuls który zachęci ludzi ;)
MAB Napisano 25 Kwiecień 2006 Autor Napisano 25 Kwiecień 2006 Narazie z przyczyn zmiany lokalowej siedzę na kartonach w dwóch różnych miejscowościach, więc jak tylko znajdę cyfrówkę to coś podrzucę :)
MAB Napisano 27 Kwiecień 2006 Autor Napisano 27 Kwiecień 2006 No dobra, zgodnie z prośbą Kozaka podsyłam zdjęcia wykonanej przezemnie kopii pokrowca na nożyce.Nie jest jeszcze skończony, ale już niewiele mu brakuje...Pzdr., MAB
MAB Napisano 27 Kwiecień 2006 Autor Napisano 27 Kwiecień 2006 Ten dziwny" wzór brezentu to wina zmniejszenia zdjęcia...
MAB Napisano 28 Kwiecień 2006 Autor Napisano 28 Kwiecień 2006 Naprawdę nikt nie ma zdjęć torby narzędziowej i pokrowców na sprżet sapersko-pionierski?
Gebhardt Napisano 28 Kwiecień 2006 Napisano 28 Kwiecień 2006 MAB, podaj maila to co wysle z instrukcji.
pawelec40pp Napisano 30 Kwiecień 2006 Napisano 30 Kwiecień 2006 WitamMam w kolekcji cały przenośny sprzet saperski z okresu II RP, czyli topór II z pokrowcem, Kilof z pokrowcem, Łopata saperska z pokrowcem, nożyce z pokrowcem, siekiere z pokrowcem, piłe ale niestety z częścią orginalnego pokrowca i torbę saperską brezentową jak i dysponuje podręcznikiem pokazującum jak się nosiło sprzet saperski z 1928 roku.Mogę podesłać zdjęcia.
MAB Napisano 30 Kwiecień 2006 Autor Napisano 30 Kwiecień 2006 Też dysponuje skanami z podręcznika.Chodzi jednak o współczesne zdjęcia oryginalnych elementów wyposażenie, ponieważ w podręczniku zawarte są właściwie tylko rysunki.Zresztą poproszę o cokolwiek.Pzdr., MABPs. Zapraszam do grupy rekonstruującej polskich saperów.
pawelec40pp Napisano 1 Maj 2006 Napisano 1 Maj 2006 Podeśli mi swego meila to podeślę ci zdjęcia sprzętu saperskiego co posiadam
Gebhardt Napisano 1 Maj 2006 Napisano 1 Maj 2006 Pawelec40pp - czy mowa tu o pile poprzecznej czy platnicy? Chociaz interesowaloby mnie foto pokrowca do jednej i drugiej:)
pawelec40pp Napisano 1 Maj 2006 Napisano 1 Maj 2006 Łopatka saperska z pokrowcem.Łopatka jest dł. o 5 cm od zwykłej piechoty.
Łukasz Napisano 1 Maj 2006 Napisano 1 Maj 2006 Witam! No pawelec40pp! Zostaje mi tylko pogratulować fantów! Super!Pozdrawiam, ŁukaszP.s. Czekam na fotki kurteczki wz.36 :-)
Boruta Napisano 8 Maj 2006 Napisano 8 Maj 2006 Te moje to spoko wejdą do chlebaka, więc pokrowca nie mam co kombinować, zwłaszcza, że nie polskie.Pozdrawiam
MAB Napisano 21 Maj 2006 Autor Napisano 21 Maj 2006 Panowie, czy małe nożyce były oksydowane?Pzdr., MariuszPs. Właśnie nabyłem takowe i chcę doprowadzić je do lepszego stanu na inscenizacje...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.