Skocz do zawartości

Saper - wrzesień 1939

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 338
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Pitt 34

akurat nie mam pod reka podrecznika dcy plut strzel, ale tam wlasnie pisze o dwuch parach (tzn malej i duzej). Chyba w sekcji o robotach pionierskich. Chyba ze mi sie na starosc we lbie kreci. Poszukam jutro. Mala pare, zapewne ktorys wojak nosil w chlebaku.

• 1 month later...
  • 1 month later...
witam przeglądając komentarze w tym forum wydaje mi sie ono ciekawe tymbardziej ze tez mi sie marzy saper ale kieyds tam... narazie ze tak powiem dopiero raczkuje i na początek chciałbym uzbierac zwykłego piechura dalej to w miare mozliwosci moze bede mógł cos z tym zrobic .. ale do rzeczy.. u dziadka w garazu znalazłem piłe do drzewa wizualnie identyczną z tą na skanie załączonym do jednego z komentarzy :)ale zeby nie było zbyt pieknie długosc ostrza" to 120cm prosba do osoby która załączyła ten skan o weryfikacje wymiary sa nie wyrazne i domysliłem sie ze długosc powinna miec 1030mm czy były moze rózne rodzaje pił do drzewa?? :> czy ewentulanie kiedys mógłbym z nią pojechac na bzure ;) i przy okazji pytanie w jaki sposób saper przenosił narzędzia?? widziałem kiedys kilka rysunków saperów z łopatami ale ciekawi mnie sposób przenoszenia tej piły... Pozdrawiam Kozakk88

Pila poprzeczna (dlugosci 1030mm - brzesczot glebokosci 140 mm w najszerszy miejscu) byla przenoszona w pokrowcu z wyjetymi trzonkami, przytroczona w wygietym stanie dookola plecaka na zrolowanym plaszczu/kocu. Trzonki byly przytroczone do gornej czesci pokrowca. Jak pamiec dokaze to we wtorek podrzuce ilustracje z regulaminu. Wyglada na to ze wczesniejszego wzoru pily poprzeczne mialy dlugosc 1120 - glebokosc brzeszczotu taka sama.

Saperzy i pionierzy rowniez uzywali pily platnicy ktora naszono na pasie po prawej stronie ciala w skorzanym pokrowcu. Wymiarow niestety nie znam.

Hmmm, fakt ze z relacji wynika, ze braki tego rodzaju sprzetu w skladnicach mob podczas mobilizacji kupowano na rynku i szlo co sie dalo. Jezeli trzonki sa OK to w koncu jak uszyjesz na to futeral to i tak nic nie bedzie widac. Istotniejszy moze byc stopien do ktorego pila da sie wyginac aby ja mozna bylo odpowiednio przytroczyc:)

1) Raczka byla przytroczona do gornego rogu tornistra a w wypadku gdy saper nie mial tornistra, do naramiennika.
2) Niestety nie ma dostepu do Allegro, jakbys mogl podrzucic na priva :)
3) Niestety instrukcja nie mowi - najlesze rozwiazanie to pewnie brezent wylozony skora wewnatrz tam gdzie jest ostrze (podobny system jak w pokrowcu do rkm).

Od znajmoego kolekecjonera słyszałem, że trok do troczenia łopaty (w grónej części) skałdał się z dwóch zwykłych krótkich troków zszytych na krzyż. Sam nigdy tego nie widziałem, ale wydaje się to całkiem logicznym rozwiązaniem.

• 4 weeks later...
  • 7 months later...
Tfuuu...
Wypluwam własne powyższe zdanie :)
Uda się, tylko... do drużyny potrzebuję ludzi.
Więc przyjmę każdego kto na tegorocznej Bzurze zechce biegać jako polski saper.
A już na pewno tego ktoś biegać będzie we własnym obuwiu (czytaj saperkach).
Zgłoszenia przyjmuję na priv: legion1@op.pl

Pzdr., Mariusz

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie