Frozzer Napisano 21 Maj 2005 Autor Napisano 21 Maj 2005 witam, wyszlo takie oto ogniwko, od goliathaogniwo znalezione w miejscu walk dywizji GD i 24 pancernej, i moje pytanko. czy byly na wyposazeniu tych dywizji goliathy? i czy bylby jakikolwiek sens uzywania ich w warunkach leśno - łąkowych???
Łukasz Napisano 21 Maj 2005 Napisano 21 Maj 2005 Witam! Nie jestem tu żadnym specem, ale kiedyś widziałem film ściągnięty z sieci, gdzie Niemcy wysadzają goliatem radziecki czołg podjeżdżając go od tyłu. Wszystko działo się na skraju lasu, na polanie. Może właśnie dzięki podobnje sytujacji Twoje ogniwo pojawiło tam, gdzie je znalazłeś. Pozdrawiam, Łukasz
Frozzer Napisano 21 Maj 2005 Autor Napisano 21 Maj 2005 acha no i czy czesto znajduje sie pozostalosci po goliathach? czy ktos sie jeszcze natknal na takie cudenko? :)
vonadamski Napisano 21 Maj 2005 Napisano 21 Maj 2005 Witam!!!No ja sie spotkalem z Goliathem w muzeum we Wrocku :)Tak na powaznie to Lukasz ma racje. Goliat w zamyslach niemieckich konstruktorow mial byc przeznaczony do niszczenia czolgow i tak tez bylo.Frozz jak mogles wykopac tak zadki fant??? Niegrzeczny :):):)Z powazaniem vonadamski
Frozzer Napisano 22 Maj 2005 Autor Napisano 22 Maj 2005 zanosi sie ze bedzie wiecej ogniwek i moze jakies wieksze elementy samego goliathajak cos sie pojawi, bede informowal :)
sten Napisano 22 Maj 2005 Napisano 22 Maj 2005 Frozzer gratulujeb,zajefajny fancior,jak niebedziesz potrzebowal jakiegos ogniwka to morzesz mi sprezentowac:)))))
marecki. Napisano 22 Maj 2005 Napisano 22 Maj 2005 jak byliśmy miesiąc temu w naszym arsenale we wrocławiu , kustosz poświęcił nam troszkę czasu opowiadając historie naszych dwóch goliatów , które prawdopodobnie powstały w naszym FAMO i jednego można oglądać w czasie rozmowy padło zdanie że jest zainteresowany każdymi elementami tego pojazdu by je nabyć nic nie sugeruję w ten sposób , podaję tę wiadomość tylko jako ciekawostkę :))pzdr !!
sten Napisano 23 Maj 2005 Napisano 23 Maj 2005 Goliaty byly przeznaczone do niszczenia punktow oporu i umocnien,czolgi odpadaja.Moze niemniaszki jaki bunkierek Ruskim wysadzili??
pni Napisano 23 Maj 2005 Napisano 23 Maj 2005 Widziałem kronike niemiecką z walk we francji na jesieni 1944 gdzie strzelcy spad. zwalczali czołgi niemieckie panzerschrekami i właśnie goliatami. W kronice tej jest kadr jak do stojącego Shermana podjeżdża Goliat i jakieś 0.5 metra eksploduje. Po Schermanie nie zostało wiele. Także raczej niemcy używali go zarówno do niszczenia pozyci, bunkrów jak i czołgów. W powstaniu W-wa. do niszczenia budynków i barykad.
whatfor Napisano 23 Maj 2005 Napisano 23 Maj 2005 Frozzer, czy możesz wrzucić jeszcze jakieś fotki tego ogniwa? Najbardziej interesowały by mnie takie, zrobione pod kątem prostym, które pokazałyby zarówno część górną jak i dolną - bez zniekształceń.
Frozzer Napisano 23 Maj 2005 Autor Napisano 23 Maj 2005 whatfor - da sie zalatwic, zrobie lepsze foty na bialym tle i zamieszcze na forumco ciekawe ogniwo jest sygnowane. skrót to sad" albo 5ad" poki co jest troszke nie wyrazne bicie, bo ogniwo nie jest wyczyszczone. po czyszczeniu zamieszcze lepsze zdjecia
piryt Napisano 23 Maj 2005 Napisano 23 Maj 2005 Zajefajny fanci... a ja mam zajefajną stronkę o GOLIACIE", na której zamieszczono film instuktażowy (zaraz po temacie: Powstanie Warszawskie - ataki goliathów". Miłego czytania i oglądania.http://wilk.wpk.p.lodz.pl/~whatfor/goliath.htm
whatfor Napisano 23 Maj 2005 Napisano 23 Maj 2005 Frozzer, trzeba by gdzieś poszukać sygnatur zakładów związanych z Bogwardem" - może gąsienice robił jakiś podwykonawca? Nie słyszałem żeby Goliathy" produkowano we Wrocławiu...
sten Napisano 23 Maj 2005 Napisano 23 Maj 2005 Dzieki,myslalem ze ten Filmik gdzie wysadzaja SU-85 to testy probne.Zagladnelem w knigi i o produkcji Goliatow we Wrocku nic nie znalazlem(Byly prod.Borgward Bremen a pozniej w Nürnberg Zündapp).Czy orientuje sie ktos od kiedy wprowadzona 2gi wzor gasienic?Pzdr.sten
whatfor Napisano 24 Maj 2005 Napisano 24 Maj 2005 ündapp - Werke GmbH, Dieselstraße 10, Nürnberg" :) Oni jednak [chyba] robili jedynie silniki do Goliathów", po wprowadzeniu cięższej, spalinowej wersji Sd.Kfz.303aNadal czekamy na fotki tych gąsienic :)
benutzer Napisano 30 Maj 2005 Napisano 30 Maj 2005 witam,styczen 1945 pewna wioska w poblizu olsztyna. w pewnej chwili stojaca w wiosce cegielnia wylatuje w powietrze . wycofujacy sie niemcy wysadzili sklad amunicji. anno domini 1995. te samo miejsce juz jako szybko rozwijajaca sie dzielnica olsztyna. plac budowy, ciezkie maszyny robocze wkraczaja do akcji. wychodza pierwsze pociski artyleryjskie. kierownictwo nie wzywa saperow bo terminy sa priorytetowe. po odkryciu kolejnej warstwy ziemi w wykopie powstaje male zamieszanie. robotnicy zaczynaja rozbizbijac metalowy przedmiot lopatami. posrod sterty pierwszowojennych mauserow i bagnetow lezy to cudo. niestety robotnicy zrobili juz swoje rozbijajac korpus. w srodku tkwi piekny bokser, swiece zaplonowe marki bosh. uklad jezdny zachowany w calosci wraz z kompletem gasienic. Szkoda tylko ,ze po zabezpieczeniu fant polezal sobie jakis czas po chmurka po czym trafil na skup zlomu :((( pozdrawiam
sten Napisano 30 Maj 2005 Napisano 30 Maj 2005 Froz,moze za duzo Niemiaszkow na nim czmychalo i sie im rozsypal wlesie;))
panzer24 Napisano 31 Maj 2005 Napisano 31 Maj 2005 benutzer ciekawy opis, gdzie dorwałeś takie informacje??
Frozzer Napisano 2 Czerwiec 2005 Autor Napisano 2 Czerwiec 2005 wreszcie mam obiecane fotki gasienic od goliatha, i bicie producenta. mysle ze bedzie mozna dojsc gdzie byl on produkowany, bynajmniej gasienice :)
panzer24 Napisano 2 Czerwiec 2005 Napisano 2 Czerwiec 2005 Frozz wydaje mi się, że musiał być z jakiegoś plutonu specjalnego dywizji GD, 24 pancerna raczej odpada, a dywizje piechoty walczące w rejonie odkrycia na bank nie mały takich oddziałów.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.