barteks Posted May 15, 2005 Author Posted May 15, 2005 Witam!Poniżej prezentuję sporej wielkości znalezisko i proszę o identyfikację.Pozdrawiam.Barteks
barteks Posted May 15, 2005 Author Posted May 15, 2005 W okolicy było jescze takie ogniwko. Co ciekawe było zatopione w zbrojonym betonie jako element tegoż zbrojenia. Według świadka" beton był wewnątrz pancerza czołgu". Trochę dziwne...
barteks Posted May 15, 2005 Author Posted May 15, 2005 Chyba dwa zdjęcia tej samej strony...Miejsce w środku lasu. Niemożliwe aby beton był fragmentem umocnień, fundamentów, czy innych takich.
Mosul Posted May 15, 2005 Posted May 15, 2005 W okolicy było jescze takie ogniwko. Co ciekawe było zatopione w zbrojonym betonie jako element tegoż zbrojenia. Według "świadka beton był wewnątrz pancerza "czołgu. Trochę dziwne..."a co to znaczy ze beton był wewnątrz pancerza?jezeli.jak twierdzisz, beton nie był fragmentem umocnień to mógł być fragmentem pojazdu, np. StuGa
barteks Posted May 15, 2005 Author Posted May 15, 2005 A StuG miał w swojej konstrukcji beton? Faktem jest, że fragmenty betonu są obłe...
pni Posted May 15, 2005 Posted May 15, 2005 Często załogi we własnym zakresie dopancerzały swe pojazdy betonem, w który dla wzmocnienia konstrukcji mogły wsadzać takie ogniwa. Dużo zdjęć Stugów z takim dodatkowym pancerzem jest w książce o Stugach III - nie pamietam tytułu. Nie znaczy to że i w innych pojazdach nie dodawano takiego pancerza".
j35 Posted May 15, 2005 Posted May 15, 2005 Witam.Ja też obstawiam stuga.Często na stugach wylewano beton ,który miał wzmacniać pancerz (taka wojenna prowizorka). Gąsienice też pasują.Duuuży fant. Gratuluję.Pzdr.Jarek
barteks Posted May 15, 2005 Author Posted May 15, 2005 Czy panzer III i IV miały takie same gąsienice?Czy macie może zdjęcia pojazdów z betonowymi pancerzami?
crazyazbest Posted May 15, 2005 Posted May 15, 2005 O ile sobie przypominam to bardzo popularne było dodatkowe opancerzenie za pomocą wylewki" z betonu stanowiska kierowcy w StuG-ach IV . Pozdrawiam . Azbest
bjar_1 Posted May 18, 2005 Posted May 18, 2005 'Czy panzer III i IV miały takie same gąsienice?' - tak ,różniły się tylko liczbą ogniw ,ogniwa w obu przypadkach były takie same.Drugie ogniwko jest od czegoś na podwoziu Pz.kpfw.IIpzdrbjar_1
BartekB Posted May 18, 2005 Posted May 18, 2005 Na tym zdjęciu widać betonowe wzmocnienie pancerza. Dodatkowo poprawiało to jego właściwości balistyczne.Jak chcesz więcej zdjęć to pisz.Fotka ze Squadron-Signal.PozdrawiamBartek
barteks Posted May 18, 2005 Author Posted May 18, 2005 Pewnie,że chcę! Dziękuję wszystkim za pomoc. Na miejscu były też kołpaki" typowe dla kół PzIII i druciana pokrywa silnika ( czy też wlotów powietrza) z góry. Zdjęcia wrzucę później. A o tym, że jest to właśnie StuG przekonuje mnie obecność betonu. Znalazłem też zdjęcie StuG-a w służbie amerykańskiej, gdzie beton tworzy wyraźne wypukłości po obu stronach lufy. Pozdrawiam
BartekB Posted May 18, 2005 Posted May 18, 2005 No niestety znalazłem tylko to z amerykańskim". Moge Ci tylko powiedzieć, że ten sposób nie był często stosowany. Zazwyczaj wyglądało tak jak na rysunku, który wstawiłem poprzednio.
mietek Posted May 19, 2005 Posted May 19, 2005 W ksiazce Stug w akcji" (czy jakos podobnie), sa rozne schematy nakladania betonu, tez polokraglo z przodu.
JanW Posted May 20, 2005 Posted May 20, 2005 Kolego pni" ta książka to chyba Stug w akcji" wydawnictwo Armagedon , autora zapomniałem [ R. Michulec ?] . Ale ksiązka jest świetna , masa , masa zdjęć.
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.