konrad0606 Napisano 21 Sierpień 2011 Napisano 21 Sierpień 2011 ... dokładnie widoczny ślad postrzału. Takie wspomnienia zostały w pamięci mieskańcow.
kassperidus Napisano 16 Wrzesień 2012 Napisano 16 Wrzesień 2012 - temat dawno nie odświeżany -kosciół św.Bartłomieja, Sandomierz
nodzer Napisano 22 Grudzień 2012 Napisano 22 Grudzień 2012 Kraków, podwórko kamienicy na samym rogu ulicy Grottgera i Alei Słowackiego. Ciekawostką jest ewidentnie postrzelana i połatana rynna, co widać na zdjęciu.
nodzer Napisano 22 Grudzień 2012 Napisano 22 Grudzień 2012 j.w. kolejne zdjęcie tego samego miejsca.Jeśli ktoś z Was zna jakieś inne ciekawe miejsca ze śladami II wojny w Krakowie, to piszcie proszę. Nie musicie nawet dodawać zdjeć, wystarczy sam opis, a pójdę tam i obfotografuje ;)Może ktoś nawet zna jakieś bliższe historie danych miejsc i sytuację w której uległy ostrzałowi... pewnie nie, ale może jednak ktoś ma takie informacje np. od dziadków, za takie informacje także byłbym wdzięczny ;)
SturmgewehR Napisano 26 Grudzień 2012 Napisano 26 Grudzień 2012 przychylam się do wpisu kolegi powyżej jeżeli ktoś wie coś bliżej na ten temat prosze o kontakt wogole odnosnie walk np w 1939 łaze non stop a wogole tego wrzesnia i nie tylko bo i wyzwolenia miasta niemoge odnalezc nic w terenie bardzo kolegow przosze choc jakies wskazówki.pozdrawiam i darz dół :)
nodzer Napisano 28 Grudzień 2012 Napisano 28 Grudzień 2012 Udało mi się ustalić, dzięki informacjom z pewnego forum, że budynek przy ul. Grottgera 1 w Krakowie, którego zdjęcia przedstawiłem powyżej był siedzibą Urzędu Dowodcy Policji Bezpieczenstwa i Sluzby Bezpieczenstwa dla Generalnego Gubernatorstwa. Czyżby zatem ślady kul, to była jakaś akcja naszego Podziemia przeciwko niemieckim urzędasom?? Trudno powiedzieć, ale znając dawne pzreznaczenie tej kamienicy można coś takiego gdybać...Ponawiam prośbę o ewentualne info na ten temat i w ogóle na temat okupacji w Krakowie, ludzie błagam dzielcie się swoją wiedzą z innymi, bo wielu to interesuje, a niektórzy jak ja, nie do końca wiedzą gdzie szukać.P.S. z nowych ciekawych miejsc znalazłem ostatnio strzałki z czasów okupacji pokazujące umiejscowienie schronów... Niesamowity widok, że coś tak długo się utrzymało, postaram się zamieścić zdjęcia w najbliższym czasie... Ewentualnie jak ktoś chce może sobie odszukać to np na Google Street Viev, wystarczy przejść się ulicą Szymanowskiego wzdłuż Parku Krakowskiego i na dwóch kamienicach widać te strzałki przy wejściach...
YARD Napisano 30 Marzec 2013 Napisano 30 Marzec 2013 Ślad po trafieniu pociskiem artyleryjskim, okolice wzg. 593, masyw Monte Cassino.Marzec 2013r
YARD Napisano 30 Marzec 2013 Napisano 30 Marzec 2013 Ślad po trafieniu pociskiem artyleryjskim przy bramie głównej do klasztoru Monte Cassino.Marzec 2013r
salio Napisano 6 Kwiecień 2013 Napisano 6 Kwiecień 2013 Zawalony klocem betonowym szlak kolejowy nieistniejącej już dzisiaj lini kolejowej Kraków -Kocmyrzów przy moście nad Dłubnią . Moje pytanie czy zrobili to Niemcy czy stało się to już po wojnie
YARD Napisano 12 Maj 2013 Napisano 12 Maj 2013 Poznań, ul. Wolsztyńska i kilka domów mniej ostrzelanych.
Alamo Napisano 19 Lipiec 2013 Napisano 19 Lipiec 2013 Augustów.Ul.3 Maja,Kościół pod wz.N.S.J. ostrzelana brama kościoła,od wschodu i zachodu.Kaliber musiał być duży skoro dawał radę przestrzelać płaskownik grubości centymetra.Sam kościół został mocno zniszczony,dwie wysokie wieże były wysadzone przez wycofującą się armią niemiecką.
Alamo Napisano 19 Lipiec 2013 Napisano 19 Lipiec 2013 Ul.11 listopada,przejazd nad kanałem Augustowskim,ruiny bunkra.
Alamo Napisano 23 Lipiec 2013 Napisano 23 Lipiec 2013 Górny krąg przedwojennej rodzinnej studni,trafionej centralnie pociskiem,kilka górnych ocalało,służąc po wojnie w nowej przez wiele dziesięcioleci,ślady ostrzału w kilku miejscach,w jednym z nich do dziś tkwi kula.
YARD Napisano 28 Maj 2014 Napisano 28 Maj 2014 @a.korbaczewski dnia 2007-04-13 09:22:00 napisał:dawajcie wiecej fotek sladów. czy w Gdańsku nic nie ma ciekawego z tej serii?"Proszzzzem barzo.Budynek Urzędu Miejskiego w Gdańsku, [przy PKS].
Ferenc Szisz Napisano 21 Sierpień 2014 Napisano 21 Sierpień 2014 Było tych postrzałów więcej ale mniej efektownych
mietek Napisano 21 Sierpień 2014 Napisano 21 Sierpień 2014 Gdańsk.Niestety coraz mniej:- katownia, wszystko usunięte- postrzelane barierki nad kanałem Raduni - zniknęły- budynki przy Powstańców Warszawskich - częśc pokryta już plastikową cegłą (ocieplone)Ślady znikają....A np na Katowni można było zostawić kawałek i dać opis.Kiedyś pokazywałem tą ścianę wszystkim którym oprowadzałem po Gdańsku.
Kosa2 Napisano 24 Sierpień 2014 Napisano 24 Sierpień 2014 Kawałek mej historii. Widać liczne postrzały na sćianach. Z owym dworem wiążą się ciekawe wydarzenia i bogata historia , o której być może opowiem w osobnym wątku . Ciekawe czy ktoś zgadnie gdzie znajduje się ten dwór.
sqr Napisano 7 Październik 2014 Napisano 7 Październik 2014 kazamata mg34 - załoga raczej nie przeżyła.
YARD Napisano 25 Październik 2014 Napisano 25 Październik 2014 Foto - budynek Dowództwa Garnizonu Warszawa.
YARD Napisano 22 Sierpień 2015 Napisano 22 Sierpień 2015 Wieża kościoła Św. Antoniego Padewskiego w Kuźnicy [k.Jastarni].Pamiątki" z 1939 czy 1945r?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.