Skocz do zawartości

V1-V2

vaderian

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam
Tak z ciekawości zapytam. Czy wśród forumowiczów jest ktoś kto interesuje się pozostałościami po tych pociskach? A pytam dlatego bo ostatnio widziałem rozerwane części (2) któregos z pocisków, pokazywane mi przez zaprzyjaźnionego lesniczego, znalezione jakieś 200m od miejsca gdzie spadł pocisk (dziurę widziałem osobiście i jest imponująca :-) ).
Nie mam ŻADNEJ pewności czy faktycznie są to oryginały". Kawałki są wielkości dłoni, aluminiowe, wyraźnie wszystkie brzegi są rozerwane co może świadczyć, że powstały na skutek wybuchu. Jeden kawałek jest calokowicie gladki, drugi ma podlozne zlobienia przez cala dlugosc.
Na 100% ktorys z pociskow tam spadl, autochtoni twierdza ze V2 ale to tylko przypuszczenie. Potem przybyli niemcy, otoczyli teren i zabrali pozostałości. Tyle faktów.
Czy ktoś jest tym zainteresowany? ;-)
Napisano
Przejrzyj megawątek Polowy montaż V2?". Pewnie z parę osób zainteresowanych się znajdzie :). Jakąś przesłanką może być miejsce znalezienia tych kawałków. V1 raczej miały dużą celność i większość spadała na poligon na Podlasiu. V2 miała większy rozrzut i spadała, gdzie popadło. Poza tym strzelano ją i z Blizny, i z Borów Tucholskich. Niedawno wyszedł z ziemi ster grafitowy, gdzieś w centralnej Polsce, po rakiecie wystrzelonej z Heidekrautu. Gdzieś tu o tym pisano.
Napisano
Z blizny (Heidelager) V2 latały na połnoc i lekki połnocny zachód, z Heidekrauit (Bory Tucholskie, 80 km na północ od Bydgoszczy) - na południe, upadały w okolicach Sieradza i konina itd.
O sterach grafitowych jest na forum identyfikacja"
Gdzie widziałes te resztki - ale tak dokładnie :)

Wojtek
Napisano
wojwoj - dokładnie powiedzieć nie moge bo by mnie leśniczy za..., a gość jest w dechę. Pogranicze obecnego woj. łódzkiego...dawne sieradzkie. Jak tam będę to może mi sie fotki uda zrobić.
Napisano
No proszę, my się tu podniecamy jakimiś pogniecionymi kawałkami wyciągniętymi z ziemi, a w zakładach Dora leżą sobie do dzisiaj kompletne silniki, segmenty kadłubów, zbiorniki, itp, itd. Dzisiaj widziałem na filmie traktującym o podziemnyh zakładach zbrojeniowych III Rzeszy (tvp1). Wszystko leży sobie w podziemnych tunelach, przeważnie w wodzie, jako resztki tego, czego nie wywieźli Amerykanie, i co później nie przydało sie także Sowietom. Podejrzewam, że przy odrobinie dobrej woli rakietę by poskładał :)
  • 11 months later...
Napisano
Witam
Jestem zainteresowany wszelkimi informacjami na temat poligonu w Borach Tucholskich i rakiet tam odpalanych. Chciałbym umiescic te informacje w pracy magisterskiej którą aktualnie pisze, niestety nie mam mozliwosci dotrzec do artykułów zamieszczonych w odkrywcy lub w innej tego typu literaturze. Z tego co widzę duzo ludzi tu zna sie na temacie. Jesli ktos z was moze wskazac mi bibliografie, lub przytoczyc jakis opublikowany fragment na ten temat byl bym bardzo wdzięczny. Chodzi mi tylko o Bory Tucholskie, z tego co zauwazylem w literaturze naukowej nie ma o tym prawie nic. Z gory dzieki!
Pozdrawiam
Napisano
Czytałem w jakiejś ksiażce (najprawdopodobniej Kryptonim Dora" czy jakoś tak ) że podczas wojny była w Koszalinie (Koslin) specjalna szkoła w której były szkolone obsługi do V1 i V2.
Pozdr.
Napisano
Witam
Tak dla sprostowania, to z Blizny V-2 latały na północny, ale wschód i to nie lekko, tylko całkiem na północny-wschód, na północ to tylko przypadkowo.
Napisano
Radegost
- weź uderz do mnie na majla, bo mnie coś tu adres nie wchodzi... Twoja praca mnie interesuje :D Mam nadzieję, że trochę pomogę ;)

wojciech.maka@gazetapomorska.pl

pozdr
Wojtek
  • 1 year later...
Napisano
Na pierwszej fotce widać początek rampy rozbiegowej - w okrągły otwór wsuwano specjalny tłok z hakiem na górze, który pod wpływem ciśnienia pary przesuwał się w górę rampy ciągnąc hakiem pocisk V-1.
Fot. 2 i 3 to generator pary, dołączany do rampy.
Fot. 4 - impulsowy silnik odrzutowy Argus'a - napęd V-1.
Fot. 5 - zbiorniki ciśnieniowe V-1.
Fot. 6 i 7 - chyba ogon V-1.
Fot. 10 - rampa rozbiegowa.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie