Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 year later...
Napisano
W dniu 17.01.2007 o 23:13, Hornet napisał:

I dokończenie-ciekawy szkic czołgu średniego

czogikocwka.jpg&x=800

Dzień Dobry
Czy posiada ktoś lepszej jakości skan tej strony lub chociaż zna nazwę "gazety" w jakiej zostało one opublikowane ?
Od dłuższego czasu próbuję znaleźć źródło rysunku tego "Czołgu Średniego" konstrukcji B.B.T. Br. Panc. ale bez skutków...

Napisano
23 godziny temu, SkylinerPL napisał:

Dzień Dobry
Czy posiada ktoś lepszej jakości skan tej strony lub chociaż zna nazwę "gazety" w jakiej zostało one opublikowane ?
Od dłuższego czasu próbuję znaleźć źródło rysunku tego "Czołgu Średniego" konstrukcji B.B.T. Br. Panc. ale bez skutków...

Na moje oko to Młody Technik

Napisano
W dniu 15.02.2025 o 20:30, LeszekS napisał:

SkylinerPL to czasopismo "Motor". Gdzieś miałem strony z tego numeru.

Bardzo Dziękuję za odpowiedź. 
Przejrzałem trochę innych czasopism ale właśnie nie pasowała mnie szata graficzna (zwłaszcza patrząc że to strona 4). 
Z tych do których nie miałem dostępu to kierowałem się bardziej w stronę "Żołnierza Polskiego" ale nie pomyślałem, że w "Motorze" też coś takiego mogłoby się znajdować (patrząc na kolor pomarańczowy to bardzo możliwe).
Czy gdyby natknął się Pan ponownie na tą stronę to istniałaby możliwość zrobienia lepszej jakości zdjęcia części z rysunkiem tego pojazdu ?
Niestety na tym "skanie" mało co widać. 
Zastanawia mnie, czy rysunek ten jest jakimś bardziej "oficjalnym" przedstawieniem konstrukcji (poza 4 znanymi rzutami bocznymi) czy "what-if" ręki J. Magnuskiego (choć patrząc na inny jego dosyć niepoprawny rysunek rzutu bocznego tego pojazdu który ukazał się później albo "retuszowane" zdjęcia pojazdów takich jak opancerzona 303, 152 na fake "160", TKS na TKD/TKS-D, Type 92 na A-I-Go itd. to nie do końca to pasuje, choć sama kompozycja przypomina mnie pewne zdjęcie 7TP).

Napisano
5 minut temu, combo napisał:

to o ten rysunek chodzi?

image.jpeg.0cde9047b61079a0fd7399020afb8c86.jpeg

Tak, ale to jest wycinek dokładnie z tego skanu co był udostępniony tutaj 18 lat temu 😅 - patrząc po rozdzielczości to mam identyczny zapisany na dysku.

Napisano

tyle jest w podpisie artykułu

"Zdjęcia archiwalne, dotychczas nigdzie nie publikowane". Konia z rzędem temu, kto będzie w stanie powiedzieć, czy ten ewidentnty rysunek to też "zdjęcie".

image.png.0c6aa9b38973260dcb9ccd461ddfddd2.png

Napisano
7 minut temu, combo napisał:

Konia z rzędem temu, kto będzie w stanie powiedzieć, czy ten ewidentnty rysunek to też "zdjęcie".

To luźna fantazja rysownika.