Skocz do zawartości

Moskiewska defilada

JanW

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Telewizja Polska na kanale regionalnym relacjonowała na żywo od godz. 8 przebieg obchodów dnia zwycięstwa w Moskwie. Pomijają wszelkie polityczne aspekty tej uroczystości , trzeba przyznać ,że się postarali. Mimo ,że nie pokazano ciężkiego sprzętu sama defilada przypominała coś z dawnych czasów Red Army. Dosyć wiernie przedstawiono walczących żołnierzy róznych frontów, różnych rodzajów wojsk. W studiu toczyła sie też ciekawa dyskusja zaproszoych gości. Redaktor naczelny Nowej Techniki Wojskowej wypowiadał się min. na temat rzeczywistych strat Armii Czerwonej w II WŚ, szczególnie w kontekście Operacji Berlińskiej . Rosyjscy historycy powoli skłaniają się do podania faktycznej liczby zabitych żołnierzy . Ale czy uda się im to ustalic , i czy jak to ustalą opublikuja te dane? Jestem ciekaw zdania Kolegów na ten temat. Zobaczcie też wątek http://www.odkrywca-online.pl/pokaz_watek.php?id=182689
Napisano
Też oglądałem defiladę a żywo" w regionalnej trójce i mam podobne wrażenia. Wyreżyserowano ją całkiem ładnie i bez jakiegoś tandetnego zadęcia. Zawiedziony jestem może troszkę małą ilością śpiewanych pieśni, był chyba tylko dzień pabiedy".
Ale smutne było to jak zachowywali się niektórzy zaproszeni goście w studio, dla których sprawy polityczne i nienawiść do wszystkiego co rosyjskie były najważniejsze, nie uszanowali milionów zwykłych ofiar tej wojny. Przykre.
pzdr
Napisano
dla mnie to najlepsze były komendy wykrzykiwane przez mistrza ceremonii. Grobowym głosem generał grzmiał mirnaaaaa" czy jakoś tak i już byliśmy w ZSRR. Jakbym ogladał armie Hunów. Te panie z zachodniej europy chyba mocno chwytały się rękawów prezydenckich małżonków patrząc na tych jurnych młodzieńców i ich dowódców.
Napisano
(Smirna! - ta komenda to smirna, czyli baczność!)

Mnie z kolei brakowało tylko przejazdu oddziału ruskich cyrkowców - w marynarskich koszulkach, na jednokołowych rowerkach, żąglujących granatami i z nosami klaunów...
Bo niby wszystko się zgadzało - typowe ruskie oldskulowe przedstawienie, ale Putin, który w przemówieniu obok USA, RUSA, Anglii i Francji - jako głównych koalicjantów w walce z Niemcami - wymienił tylko niemieckich i włoskich antyfaszystów........

... to nawet ja, przy olbrzymim sentymencie do Rosji, spadłem ze stołka...

Po prostu z Putinem się nigdy nie dogadamy! Nie mamy co liczyć na jakikolwiek pozytywny gest z jego strony. Musimy go przeczekać. Może następny prezydent Rosji będzie posiadał więcej wyczucia...
Napisano
Witam Kol. Zelig a czy nasze wspaniałe władze i elity w stosunku do Rosjan i samego Putnina są OK wystarczyć oglądać w Polskiej telewizji i nie ważne czy to kanał państwowy czy prywatny zawsze ta sama papka nienawiści i pogardy. Pozdrawiam.
Napisano
No to zemśściliśmy sie na rosjanach za brak skruchy w przepówieniu Putina. Teraz bojkotuje się wystepy teatru Balszoj , moim zdaniem niepowaznie . Ale aby całkowicie pogrążyć rosjan to nie bierzmy od nich ropy i gazu. A co ! Niech wiedza , że swój honor mamy ...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie