JanW Napisano 9 Maj 2005 Autor Napisano 9 Maj 2005 Telewizja Polska na kanale regionalnym relacjonowała na żywo od godz. 8 przebieg obchodów dnia zwycięstwa w Moskwie. Pomijają wszelkie polityczne aspekty tej uroczystości , trzeba przyznać ,że się postarali. Mimo ,że nie pokazano ciężkiego sprzętu sama defilada przypominała coś z dawnych czasów Red Army. Dosyć wiernie przedstawiono walczących żołnierzy róznych frontów, różnych rodzajów wojsk. W studiu toczyła sie też ciekawa dyskusja zaproszoych gości. Redaktor naczelny Nowej Techniki Wojskowej wypowiadał się min. na temat rzeczywistych strat Armii Czerwonej w II WŚ, szczególnie w kontekście Operacji Berlińskiej . Rosyjscy historycy powoli skłaniają się do podania faktycznej liczby zabitych żołnierzy . Ale czy uda się im to ustalic , i czy jak to ustalą opublikuja te dane? Jestem ciekaw zdania Kolegów na ten temat. Zobaczcie też wątek http://www.odkrywca-online.pl/pokaz_watek.php?id=182689
KudłatyHD Napisano 9 Maj 2005 Napisano 9 Maj 2005 Było dużo portretów Lenina czerwonych flag z sierpami i młotami ogólnie sielankowy widok:))hehe
macek Napisano 9 Maj 2005 Napisano 9 Maj 2005 Też oglądałem defiladę a żywo" w regionalnej trójce i mam podobne wrażenia. Wyreżyserowano ją całkiem ładnie i bez jakiegoś tandetnego zadęcia. Zawiedziony jestem może troszkę małą ilością śpiewanych pieśni, był chyba tylko dzień pabiedy".Ale smutne było to jak zachowywali się niektórzy zaproszeni goście w studio, dla których sprawy polityczne i nienawiść do wszystkiego co rosyjskie były najważniejsze, nie uszanowali milionów zwykłych ofiar tej wojny. Przykre.pzdr
rob Napisano 9 Maj 2005 Napisano 9 Maj 2005 dla mnie to najlepsze były komendy wykrzykiwane przez mistrza ceremonii. Grobowym głosem generał grzmiał mirnaaaaa" czy jakoś tak i już byliśmy w ZSRR. Jakbym ogladał armie Hunów. Te panie z zachodniej europy chyba mocno chwytały się rękawów prezydenckich małżonków patrząc na tych jurnych młodzieńców i ich dowódców.
zelig Napisano 9 Maj 2005 Napisano 9 Maj 2005 (Smirna! - ta komenda to smirna, czyli baczność!)Mnie z kolei brakowało tylko przejazdu oddziału ruskich cyrkowców - w marynarskich koszulkach, na jednokołowych rowerkach, żąglujących granatami i z nosami klaunów...Bo niby wszystko się zgadzało - typowe ruskie oldskulowe przedstawienie, ale Putin, który w przemówieniu obok USA, RUSA, Anglii i Francji - jako głównych koalicjantów w walce z Niemcami - wymienił tylko niemieckich i włoskich antyfaszystów........... to nawet ja, przy olbrzymim sentymencie do Rosji, spadłem ze stołka...Po prostu z Putinem się nigdy nie dogadamy! Nie mamy co liczyć na jakikolwiek pozytywny gest z jego strony. Musimy go przeczekać. Może następny prezydent Rosji będzie posiadał więcej wyczucia...
Rso Napisano 9 Maj 2005 Napisano 9 Maj 2005 Witam Kol. Zelig a czy nasze wspaniałe władze i elity w stosunku do Rosjan i samego Putnina są OK wystarczyć oglądać w Polskiej telewizji i nie ważne czy to kanał państwowy czy prywatny zawsze ta sama papka nienawiści i pogardy. Pozdrawiam.
zelig Napisano 9 Maj 2005 Napisano 9 Maj 2005 Władze nasze elitarne też przeczekamy.A jak nam się znudzi czekanie, to sobie je sami zmienimy :)
maxikasek Napisano 10 Maj 2005 Napisano 10 Maj 2005 ale mam żal że nie wspomniał o japońskich antyfaszystach ;-)
JanW Napisano 11 Maj 2005 Autor Napisano 11 Maj 2005 No to zemśściliśmy sie na rosjanach za brak skruchy w przepówieniu Putina. Teraz bojkotuje się wystepy teatru Balszoj , moim zdaniem niepowaznie . Ale aby całkowicie pogrążyć rosjan to nie bierzmy od nich ropy i gazu. A co ! Niech wiedza , że swój honor mamy ...
JanW Napisano 11 Maj 2005 Autor Napisano 11 Maj 2005 Przepraszam ,powinno być : w przemówieniu.. Pomyliły mi sie literki
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.