Skocz do zawartości

FOTOGRAFIE NASZYCH PRZODKÓW

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie! Pozwalam sobie na zamieszczenie takiego oto tematu,myślę że ciekawego dla nas wszystkich.Zachęcam do zamieszczania starych,ciekawych fotografii naszych bliskich,fotografii z Ich służby w różnych formacjach wojskowych i nie tylko-myślę że to dosyć ciekawy temat.Jako pierwsze pozwolę sobie zamieścić zdjęcie mojego pradziadka i jednocześnie poproszę o identyfikację stopnia oraz formacji w jakiej służył.Pozdrawiam serdecznie i życzę sukcesów.Michał

• Odpowiedzi 82
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Witam! Ech, chłopaki, jak ja Wam zazdroszczę zdjęc Waszych dziadków w mundurze. Mój pradziadek był szeregowym we wrześniu, z tego co słyszałem miał wiele zdjęć. Niestety, po powrocie z niemieckiej niewoli spalił wszystko... Nawet staloagowy nieśmiertelnik zniszczył. :-( Pozdrawiam, Łukasz

Podoba mi się Wasza reakcja! niech te fotografie w końcu wyjdą na światło dzienne! Łukasz-tak to niestety bywa z rodzinnymi gadgetami...dziadek wrześniowy nieśmiertelnik zostawił gdzieś w Gross Born w stalagu jak dostał się do niewoli niemieckiej.Stalagoskiej blaszki tez nie widziałem:-(( to samo stało się z całą masą innych fotografii i papierów..a co Powiesz(cie) na to: Pradziadek za Verdun dostał czarny krzyż II klasy-ten krzyż wisiał na jego portrecie do pewnego słonecznego dnia II wojny kiedy to w progu chałupy pojawił się niemiecki oficer.Gość podszedł do portretu,spokojnie odpioł medal i wsadził go do kieszeni:-(( pradziadka w domu nie było a dziadek w niewoli.Pozdrawiam i zachęcam do zamieszczania zdjęć! aa-jeszcze jedno-jak by ktos wiedział co to za stopień i jaka pruska formacja to byl bym bardzo wdzięczny!

Kuzyn teściowej, Gdynia lata 30, jeden z pierwszych marynarzy odbierający z Anglii ORP Błyskawica", przyszły autor filmów i zdjęć z pamiętnego rejsu do Murmańska z Garlanda",

pzdr woyta

To i ja sie pochwale;) na tej fotce Śląski policjant, brat mojej babci, przed mobilizacja marzec 1939, z tylu taki bardzo sentymentalny napis
a wieczna pamiatke ofiaruje Józef"
Pszczyna 26.III.1939"

Dodam i ja 2 zdjecia z albumu mojego dziadka. Pierwsze na ruinach klasztoru Monte Cassino(dziadek pierwszy z lewej) a drugie przy wraku Shermana. Dziadek oczywiscie sluzyl w 2 Korpusie.

Pozdr
Lagisz

To i ja dodam jedną z fotografii mojego opy (dziadek dla niezorientowanych). Służył w Gebirgsjagrach. To ten z lewej strony. Fotka zrobiona na urlopie w rodzinnym Mikołowie.

Pozdrawiam Aren
Pszczyna

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie