M-i Napisano 3 Maj 2005 Autor Share Napisano 3 Maj 2005 Czy może ktoś wskazać źródła o walkach w rejonie Jarosławia i Radymna we wrześniu–październiku 1914 r. i w maju 1915 r. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pika Napisano 4 Maj 2005 Share Napisano 4 Maj 2005 Cześć,jestem z Jarosławia i troche szperam,prosze o kontakt:pika10@poczta.fm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pająk Napisano 4 Maj 2005 Share Napisano 4 Maj 2005 M-i: polecam wizytę w bibliotece muzeum - kamienicy Orsettich. Myślę, że w wydawnictwach Stowarzyszenia Miłośników Jarosławia coś byś znalazł. W ogóle to ciekawe rzeczy tam są - korzystać można w zasadzie tylko na miejscu ale to wystarcza. Poza tym może spróbuj nawiązać kontakt z Tomkiem Idzikowskim z Przemyśla. Niedawno wydał książkę Forty Twierdzy Przemyśl", a wiem że zbierał też materiały o fortyfikacjach Jarosławia i okolic. A najlepiej odwiedź go na forcie w Łętowni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miggi1 Napisano 4 Maj 2005 Share Napisano 4 Maj 2005 Cześć ja jestem z Przemyśla. Trochę materiałów mam z okolic Jarosławia ale najwięcej z okolic Sieniawy - Radawy. Siedziałem tam chyba trzy sezony letnie. Teren super a i fantów też trochę powychodziło. Daj znać jak coś będziesz potrzebował. Rejon lini na rzece Lubaczówce mam dobrze opracowany stanowiska przechodziły z rąk do rąk (rosjanie, austyjacy, niemcy)Pozdrawiam miggi1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leuthen Napisano 4 Maj 2005 Share Napisano 4 Maj 2005 W rejonie Radymna walczył w maju 1915 r. korpus gen. Hermanna von Francois, odsyłam więc do jego książki Gorlice 1915. Die Karpathendurchbruch und die Befreiung von Galizien" (Lipsk 1922), w której poświęca bardzo dużo miejsca walkom dowodzonej przez siebie wielkiej jednostki (Francois używa w swej książce terminu Schlacht bei Radymno" czyli Bitwa pod Radymnem"). PozdrawiamLeuthen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M-i Napisano 4 Maj 2005 Autor Share Napisano 4 Maj 2005 Serdeczne dzięki za informacje. A może ktoś coś wie o 1914 w tym rejonie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forteca Napisano 5 Maj 2005 Share Napisano 5 Maj 2005 Nieco na temat działań artylerii w październiku 1914 (Radymno,Sośnica) jest w Ehrenbuch unserer Artillerie", cz. II, Wiedeń 1936, a o działaniach wczesniejszych szczątkowo w cząści I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M-i Napisano 6 Maj 2005 Autor Share Napisano 6 Maj 2005 Może ktoś zna jakąś rosyjską książkę o walkach w tym rejonie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forteca Napisano 6 Maj 2005 Share Napisano 6 Maj 2005 Szczątkowo, ale zawsze:A. M. Зайончковский, Первая мировая война, A. Керсновский, История Русской армии, История первой мировой войны 1914-1918 гг. И.И. Ростунова (red.) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
behemoth Napisano 7 Maj 2005 Share Napisano 7 Maj 2005 Podobno w Jarosławiu znajdują się umocnienia z okresu I wojny światowej. Czy mógłby ktoś napisać coś na ten temat? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M-i Napisano 7 Maj 2005 Autor Share Napisano 7 Maj 2005 Pewnie takie były również pod Radymnem, bo pisano umocniony przyczółek mostowy". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forteca Napisano 7 Maj 2005 Share Napisano 7 Maj 2005 Zimne szańce z drewnianymi schronami - przyczółki w Jarosławiu i Radymnie, ok. 1890 r., następnie rozbudowywany 1912-13. Plan Jarosławia jest w Encyklopedii Wojskowej (międzywojennej), Warszawa 1936-38, powtórzony u Bogdanowskiego np. w Fortyfikacja austriackie na terenie Galicji w latach 1850-1914", Kraków 1993. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M-i Napisano 7 Maj 2005 Autor Share Napisano 7 Maj 2005 Serdeczne dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M-i Napisano 9 Maj 2005 Autor Share Napisano 9 Maj 2005 Czy ktoś ma informację o planowaniu przez Austriaków w II połowie XIX w. twierdzy w Radymnie – zamiast w Przemyślu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forteca Napisano 9 Maj 2005 Share Napisano 9 Maj 2005 Nie ma, bo nieplanowano - Forstner podaje tylko koncepcje usilnie forsowaną budowy twierdzy w Jarosławiu zamiast, albo równolegle z Przemyślem w 1871 r, przy czym podaje iż koncepcje te rozważano pomijając Radymno" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M-i Napisano 27 Maj 2005 Autor Share Napisano 27 Maj 2005 Może ktoś ma informacje o cmentarzach żołnierzy poległych w walkach w I wojnie światowej w rejonie Jarosławia i Radymna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peter 1 Napisano 30 Maj 2005 Share Napisano 30 Maj 2005 Cmentarz żołnierzy austryjackich zanajduje sie min. w Radawie jeden przy pomniku w okolicach kościoła po prawej stronie jadąc od Jarosławia z tego co pamiętam jest tam chyba 16 tabliczek z nazwiskamiz tego kilka polskich i drugi zamieniony w wyspisko śmieci bez tabliczek w okolicy cmentarza w Radawie Być może jest w tej chwili inaczej bo dawno tam nie byłem. Jest jeszcze kilka jednak już nieco dalej od Jarosławia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M-i Napisano 5 Czerwiec 2005 Autor Share Napisano 5 Czerwiec 2005 Czy ktoś spotkał informacje o cmentarzach z I wojny światowej w: Drohojowie, Hnatkowicach, Kosienicach, Piaskach, Moszczanach (Wietlin III) i Radymnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leuthen Napisano 5 Czerwiec 2005 Share Napisano 5 Czerwiec 2005 W Przewodniku po miejscach pamięci narodowej województwa przemyskiego" (autorzy: Marek Gosztyła, Zdzisław Konieczny, Michał Proksa; Przemyśl 1997) są krótkie notki o 2 spośród interesujących Cię żołnierskich nekropolii:Drohojów (s.31)Cmentarz poległych żołnierzy z okresu I wojny światowej. Usytuowany na północnym skraju miejscowości. Założony na regularnym planie trójkąta z kapliczką. Zachowało się około 20 nagrobków. Hnatkowice (s.39)Cmentarz z okresu I wojny światowej o rzucie poziomym w kształcie elipsy. Postawiony jest obelisk o wysokości 2 m. Na podstawie kwadratowej 1,25 x 1,25 m zwieńczony krzyżem metalowym na kuli betonowej o średnicy 0,5 m. Na cokole tabliczka zawiera napis: 190-Oesterreich-Ungarischer Soldaten und 126-Russische-Soldaten Friedhof-Hnatkowice"Istnieje publikacja, w której powinieneś znaleźć więcej informacji nt. cmentarzy wojennych z tamtego rejonu:Irena Zając Cmentarze wojenne z okresu I wojny światowej z terenu powiatów: jarosławskiego, lubaczowskiego, przemyskiego, przeworskiego w województwie podkarpackim", Przemyśl 2001 PozdrawiamLeuthen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M-i Napisano 31 Grudzień 2006 Autor Share Napisano 31 Grudzień 2006 Widok na bramę wejściową cmentarza Wojennego Piaski-Duńkowice Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M-i Napisano 31 Grudzień 2006 Autor Share Napisano 31 Grudzień 2006 Pomnik na cmentarzu Wojennym w Hnatkowicach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M-i Napisano 31 Grudzień 2006 Autor Share Napisano 31 Grudzień 2006 Cmentarz Wojenny w Drohojowie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M-i Napisano 31 Grudzień 2006 Autor Share Napisano 31 Grudzień 2006 Kwatera wojenna na nowym cmentarzu w Radymnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leuthen Napisano 31 Grudzień 2006 Share Napisano 31 Grudzień 2006 Widzę, że odwiedziłeś te wojenne nekropolie, o które pytałeś. Masz może więcej fotek (np. zdjęcia nagrobków)? Jeśli tak - mógłbyś je podesłać na priv (leuthen@o2.pl)?Jakoś się odwdzięczę ;-) Dotarłeś do tej pozycji Ireny Zając, o której wspominałem?PozdrawiamLeuthen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M-i Napisano 31 Grudzień 2006 Autor Share Napisano 31 Grudzień 2006 Dotarłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.