M-i Napisano 3 Maj 2005 Autor Napisano 3 Maj 2005 Czy może ktoś wskazać źródła o walkach w rejonie Jarosławia i Radymna we wrześniu–październiku 1914 r. i w maju 1915 r.
pika Napisano 4 Maj 2005 Napisano 4 Maj 2005 Cześć,jestem z Jarosławia i troche szperam,prosze o kontakt:pika10@poczta.fm
pająk Napisano 4 Maj 2005 Napisano 4 Maj 2005 M-i: polecam wizytę w bibliotece muzeum - kamienicy Orsettich. Myślę, że w wydawnictwach Stowarzyszenia Miłośników Jarosławia coś byś znalazł. W ogóle to ciekawe rzeczy tam są - korzystać można w zasadzie tylko na miejscu ale to wystarcza. Poza tym może spróbuj nawiązać kontakt z Tomkiem Idzikowskim z Przemyśla. Niedawno wydał książkę Forty Twierdzy Przemyśl", a wiem że zbierał też materiały o fortyfikacjach Jarosławia i okolic. A najlepiej odwiedź go na forcie w Łętowni.
miggi1 Napisano 4 Maj 2005 Napisano 4 Maj 2005 Cześć ja jestem z Przemyśla. Trochę materiałów mam z okolic Jarosławia ale najwięcej z okolic Sieniawy - Radawy. Siedziałem tam chyba trzy sezony letnie. Teren super a i fantów też trochę powychodziło. Daj znać jak coś będziesz potrzebował. Rejon lini na rzece Lubaczówce mam dobrze opracowany stanowiska przechodziły z rąk do rąk (rosjanie, austyjacy, niemcy)Pozdrawiam miggi1
Leuthen Napisano 4 Maj 2005 Napisano 4 Maj 2005 W rejonie Radymna walczył w maju 1915 r. korpus gen. Hermanna von Francois, odsyłam więc do jego książki Gorlice 1915. Die Karpathendurchbruch und die Befreiung von Galizien" (Lipsk 1922), w której poświęca bardzo dużo miejsca walkom dowodzonej przez siebie wielkiej jednostki (Francois używa w swej książce terminu Schlacht bei Radymno" czyli Bitwa pod Radymnem"). PozdrawiamLeuthen
M-i Napisano 4 Maj 2005 Autor Napisano 4 Maj 2005 Serdeczne dzięki za informacje. A może ktoś coś wie o 1914 w tym rejonie
Forteca Napisano 5 Maj 2005 Napisano 5 Maj 2005 Nieco na temat działań artylerii w październiku 1914 (Radymno,Sośnica) jest w Ehrenbuch unserer Artillerie", cz. II, Wiedeń 1936, a o działaniach wczesniejszych szczątkowo w cząści I.
M-i Napisano 6 Maj 2005 Autor Napisano 6 Maj 2005 Może ktoś zna jakąś rosyjską książkę o walkach w tym rejonie?
Forteca Napisano 6 Maj 2005 Napisano 6 Maj 2005 Szczątkowo, ale zawsze:A. M. Зайончковский, Первая мировая война, A. Керсновский, История Русской армии, История первой мировой войны 1914-1918 гг. И.И. Ростунова (red.)
behemoth Napisano 7 Maj 2005 Napisano 7 Maj 2005 Podobno w Jarosławiu znajdują się umocnienia z okresu I wojny światowej. Czy mógłby ktoś napisać coś na ten temat?
M-i Napisano 7 Maj 2005 Autor Napisano 7 Maj 2005 Pewnie takie były również pod Radymnem, bo pisano umocniony przyczółek mostowy".
Forteca Napisano 7 Maj 2005 Napisano 7 Maj 2005 Zimne szańce z drewnianymi schronami - przyczółki w Jarosławiu i Radymnie, ok. 1890 r., następnie rozbudowywany 1912-13. Plan Jarosławia jest w Encyklopedii Wojskowej (międzywojennej), Warszawa 1936-38, powtórzony u Bogdanowskiego np. w Fortyfikacja austriackie na terenie Galicji w latach 1850-1914", Kraków 1993.
M-i Napisano 9 Maj 2005 Autor Napisano 9 Maj 2005 Czy ktoś ma informację o planowaniu przez Austriaków w II połowie XIX w. twierdzy w Radymnie – zamiast w Przemyślu?
Forteca Napisano 9 Maj 2005 Napisano 9 Maj 2005 Nie ma, bo nieplanowano - Forstner podaje tylko koncepcje usilnie forsowaną budowy twierdzy w Jarosławiu zamiast, albo równolegle z Przemyślem w 1871 r, przy czym podaje iż koncepcje te rozważano pomijając Radymno"
M-i Napisano 27 Maj 2005 Autor Napisano 27 Maj 2005 Może ktoś ma informacje o cmentarzach żołnierzy poległych w walkach w I wojnie światowej w rejonie Jarosławia i Radymna.
Peter 1 Napisano 30 Maj 2005 Napisano 30 Maj 2005 Cmentarz żołnierzy austryjackich zanajduje sie min. w Radawie jeden przy pomniku w okolicach kościoła po prawej stronie jadąc od Jarosławia z tego co pamiętam jest tam chyba 16 tabliczek z nazwiskamiz tego kilka polskich i drugi zamieniony w wyspisko śmieci bez tabliczek w okolicy cmentarza w Radawie Być może jest w tej chwili inaczej bo dawno tam nie byłem. Jest jeszcze kilka jednak już nieco dalej od Jarosławia.
M-i Napisano 5 Czerwiec 2005 Autor Napisano 5 Czerwiec 2005 Czy ktoś spotkał informacje o cmentarzach z I wojny światowej w: Drohojowie, Hnatkowicach, Kosienicach, Piaskach, Moszczanach (Wietlin III) i Radymnie.
Leuthen Napisano 5 Czerwiec 2005 Napisano 5 Czerwiec 2005 W Przewodniku po miejscach pamięci narodowej województwa przemyskiego" (autorzy: Marek Gosztyła, Zdzisław Konieczny, Michał Proksa; Przemyśl 1997) są krótkie notki o 2 spośród interesujących Cię żołnierskich nekropolii:Drohojów (s.31)Cmentarz poległych żołnierzy z okresu I wojny światowej. Usytuowany na północnym skraju miejscowości. Założony na regularnym planie trójkąta z kapliczką. Zachowało się około 20 nagrobków. Hnatkowice (s.39)Cmentarz z okresu I wojny światowej o rzucie poziomym w kształcie elipsy. Postawiony jest obelisk o wysokości 2 m. Na podstawie kwadratowej 1,25 x 1,25 m zwieńczony krzyżem metalowym na kuli betonowej o średnicy 0,5 m. Na cokole tabliczka zawiera napis: 190-Oesterreich-Ungarischer Soldaten und 126-Russische-Soldaten Friedhof-Hnatkowice"Istnieje publikacja, w której powinieneś znaleźć więcej informacji nt. cmentarzy wojennych z tamtego rejonu:Irena Zając Cmentarze wojenne z okresu I wojny światowej z terenu powiatów: jarosławskiego, lubaczowskiego, przemyskiego, przeworskiego w województwie podkarpackim", Przemyśl 2001 PozdrawiamLeuthen
M-i Napisano 31 Grudzień 2006 Autor Napisano 31 Grudzień 2006 Widok na bramę wejściową cmentarza Wojennego Piaski-Duńkowice
M-i Napisano 31 Grudzień 2006 Autor Napisano 31 Grudzień 2006 Pomnik na cmentarzu Wojennym w Hnatkowicach
M-i Napisano 31 Grudzień 2006 Autor Napisano 31 Grudzień 2006 Kwatera wojenna na nowym cmentarzu w Radymnie
Leuthen Napisano 31 Grudzień 2006 Napisano 31 Grudzień 2006 Widzę, że odwiedziłeś te wojenne nekropolie, o które pytałeś. Masz może więcej fotek (np. zdjęcia nagrobków)? Jeśli tak - mógłbyś je podesłać na priv (leuthen@o2.pl)?Jakoś się odwdzięczę ;-) Dotarłeś do tej pozycji Ireny Zając, o której wspominałem?PozdrawiamLeuthen
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.