Skocz do zawartości

I wojna światowa Jarosław, Radymno

Rekomendowane odpowiedzi

M-i: polecam wizytę w bibliotece muzeum - kamienicy Orsettich. Myślę, że w wydawnictwach Stowarzyszenia Miłośników Jarosławia coś byś znalazł. W ogóle to ciekawe rzeczy tam są - korzystać można w zasadzie tylko na miejscu ale to wystarcza.
Poza tym może spróbuj nawiązać kontakt z Tomkiem Idzikowskim z Przemyśla. Niedawno wydał książkę Forty Twierdzy Przemyśl", a wiem że zbierał też materiały o fortyfikacjach Jarosławia i okolic. A najlepiej odwiedź go na forcie w Łętowni.

Cześć ja jestem z Przemyśla. Trochę materiałów mam z okolic Jarosławia ale najwięcej z okolic Sieniawy - Radawy. Siedziałem tam chyba trzy sezony letnie. Teren super a i fantów też trochę powychodziło. Daj znać jak coś będziesz potrzebował. Rejon lini na rzece Lubaczówce mam dobrze opracowany stanowiska przechodziły z rąk do rąk (rosjanie, austyjacy, niemcy)

Pozdrawiam miggi1

W rejonie Radymna walczył w maju 1915 r. korpus gen. Hermanna von Francois, odsyłam więc do jego książki Gorlice 1915. Die Karpathendurchbruch und die Befreiung von Galizien" (Lipsk 1922), w której poświęca bardzo dużo miejsca walkom dowodzonej przez siebie wielkiej jednostki (Francois używa w swej książce terminu Schlacht bei Radymno" czyli Bitwa pod Radymnem").

Pozdrawiam
Leuthen

Nieco na temat działań artylerii w październiku 1914 (Radymno,Sośnica) jest w Ehrenbuch unserer Artillerie", cz. II, Wiedeń 1936, a o działaniach wczesniejszych szczątkowo w cząści I.

Szczątkowo, ale zawsze:

A. M. Зайончковский, Первая мировая война,

A. Керсновский, История Русской армии,

История первой мировой войны 1914-1918 гг. И.И. Ростунова (red.)

Zimne szańce z drewnianymi schronami - przyczółki w Jarosławiu i Radymnie, ok. 1890 r., następnie rozbudowywany 1912-13. Plan Jarosławia jest w Encyklopedii Wojskowej (międzywojennej), Warszawa 1936-38, powtórzony u Bogdanowskiego np. w Fortyfikacja austriackie na terenie Galicji w latach 1850-1914", Kraków 1993.

Nie ma, bo nieplanowano - Forstner podaje tylko koncepcje usilnie forsowaną budowy twierdzy w Jarosławiu zamiast, albo równolegle z Przemyślem w 1871 r, przy czym podaje iż koncepcje te rozważano pomijając Radymno"

• 3 weeks later...
Cmentarz żołnierzy austryjackich zanajduje sie min. w Radawie jeden przy pomniku w okolicach kościoła po prawej stronie jadąc od Jarosławia z tego co pamiętam jest tam chyba 16 tabliczek z nazwiskamiz tego kilka polskich i drugi zamieniony w wyspisko śmieci bez tabliczek w okolicy cmentarza w Radawie Być może jest w tej chwili inaczej bo dawno tam nie byłem. Jest jeszcze kilka jednak już nieco dalej od Jarosławia.

W Przewodniku po miejscach pamięci narodowej województwa przemyskiego" (autorzy: Marek Gosztyła, Zdzisław Konieczny, Michał Proksa; Przemyśl 1997) są krótkie notki o 2 spośród interesujących Cię żołnierskich nekropolii:

Drohojów (s.31)
Cmentarz poległych żołnierzy z okresu I wojny światowej. Usytuowany na północnym skraju miejscowości. Założony na regularnym planie trójkąta z kapliczką. Zachowało się około 20 nagrobków.

Hnatkowice (s.39)
Cmentarz z okresu I wojny światowej o rzucie poziomym w kształcie elipsy. Postawiony jest obelisk o wysokości 2 m. Na podstawie kwadratowej 1,25 x 1,25 m zwieńczony krzyżem metalowym na kuli betonowej o średnicy 0,5 m. Na cokole tabliczka zawiera napis:
190-Oesterreich-Ungarischer
Soldaten und 126-Russische-Soldaten
Friedhof-Hnatkowice"

Istnieje publikacja, w której powinieneś znaleźć więcej informacji nt. cmentarzy wojennych z tamtego rejonu:
Irena Zając Cmentarze wojenne z okresu I wojny światowej z terenu powiatów: jarosławskiego, lubaczowskiego, przemyskiego, przeworskiego w województwie podkarpackim", Przemyśl 2001

Pozdrawiam
Leuthen

• 1 year later...
Widzę, że odwiedziłeś te wojenne nekropolie, o które pytałeś. Masz może więcej fotek (np. zdjęcia nagrobków)? Jeśli tak - mógłbyś je podesłać na priv (leuthen@o2.pl)?
Jakoś się odwdzięczę ;-)
Dotarłeś do tej pozycji Ireny Zając, o której wspominałem?

Pozdrawiam
Leuthen

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie