Lukas P Napisano 1 Maj 2005 Autor Share Napisano 1 Maj 2005 Witam! Czy ktoś z forumowiczów wie czy pozycja na Lisiej Górze wzięła udział w walkach w obronie Twierdzy Wrocław. Byłem tam kilka tygodni temu, jeszcze jak leżał śnieg, i sprawia ona wrażenie pozycji, którą trudno byłoby przełamać. A tak przy okazji może znacie przeznaczenie dziwnej budowli (coś na kształt bramy) w okolicy mostku na Widawie niedaleko Lisiej Góry oraz gdzie można znaleźć coś na temat pruskich fortów Wrocławia. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leuthen Napisano 2 Maj 2005 Share Napisano 2 Maj 2005 O ile mi wiadomo, fort na Lisiej Górze nie był w ogniu walk podczas oblężenia w 1945 r., ponieważ leżał na jednym z najspokojnieszych odcinków. Jednakże o niektóre inne forty (jak osławiony IW-41 czy też fort na Muchoborze) toczyły się walki. O fortyfikacjach Festung Breslau z lat 1890-1914 praktycznie nic nie opublikowano w ogólnodostępnych pozycjach. Najciekawszym opracowaniem (nieopublikowanym) jest rozprawa doktorska Macieja Małachowicza pt. Twierdza Wrocław przełomu XIX/XX w." - mam jej kserokopię (którą ponad miesiąc temu pożyczył ode mnie kol. marecki :-) ). Po bardziej szczegółowe informacje zapraszam na priv (leuthen@o2.pl) PozdrawiamLeuthen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
palacz Napisano 2 Maj 2005 Share Napisano 2 Maj 2005 Idac od fortu wzdluz widawy w strone soltysowic po ok 1 km z lewej strony w lesie widac duzo leji po bombach. Moze to z czasow wojny a moze po wojnie wysadzano tam amunicje. W kazdym razie teren dosc zasmiecony, da sie znalezc widelce z przed paru/parunastu lat :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marecki. Napisano 3 Maj 2005 Share Napisano 3 Maj 2005 materiały pawła są ok !!!nauczyłem już się ich prawie na pamięć :)))pzdr !! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek(?) Napisano 3 Maj 2005 Share Napisano 3 Maj 2005 HejRzeczywiście w okresie oblężenia Wrocłąwia umocnienia nie były wykorzystywane, choć oglądając je wewnątrz można odnieść wrażenie, że przystosowano je do takiej roli. Polecam cały obiekt z przyległościami, w okolicy można odnaleźć jeszcze kilka urządzeń hydrotechnicznych, których zadaniem miało być spiętrzenie wody w widawie i zalanie całego przedpola.Pozdrawiam K(?) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
POLI Napisano 4 Maj 2005 Share Napisano 4 Maj 2005 Kilka fotek poglądowych.Pzdr.POLIhttp://wroclaw.hydral.com.pl/000500,obiekt.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marecki. Napisano 23 Sierpień 2008 Share Napisano 23 Sierpień 2008 może gmina by to odsprzedała jako nieużytek lub wydzierżawiła - jest taka możliwość ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.