Skocz do zawartości

Lisia Góra - Wrocław

Lukas P

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Czy ktoś z forumowiczów wie czy pozycja na Lisiej Górze wzięła udział w walkach w obronie Twierdzy Wrocław. Byłem tam kilka tygodni temu, jeszcze jak leżał śnieg, i sprawia ona wrażenie pozycji, którą trudno byłoby przełamać. A tak przy okazji może znacie przeznaczenie dziwnej budowli (coś na kształt bramy) w okolicy mostku na Widawie niedaleko Lisiej Góry oraz gdzie można znaleźć coś na temat pruskich fortów Wrocławia. Pozdrawiam.

O ile mi wiadomo, fort na Lisiej Górze nie był w ogniu walk podczas oblężenia w 1945 r., ponieważ leżał na jednym z najspokojnieszych odcinków. Jednakże o niektóre inne forty (jak osławiony IW-41 czy też fort na Muchoborze) toczyły się walki.
O fortyfikacjach Festung Breslau z lat 1890-1914 praktycznie nic nie opublikowano w ogólnodostępnych pozycjach. Najciekawszym opracowaniem (nieopublikowanym) jest rozprawa doktorska Macieja Małachowicza pt. Twierdza Wrocław przełomu XIX/XX w." - mam jej kserokopię (którą ponad miesiąc temu pożyczył ode mnie kol. marecki :-) ).
Po bardziej szczegółowe informacje zapraszam na priv (leuthen@o2.pl)

Pozdrawiam
Leuthen

Idac od fortu wzdluz widawy w strone soltysowic po ok 1 km z lewej strony w lesie widac duzo leji po bombach. Moze to z czasow wojny a moze po wojnie wysadzano tam amunicje. W kazdym razie teren dosc zasmiecony, da sie znalezc widelce z przed paru/parunastu lat :)

Hej
Rzeczywiście w okresie oblężenia Wrocłąwia umocnienia nie były wykorzystywane, choć oglądając je wewnątrz można odnieść wrażenie, że przystosowano je do takiej roli. Polecam cały obiekt z przyległościami, w okolicy można odnaleźć jeszcze kilka urządzeń hydrotechnicznych, których zadaniem miało być spiętrzenie wody w widawie i zalanie całego przedpola.

Pozdrawiam
K(?)

• 3 years later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie