Darda Napisano 19 Kwiecień 2005 Autor Napisano 19 Kwiecień 2005 Zwierzęta - maskotki były popularne we wszystkich armiach świata. Moda ta nie ominęła również Wojska Polskiego, lecz powszechna wiedza na ten temat nie jest chyba zbyt duża, a szkoda.Stąd propozycja nowego wątku. Na początek mała zagadka – gdzie służył i jak miał na imię ten przesympatyczny miś?Pozdrawiam wszystkich miłośników zwierzaków, Darda.
ArturSz Napisano 19 Kwiecień 2005 Napisano 19 Kwiecień 2005 Niedzwiadek to historyczne godlo Zmudzi, byl noszony jako emblemat na naramiennikach 71 pp ?Pozdr,Artur
Darda Napisano 19 Kwiecień 2005 Autor Napisano 19 Kwiecień 2005 Kilkanaście minut temu wkleiłem to zdjęcie do wątku o godłach na pojazdach wojskowych, ale powtórzę je tutaj - powinno ułatwić rozwiązanie tej maleńkiej zagadki:-)
iglanadon Napisano 19 Kwiecień 2005 Napisano 19 Kwiecień 2005 Niedżwiedź Wojtek maskotka artylerzystów drugiego korpusu, znaleziony w Iranie przeszedł cały szlak bojowy jednostki
iglanadon Napisano 19 Kwiecień 2005 Napisano 19 Kwiecień 2005 podobno strasznie lubiał piwo i żeby przypodobać się artylerzystom (zarobić na flaszkę ;) )podawał pociski , z tąd znalazł się później na godle z pociskiem w łapach
hakas Napisano 19 Kwiecień 2005 Napisano 19 Kwiecień 2005 Mój kolega opowiadał, że mieli kota ale krótko. Tak to bywa jak się do szkolenia naziemnego żołnierz nie przykłada i za głęboko ślizgi zbierające czaszę wykona. Poległ śmiercią spadochronirza.:-{)
Darda Napisano 19 Kwiecień 2005 Autor Napisano 19 Kwiecień 2005 Oczywiście, to był Wojtek (note bene nie był on taką zwykłą maskotką, bo zasłużył się podobno pod Monte Cassino przy transporcie amunicji).Tak więc, skoro dobry początek już został zrobiony, może jakieś następne żywe maskotki?Pozdrawiam, Darda.
danieloff Napisano 19 Kwiecień 2005 Napisano 19 Kwiecień 2005 Żołnierze Korpusu Polskiego w Rosji przywieźli ze sobą z Murmańska niedźwiedzicę Baśkę (w 1918 lub 1919), podobno wieśniacy zakłuli ja widłami w Wiśle, jak kąpała się pod warszawską Cytadelą. Wspomina o niej Sz.Kobyliński w książce Gawędy o broni i mundurze". No i nie zapominajmy o najsłynniejszej polskiej kobyle - Kasztance Marszałka (podobno przez jakis czas stała wypchana w koszarach 1P.Szwol., ale jak zaczęła się psuć, pochowano ja na skwerku pod pamiątkowym kamieniem z napisem Tu leży Kasztanka - klacz bojowa Marszałka Józefa Piłsudskiego").
kolekcj Napisano 19 Kwiecień 2005 Napisano 19 Kwiecień 2005 Co za wstyd Panowie, tyle osób to czyta i nikt nie widzi gafy :)77 Pułk Piechoty Strzelców Kowieńskich z Lidy, a nie 71 PP :)
Anonim Napisano 19 Kwiecień 2005 Napisano 19 Kwiecień 2005 Po Kasztance Piłsudskiego, pozostawiono na pamiątkę jej kopyto. Widziałem je kilka lat temu w Belwederze. Pewnie nadal się tam znajduje.
Darda Napisano 20 Kwiecień 2005 Autor Napisano 20 Kwiecień 2005 Prawie rok temu Bocian napisał:Utworzyłem nowy dział Towarzyskie. /..../Proszę o nie zamieszczanie na forum głównym tematów typowo towarzyskich jak dowcipy, ulubione piwa, blondynki... "Bez urazy czy żalu, ale czy zwierzęta, które jako maskotki przechodziły szlak bojowy swoich jednostek, dawały żołnierzom chwilę odprężenia i w sumie pomagały im przetrwać, są piwem poszukiwaczy", elefonami poszukiwaczy" czy kleszczami 2005 !!!!!!!!!"? Na marginesie - czterowykrzyknikowej mutacji tych kleszczy prawo do pobytu w nieco bardziej poczytnym dziale jednak przyznano. Tak tylko się pytam.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.