Skocz do zawartości

I co warszawiacy?

efes

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
W połowie marca wyciągneli przy budowie z nieużytków przy Senatorskiej chyba ckm Browinga wz.30 z podstawą ,skrzynkami z ammo.Podobno trafiło do muzeum WP.pozdr efes
Napisano
Fant Wrzesniowy, na Gorczewskiej/Powstancow Sl w Powstaniu stali Niemcy. Osobliwe natomiast w calej tej historii jest to, ze o wykopaniu Browninga wz.30 w tym miejscu chodzily sluchy miesiac wczesniej, niz to podano w mediach.W dwa nie uwierze. Moja teoria jest taka, ze ktos oczywiscie chcial go zakrecic" pod siebie, ale nie wyszlo i z czasem wyplynal. Stan niestety agonalny.
Napisano
zalig jak zawsze zawile interpretujesz;)

wydawalo mi sie, ze MPW zbiera fanty zwiazane z Powstaniem - jak sama nazwa wskazuje. dlatego zapytalem, czy to moze byc fant zwiazany z Powstaniem Warszawskim, czy raczej z Wrzesniem. a zaznaczylem, ze nie mam nic przeciwko MPW, bo nie kibicuje ani muzeum w Alejach ani temu na Przyokopowej.

t.
Napisano
nie, nie, tak se tylko powiedziałem.. :)

A czy to jest to miejsce gdzie stojąc twarzą w stronę Mediamarktu, to będzie prawa górna połówka tego skrzyżowania...? Bo jeśli tak, to miałem CHOLERNE przeczucie, że tam się coś może ukrywać... (tam takie rozbiórkowe ruinki stały..)

Tak. Powstanie to jednak tam nie dotarło. To nawet nie była Warszawa tylko Folwark Jelonki.
Napisano
Tak, to chyba nie jest broń z Powstania - raczej z września'39. Muzeum Wojska Polskiego w magazynach ma kilkaset sprawnej broni z II WŚ - więc taki sztrucel nie jest im do niczego potrzebny :) A MPW zbiera [jak widać] wszystko :)
Napisano
Dla ścisłości Zelig.
Te ozbiórkowe ruinki" nadal tam stoją (jeszcze). I nawet ... mieszkają w nich ludzie.

Stanowisko km jest oczywiście z Września.
Napisano
I tak mają stalowe nerwy, bo przez te ich uinki rozbiórkowe" Górczewska biegnie niepotrzebnym łukiem, a w takich sytuacjach np. tramwaje lub tiry lubią wypadać z szyn kasując takie zbędne przeszkody"...

No a wtedy już można bez przeszkód poprowadzić równą i - co najważniejsze - prostą drogę :)

Tak. Te Ury i Morsy są z Września.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie