Dziki Napisano 16 Kwiecień 2005 Autor Napisano 16 Kwiecień 2005 Co to może być?1. Znalazlem tego kilka sztuk w jednym miejscu (okop). Metalowa blaszka, wygieta, z podłuznym otworem. Część skrzyni? Od czego?
Ortel Napisano 18 Kwiecień 2005 Napisano 18 Kwiecień 2005 Parę dni temu trafiłem też pośród innych rzeczy identyczne zapłonniki (tak na marginesie do jakiego to kalibru?) I ze trzy takie profilowane blaszki - wszystko by się zgadzało bo to było na bank miejsce w którym był skład ammo.
U96 Napisano 18 Kwiecień 2005 Napisano 18 Kwiecień 2005 Może ktoś z Panów ma zdjęcie takiej skrzynki – bo podobne „klamerki” znalazłem przy strzeleckiej a chciałbym jeden temat już zamknąć. Podobne zapłonniki też widziałem a do tego jeszcze się walały łuski stalowe po haubicy i kilka nakładek od sdf. Ale te klamerki spokoju mi nie dają.Z szacunkiem Adam
Dziki Napisano 16 Kwiecień 2005 Autor Napisano 16 Kwiecień 2005 Co to może być?1. Znalazlem tego kilka sztuk w jednym miejscu (okop). Metalowa blaszka, wygieta, z podłuznym otworem. Część skrzyni? Od czego?
Dziki Napisano 16 Kwiecień 2005 Autor Napisano 16 Kwiecień 2005 2. Zaślepka CD. W środku widoczna mała śrubka z dziurką. Również znalezione kilkanaście sztuk, w dwóch różnych płaskich okopach. Wyglądały na stanowiska dział.Jeśli to część pocisków, to jakich? Złotówa oczywiście dla skali :)
wz1977 Napisano 16 Kwiecień 2005 Napisano 16 Kwiecień 2005 Cześć. Moim zdaniem jest to zaślepka wkręcana w miejsce zapalnika w amunicji artyleryjskiej lub zapalnik od takowej amunicji ( na co wskazuje niestety foto nr 3). Mam na myśli otwór na śrosku tego kapsla "pozdr wz1977
jacenty2004 Napisano 16 Kwiecień 2005 Napisano 16 Kwiecień 2005 tą blaszkę z otworem poznaję!!! jak jest na niej jakiś osad żywiczny to by znaczyło ,że przewozili w niej bursztynową komnatę :) a to drugie jak nic siedziało kiedyś w pocisku :)
metalt Napisano 16 Kwiecień 2005 Napisano 16 Kwiecień 2005 witama to czasami nie jest spłonka od łuski altyleryjskiej prawdopodobnie stalowej niemieckiej
MTC Napisano 16 Kwiecień 2005 Napisano 16 Kwiecień 2005 Witam , ta zaślepka" to spłonka od łuski artyleryjskiej , to pierwsze , to część zamknięcia od niemieckij skrzynki amunicyjnej.Pozdrawiam MTC
greggg Napisano 16 Kwiecień 2005 Napisano 16 Kwiecień 2005 WitamNie spłonka tylko zapłonnik, tak czy inaczej wkręcana w dno łuski..... niemieckiej łuski... bo to zapłonnik niemiecki:))Pozdrawiam!!! Greg
Dziki Napisano 18 Kwiecień 2005 Autor Napisano 18 Kwiecień 2005 Ja miałem tak - dwa w miare płaskie stanowiska z nasypami naokoło - ten zapłonniki" walały sie przy wyjściu.No i kilkanaście metrów dalej okop z tymi okuciami. Jutro chyba znowu sie tam wybiorę :) Może znajdę działo to się dowiemy kalibru :DTylko łusek nie ma żadnych :/
Pytanie
Dziki
Co to może być?
1. Znalazlem tego kilka sztuk w jednym miejscu (okop). Metalowa blaszka, wygieta, z podłuznym otworem. Część skrzyni? Od czego?
14 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.