roobert Napisano 14 Kwiecień 2005 Autor Napisano 14 Kwiecień 2005 Witam !Ostatni znalazłem zdjęcie dziadka po mobilizacji w 1939r.Na odwrocie zdjęcia są następujące napisy:2 kom.Komenda Rejonu Nr19D.O.K. nr 6Ztego co się dowiedziałem D.O.K. nr 6 oznacza Dowództwo Okręgu Korpusu nr 6 czyli Lwów.A pozostałe napisy?Może ktoś pomoże ustalić mi jednotkę w jakiej służył mój dziadek?Z dołączonego zdjęcia wynika że musiała to być jednostka 2-liniowa lub batalion obrony narodowej - patrz bagnet u pasa chyba niemiecki liść".PozdrawiamRobert
roobert Napisano 14 Kwiecień 2005 Autor Napisano 14 Kwiecień 2005 A cosik nie załadowało mi zadjcia więc je teraz dołanczam.
polsmol Napisano 14 Kwiecień 2005 Napisano 14 Kwiecień 2005 Twój dziadek jest bardzo osobliwie umundurowany. Ma kurtkę wz. 19 (stary wzór munduru) i spodnie wz. 37 (nowy wzór). To żadka kombinacja. Do tego ma bagnet wz. 98/05 ??
polsmol Napisano 14 Kwiecień 2005 Napisano 14 Kwiecień 2005 Co do Komenda Rejonu Nr19" to może chodzić o odpowienik dzisiejszego WKU" ???
marek123 Napisano 14 Kwiecień 2005 Napisano 14 Kwiecień 2005 bardzo ciekawa fota .............ale tez nie potrafie ci pomuc byc moze chodzi o nr komendy mobilizacyjnej????????pzdr
sqh Napisano 15 Kwiecień 2005 Napisano 15 Kwiecień 2005 Wprawdzie w 1939 istniały już Komendy Rejonów Uzupełnień", bez numerów, jedynie z nazwą, ale do 1922 pobór w Wojsku Polskim był terytorialny i komendy takie funkcjonowały wówczas przy poszczególnych pułkach. Być może więc jedna z KRU Lwów (byłe dwie - Miasto i Powiat) była kiedyś KU przy 19. pp Odsieczy Lwowa i stąd taki skrót myślowy w opisie?Natomiast przez pewien czas po przejściu na system eksterytorialny, chyba do końca lat '20, komendy nosiły i nazwę i numer, ale ten nowy numer nie był prostym przełożeniem z numeru pułkowego - nie wiem niestety, jakie numery miały PKU w DOK VI, ale rzecz jest możliwa do sprawdzenia.
sqh Napisano 15 Kwiecień 2005 Napisano 15 Kwiecień 2005 Nie, można znacznie prościej. Wystarczy przejrzeć rozdzielniki Dzienników Rozkazów. W okresie, gdy Komendy posiadały numery, są one w owych rozdzielnikach wymieniane ze swoim numerem. Trzeba sięgnąć po DOK VI gdzieś tak z połowy lat '20 - rozdzielnik był zwykle ząłącznikiem do pierwszego lub ostatniego rozkazu rocznego.A gdzie szukać Dzienników Rozkazów, o tym pisaliśmy ostatnio w wątku o karze śmierci.
kolekcj Napisano 16 Kwiecień 2005 Napisano 16 Kwiecień 2005 Rejonowa Komenda Uzupełnień" (RKU) - z taką nazwą zawsze się spotykałem. Z Komendą Rejonu Uzupełnień" nie miałem doczynienia nigdy. Nie znaczy to jednak, że nazwy sobie przed wojną swobodnie nie parafrazowano. Podaj proszę nazwisko i imię dziadka, to sprawdę co i jak. Może mi się uda coś wyszperać.
roobert Napisano 19 Czerwiec 2005 Autor Napisano 19 Czerwiec 2005 Do kolegi polsmola. Przypomnienie wątku.
polsmol Napisano 19 Czerwiec 2005 Napisano 19 Czerwiec 2005 No więc wydaje mi się, że jego pas to typowy żołnierski wz. 36 a to co przypomina koalicyjkę to w rzeczywistości pasek nośny od chlebaka lub maski pgaz. Osobliwe jest tylko połączenie spodni nowego wzoru z kurtką starego. Może na tej podstawie uda się kiedyś zidentyfikować odział.
sqh Napisano 19 Czerwiec 2005 Napisano 19 Czerwiec 2005 Do kolegi Kolekcj. Nie parafrazowano jednak - znalazłem w notatkach takie coś: Rozkaz Tajny DOK VII nr 6 z 10 X 1938, poz. 1 - z dniem 1 IX 1938 nastąpiła zmiana nazwy stanowiska Powiatowy Komendant Uzupełnień" na Komendant Rejonu Uzupełnień".Jak nie zapomnę, to sprawdzę we wtorek, co na ten temat pisało w owym czasie MSWoj (choć w notatkach nic nie mam, co mnie trochę dziwi).
sqh Napisano 19 Czerwiec 2005 Napisano 19 Czerwiec 2005 Ech... Źle sformułowałem myśl - winno być: parafrazowano jednak".
sqh Napisano 11 Lipiec 2005 Napisano 11 Lipiec 2005 Znalazłem, choć nie w MSWoj :-)W związku z nową organizacją Służby Uzupełnień na stopie pokojowej, wydaną rozkazem MSWoj Dep. Dow. Og., L. 550/Org./Tjn. z dnia 13 VI 1938, podaję do wiadomości, że obecne Powiatowe Komendy Uzupełnień zostają z dniem 1 IX 1938 przemianowane na "Komendy Rejonów Uzpełnień /skrót: K.R.U./".(Rozkaz Tajny DOK V / 27 VII 1938, poz. 2)
kolekcj Napisano 11 Lipiec 2005 Napisano 11 Lipiec 2005 Ja nie wiem po co my się tu wogóle nad tym rozwodzimy. Przecież jedyne do czego dojdziemy to, że to była RKU nr.19, która była na terenie DOK. Co nie znaczy że musiała być we Lwowie. Wcześniej stosowano nazwy PKU Miejscowość, a nie numeryczne. Trudno będzie więc znaleźć jakieś przełożenie. Co więcej wydaje mi się to poprostu bezcelowe. W końcu chodzi o ustalenie jednostki w jakiej ten gentelman służył. A jak się zerknie do Rocznika Oficerskiego Rezerwy 1934 to widać wyraźnie, że w pułkach są wymieszane przydziały z różnych (wtedy jeszcze) PKU. Nie mamy takiego rocznika na 1939 rok więc nie możemy wykluczyć dosłownie żadnej jednostki. Także jedyne dane, które jak sądzę mogły by nas przybliżyć do rozszyfrowania zagadki, to imię i nazwisko widocznego na zdjęciu żołnierza. W zasadzie to nie mój problem więc nie będę się o te dane napraszał drugi raz.
roobert Napisano 2 Sierpień 2005 Autor Napisano 2 Sierpień 2005 Witam !Niestety przez ostatnie trzy tygodnie miałem płyte głóną od kompa w rozsypce ... :/Mam pytanie: czy kolega kolekcj to Julian M. Skelnik ?Jeżeli tak to korespodowaliśmy już ze sobą w w/w sprawie, jeżeli nie to proszę o kontakt.PozdrawiamRobert Rudyk
kolekcj Napisano 2 Sierpień 2005 Napisano 2 Sierpień 2005 Proszę o drobne przypomnienie. Przepraszam, ale zupełnie już nie pamiętam naszej korespondencji.
roobert Napisano 2 Sierpień 2005 Autor Napisano 2 Sierpień 2005 Mail odebrałem dnia 16 kwietnia br ok godziny 12.30PozdrawimRobert
roobert Napisano 4 Styczeń 2006 Autor Napisano 4 Styczeń 2006 Po dłudim oczekiwaniu dostałem odpowiedź z CMJW w Opolu. Niestety ale w posiadanej przez nich dokumentacji nazwisko mojego dziadka nie figuruje.Natomiast dowiedziałem się od polsmola, że w trybie alarmowy mobilizowano we Lwowie 61 i 62 batalion wartowniczy.Czy ktoś ma stany osobowe tych batalionów? Oczywiście szczególnie interesują mnie stany 2 kompani tych batalionów.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.