Skocz do zawartości

Czołgownictwo > fotografie bezbarwne wz. 35 (t)

zelig

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Również z filmu Jenseits Der Propaganda - Unveroeffentlichte Private Filmaufnahmen Aus Den Jahren 1930-1945. Tam jest amatorki kilkunastominutowy filmik kogoś kto robił" przy PzKpfw 35.
Wg. mnie ciekawe.

Za chwilę Szatan wyświetli kilka innych obrazów.

Napisano

A tu ćekawostka! Bardzo rzatko spotykana wyrzutnia hełmów Stahlhelmwerfer!

Miała ona nacelu zmylić przciwnika rzeby myślał, że nas (Niemców) jest wiencej liczebńie niż wrzeczywistośći niż ich Ruskuw (jak śę już te hełmy wystrzeliło w powietsze).
Powiedźiał mito ni to weteran ni wydra zanim umar.

Tak. To prawda...

Napisano

Nobo jakiś potworny czerwonoarmista im przeprogramował pancerz na wierzyczce...

To zapomocą tej straszney furii - co stalowe pancarze wyrywa - przyszuo im (Niemcom zmotoryzowanym) ot tego polec...

A ot siebie dodam, że Bende już leciał.

Napisano

Podziękujmy Szatanowi za uczestnictwo w programie...

Więcej klatek z tego filmu położyłem na cennenagrodywkwizie@gazeta.pl (hasło:******)

A i jeszcze! bym zapomniał... Wyobraźcie sobie, że Szatanek nie wiedział co to za samolot...!!! :) >
Cóż za żenująco niski poziom wiedzy ma ta dzisiejsza młodzież...

Napisano

Oddalenie...>

(cały sztafel latał na tych samolotach - na tych co to niedouczony Zły nie wiedział co to....)

Na dziś to tyle o czołgach.

Napisano
Jednym słowem, może znalazłby się jakiś śmiałek, który wyjaśniłby Szatanowi co to jest za samolot?

(On uważa, że to jest Mazda, ja - że to nie jest Heinkel 112).
Napisano
Gratuluję celnej identyfikacji!!!

Szczerze mówiąc w pewnym momencie Szatan nawet był blisko - bo podejrzawał, że to może być Peugot - ale odrzucił taką możliwość twierdząc, że żaden Niemiec nie wsiadłby do francuskiego samochodu..

A który to geszwader był taki profrancuski? (niestety nie mogę się dogrzebać do listy niem. nrów taktyczn.)
Napisano

Tak a'propos Niemców, którzy wprawdzie nie wsiedli do francuskiego samochodu - ale fotkę można zrobić, pochwalić się w Reichu elegancką bryką ;-)

Napisano
Fotka jest pstryknięta w Generalnej Guberni i - trzecia - następna w serii przedstawia minę tego Niemca w momencie gdy WRESZCIE zauważył brak radia (i to już czwarty raz w tym samym miesiącu!)

A propos franc. drugowojennych samochodów, to chyba najsłynniejsze są te Citroeny eklamujące" ich ruch oporu (przykładowe fotki: http://www.warmuseums.nl/gal/041gal.htm ).
Zawsze nie mogłem tego pojąć - jak francuskiemu podziemiu udało się przetrwać wojnę skoro oznaczali swoje (podziemne) auta?! (A pewnie przed ich paryską kwaterą główną wisiał neon z napisem: Centrum Walki z Faszyzmem. Czynne w godzinach... itp.").
Nasze AK zrobiło wielki błąd, że tak zaniedbało sprawy PRu...

Dzięki Mce za info! ale może zamiast wklejać skan powinieneś napisać co następuje: Moim zdaniem skierowano je do zakładów Moraine Saulnier w Ossun-Tarbes. Jestem absolutnie pewien, że zmodernizowano je tam do standartów Luftwaffe... (itdede i tepe e tc.)" :) - Przecież tak robi 99% użytkowników tego forum. (Ze mną na czele! Hej!)
Napisano
Wiesz, francuski ruch oporu ogólnie można było po tym poznać, że tworzyły go atrakcyjne kobiety w długich szarych prochowcach i beretach - ewentualnie kobiety z czerwonymi apaszkami, o ile to były komunistki :-)
Napisano
:) Tak! To prawda! Ja wręcz myślę, że całe to Resistance było finansowane przez Niemców - ze względu na te urocze ezistantki" właśnie! A chyba każdy szanujący się niemiecki wojak miał w głowie mit szalonego Paryża i za wszelką cenę chciał się dostać do Francji aby móc choć odrobinkę, choć przez krótką chwilkę powalczyć z (jakąś) okrutną partyzantką...

Ale lepiej zwiewajmy z tego wątku, bo zaraz tu przyjdzie ten francuski policjant - no ten, który mówi Dzień dybry" i za te śmichy chichy da nam pałą po łbie! :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie