Skocz do zawartości

Lubelskie pomniki

jagoda

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Mam pytanko do mieszkańców Lublina. Czy w waszym miescie są pomniki w postaci sprzętu wojskowego czhodzi mi o samoloty czołgi itp. Ostatnio przechodząc prze park ludowy w okolicach amfiteatru od strony ul bodajże Lipowej albo Piłsudkiego (az tak dobrze nie znam Lublina) zauwazyłem takie podmórówki jakby w przeszłości coś cięzkiego na tym stało. Stąd moje pytanie.
Pozdr. MJ
Napisano
nie teraz nia ma takich, i nie pamietam zeby takowe były, były monumenty w stylu pomników prl-owskich dziadów:) ale żadnych czołgów nie było.
pozdrawiam
Napisano
Tam akurat stała karuzela, tzw. diabelski młyn, ale ją zdemontowano, bo groziła przewróceniem:-) T-34 stoi jako pomnik na terenie jednostki wojskowej na Majdanku, inny T-34 stał obok izby tradycji 3 Brygady na ul. Radziszewskiego w Lublinie, gdzie jest teraz nie wiem, w miejscu pomnika jest teraz parking dla samochodów kadry.
Napisano
Na ul.Radziszewskiego stały armaty,katiusze i czołg,ale to było kilka(naście) lat temu.
A teraz to nic takiego w Lublinie nie znajdziesz.
Na teren jednostki nikt cię nie wpuści ot tak.
pozdrawiam
Napisano
Lublin city nie ma niestety obecnie żadnych totalnie żadnych pojazdów militarnych jako pomniki do zwiedzania itp.jedyny czołg jest w jednostce na majdanku-ale nie sądzę żeby były realne szanse na jego zobaczenie...jeszcze kilka lat temu na poligonie na górkach czechowskich stał wrak t34 i koło niego stare działo przeciwlotnicze ale teraz już nic tam nie ma...no a pod koniec prlu był jeszcze t34przy szosie warszawskiej ale po tym to już dawno nie ma śladu...jedyne pozostałości militarne w Lublinie to schrony wartownicze koło każdej nastawni na lubelskim dworcu PKP oraz kilka schronów ćwiczebnych na był\\ym poligonie na górkach czechowskich(obecnie zarośnięte-ale kto jako dziecko się tam bawił wie gdzie są:)...no chyba ze nic innego po prostu do tej pory nie zauważyłem ale jak 22 lata tu mieszkam to nic militarnego wiecej nie widziałem
Napisano
Chyba nie bardzo, bo jest za bramą i dyżurką podoficera. Można ew. poprosić o zgodę dowódcę 3BZ (Przyjmuje interesantów w budynku tzw. Pod Zegarem", ul. Radziszewskiego - niedaleko Klubu Colosseum, kina Bajka), raczej nie powinno być problemu. A teraz najnowsza informacja - w niedalekiej przyszłości kompleks wojskowy przy ul. Męczenników Majdanka w Lublinie przewidziany jest do likwidacji i sprzedaży, kto wie, może wojsko zechce pozbyć sie T-34-ki? W byłych koszarach ma powstać centrum hotelowe i gastronomiczne do obsługi wycieczek (głównie z Izraela) odwiedzajacych były KL Majdanek.
Napisano
Heh aż dziw bierze ze pierwsze większe (wojewódzkie miasto i stolica regionu) wyzwolone spod hitlrowskiej okupacji nie ma takiego pomnika. Ale w Łodzi (gdzie miszkam) jest podobnie, do 1993r. stał y 2 t-34 i to dość ciekawych wersjach obie z armatą 76 mm. jedna w wersji bez wieżyczki dowódcy. Ale jakiś oszołom napisał artykó zatytułowany Lufy sowieckich czołgów wycelowane w młodą Polską demokracje" i tanki posłusznie powędrowały do huty. Ale za to jest pod halą spotrową MIG 21 który wedłóg legendy ma odlecieć kiedy pierwsza dziewica skończy łódzka polibudę :-) Wczesniej na tym cokole stał JAK 23 i LIM 2 ale odleciały" więc jak widać jakaś skończyła ;->
Pozdr. MJ
Napisano
Wiesz, Jagoda, nie żebym się czepiał, ale Lublin nie był pierwszym większym wojewódzkim miastem i stolicą regionu wyzwolonym spod hitlerowskiej okupacji. Nie był też pierwszym, w którym całkiem inna okupacja się zaczęła...

Choć jeśli miałeś na myśli pierwsze duże polskie miasto pozostające obecnie w granicach Polski" - to oczywiście w pełni się z Tobą zgadzam.

Pozdrawiam, Darda
Napisano
W Chełmie byłem baaaardzo dawno temu 1984 i z tego co pamiętaqm nie rzuciły mi się w oczy jakieś sprzęty. za to pamiętam Ducha Bielucha i salwy armatnie z ZIS-3, a może te salwy były na Majdanku nie pamiętam miejsca.
Pozdr. MJ
Napisano
Jesli chodzi o Chelm to niestety zadnego sprzetu wystawionego niema :(
Najblizszy stoi w Dubience /ok 30 km na poludniowy wschod od Chelma/ i jest to t34/85 ale wystawiony zostal ok 1971 roku wiec produkcja pewnie juz powojenna.
Napisano
militarne pozostałości miasta Chełm-patrz wątek pt.ocalić od zapomnienia-mam dziewczynę w tym mieście i mieszkam obecnie pół tam a pół w Lublinie:)
Napisano
W chełmie faktycznie niema odulnie dostępnych pomników wpostaci sprzętu wojskowego.Stoło jeszcze niedawno kilka armat na erenie jednostki wojskowej. jeśli chodzi o okolice to oprucz dubienki T34 85 jest jeszcze w sawinie 15 km na pułnoc od chełma upamniętnia on miejsce formowania sie 1 korpusu pancernego LWP w 1944.
pozdrawiam.
Ps. pierwsza wyzwolona polską miejscowością znajdującą sie w obecnych granicach kraju buła wieś hussynne i dorochusk ,z20 na 21 lipca 1944roku.
Napisano
A jest może w Lublinie muzeum ze zbiorem militariów? Na zamku już byłem i w muzeum miasta Lublina(maska pgaz z września 39) i na Majdanku (mundury ss-manów). Jest Coś jeszcze? A może w okolicach?
Pozdr. MJ
Napisano
Tia...tak więc te niegodne pamiątki przeszłości mamy juz za soba! Cała Lubelszczyzna jest już czyściutka i w pełni demokratyczna. Nie zagrażają nam tutaj żadne lufy sowieckich czołgów. Ostatni, o którym tak się rozpisywano zniknął z postumentu rok temu z miejscowości Wiśniew pod Łukowem. Podobnież pojechał do filmu, konserwacji, muzeum- niewłaściwe skreślic. Ślad po nim zaginął i nie ma już wrażych pamiątek na Lubelszczyźnie.
A jeżeli chodzi o sam Lublin to tutaj buduje się nowe kościoły i nikt nie będzie sobie głowy zaprzątał jakimś sowieckim barachłem :P.
Jak mówił Einstein: Kosmos i głupota ludzka sa nieskończone, ale co do pierwszego to nie mam pewności."
Napisano
Pozostawienie ruskiego sprzętu na eksponowanych miejscach to oczywiście nie najlepszy pomysł, ale mimo wszystko są to zabytki i popwinny być chornione.
Napisano
Ave i na Jowisza.
Na terenie jednostki przy Al. Kraśnickiej koło żandarmerii stoi armata ppanc ZiS 2. Dobrze ją widać z ulicy w odległości ok 10 m od płotu. Podobno inna stoi w krzakach od strony ul. Głębokiej.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie