student Napisano 12 Kwiecień 2005 Autor Napisano 12 Kwiecień 2005 Witam. Czy ktoś ma jakieś informacje (szersze od tych z TBiU) odnośnie Mauser'ów przerabianych w Warszawie (z modelu 98 na model upodobniony do wz. 29). Bo Jak wiadomo w Warszawie nie produkowano Mauser'ów wz. 29. Najlepiej jakby ktoś miał zdjęcia takowychlub linki do stron gdzie jest szerzej o tym napisane. Takich przeróbek było ok. 11800 szt i to tylko w latach 1930 i 1931. Mój mail to: krzycho_a@wp.pl. Z góry dziękuję i pozdrawiam.
polsmol Napisano 12 Kwiecień 2005 Napisano 12 Kwiecień 2005 Niestety nie ma pod ręką zdjęć, ale wydaje się, że cała przeróbka poległa na wymianie kolby.
tg13 Napisano 30 Lipiec 2005 Napisano 30 Lipiec 2005 Witam!!W czasie chodzenia z wykrywaczem miałem okazję spotkac się ze sporą ilością tzw. kbk 98/29.spotkałem się z nastepującymi:-przeróbka kbk 98 produkcji PFK WARSZAWA-przeróbka kbk 98 produkcji FB RADOMw tym przypadku przeróbka polegała na:-usunięcie koźlika-przesunięciu obsady bagnetu (chyba o 15 cm- w sumie o taką odległośc jak w 29) poprzez obcięcie łoża i nakładki-nawiercenie w obsadzie bagnetu i łożu otworu na wycior-wstawienie w kolbe babki służącej do rozbierania zamka-przeróbka niemieckiego kbk 98 a produkcji ERFURTto co powyżej, dodatkowo w egzemplarzach w których pozostał otwór w kolbie do mocowania pasa nośnego zaklejano go i mocowano igiełkę z odpowiednim wycięciema także zmieniano baczek przedni na taki jak w polskim kbk 98.(nie spotkałem się z inaczej przerobionym ERFURTEM-bezpośrednio zetknałem się z około 10 sztukami bezposrednio z ziemi)-bardzo ciekawa przeróbka z długiego kb 98 produkcji niemieckiej-w tych egzemplarzach ( trzy sztuki) kbk 98/29 komory nabojowe ewidentnie pochodziły z kb 98 (resztki bić) a wcięcie w które wchodzi nakładka było dosztukowane z kawałka metalowej tulei i było znacznie dłuższe niż w standartowym kbk.Słyszałem też o egzemplarzu w którym tuleja była wykonana z ...aluminium.
tg13 Napisano 30 Lipiec 2005 Napisano 30 Lipiec 2005 Aha, najwięcej było WARSZAW.Przedew szytskim z datami produkcji 1928.Wiekszość miała giete" zamki , nieliczne zamki proste.
Boruta Napisano 1 Sierpień 2005 Napisano 1 Sierpień 2005 Czy miały zamki typu kawaleryjskiego ze ściętymi kulkami?Pozdrawiam
tg13 Napisano 1 Sierpień 2005 Napisano 1 Sierpień 2005 tak,mając na myśli gięte" chodziło mi o te ze ściętymi i moletowanymi kulkami
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.