Skocz do zawartości

Takie rzeczy powinno się wiedzieć!

Darda

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ale niestety nie wiem, wstydzę się i dlatego pytam:

Jaki oddział (oddziały) pokazany jest na początku filmu POLISH UNDERGROUND" dostępnym na BRITISHPATHE?

Stosunkowo dobrze uzbrojony, porządnie wyposażony i umundurowany, z własnym sztandarem...

Napisano
Nie wiem dlaczego, ale nie kojarzy mi się to jakoś z Polską. Prędzej z Jugosławią, ale nie potrafię tego uzasadnić, po prostu wewnętrzne przekonanie...
Napisano

Rozumiem, że jugosłowiańskie klimaty można było poczuć na pierwszym wklejonym przeze mnie kadrze, więc inny kadr z poświęcenia sztandaru. Też wyraźnie widoczne orzełki.

Napisano
Orzełków się nie dopatrzyłem, ale jeżeli rzeczywiście są, to pewnie bez korony. Zmieniam więc wersję na następującą: jakaś czerwona partyzantka (GL?), kręcona na potrzeby propagandy sowieckiej.
Napisano
GL raczej nie swiecilo sztandarow, zas powyzej wyraznie widac ksiedza.
Z tego co pamietam to Robotowcy od Ponurego mieli wszyscy helmy wz. 31.
Napisano
Hazet, nie gniewaj się, ale nie słyszałem jakoś o święceniu sztandarów przez GL (co nie znaczy, że coś takiego nie mogło się zdarzyć). Wejdź zresztą na http://www.britishpathe.com/, wpisz polish underground" w wyszukiwarkę i sam zobacz kadry z tego filmu - to z całą pewnością nie jest ani czerwona partyzantka, ani sowiecka propaganda!
Napisano
Nie gniewam się, strzelam po prostu, do czego zresztą bezwstydnie się przyznaję :-)

Osobiście zwróciłem uwagę na praktycznie jednolite umundurowanie, PPSz-kę na jednym ze zdjęć, takoż w ogóle fakt kręcenia" wskazujący ewidentnie (jak dla mnie) na agitkę...

Na wszelki wypadek zamiast dalej się upierać przy promoskiewskości zaprezentowanego ugrupowania, poproszę lepiej posługujących się softwarem o obróbkę orzełków z czapek. Głowę daję, że korony tam nie będzie.

A w przeciwnym razie bez oporów odszczekam swoje śmiałe tezy :-)
Napisano
Nie można chyba oceniać przynależności tej formacji pod kątem uzbrojenia-ostatnio spotkałem się ze zdjęciami oddziału Łupaszki, który niemal całkowicie miał wyposażenie radzieckie: DP-28, SWT, PPsz i PPD. Walczyli długo więc sprzętu zdobycznego mieli od groma. tylko nie wiem czy kręcili film ze swojego działania. Zdjęcia widziałem (troszkę były podobne) ale nie wiem czy może to być ten oddział.
Napisano
czy to nie jest aby Świętokrzyskie Zgrupowanie Ponurego" - Jana Piwnika? Kompania Warszawska Zgrupowania była wyposarzona w polskie hełmy, a całe zgrupowanie doskonale uzbrojone. Co Wy na to ?
Napisano

w załączeniu zdjęcie Ponurego. A że mogli coś tagiego nakręcić .. produkcja stenó w Suchedniowe, legenda Ponurego, działalność zgrupowania Wachlarz ... jednym słowem podziemie w pigułce.

Napisano
Witam!

Hazet: korony raczej są bo pojawiają się także orły w koronach malowane na ścianach jak również akowskie i bch-owskie wydawnictwa i hasła raczej nie lewicowe.. Wygląda na to że rok produkcji to 1943 a część zdjęć jest na 100% kręcona poza Polską (trudno sobie wyobrazić spokojne kręcenie filmu kolesiom malującym kotwice na murach)..

Pozdrawiam

VW
Napisano
Ja nie byłbym taki pewny co do teorii z Ponurym"-wydaje mi się, że taka ilość radzieckego sprzętu raczej tą ewentualność wyłącza-Ponury" zginął w 1944 r. co chyba mocno utrudniałoby dostawy" sowieckiej broni.
A major Zygmunt Szendzielarz ps.Łupaszka" walczył chyba do 1948r(na pewno długo po zakończeniu wojny) działał na białostoczczyźnie. Znaczna część oddziału składała się z wrześniowych żołnierzy-to mogłoby wyjaśniać jednolite umundurowanie z tych zdjęć(a doskonałe wyposażenie tej formacji potwierdzają zdjęcia z ksiażki Dariusza Fikusa Pseudonim Łupaszka" i te które osobiście widziałem-nie są niestety w moim posaidaniu) Z tego co widziałem to Ci panowie chyba lubili się fotografować w plenerze-na jednym zdjęciu stał chyba oddziałowy fotograf-na szyji miał zawieszone d aparaty(a musiał byc też trzeci, którym pstrykano fotkę)
Może nie mam racji ale ja Piwnika bym nie typował do tych fotografi.
Napisano
PS. Skoro możnaby przyjąć że część miejską" kręcono, przynajmniej w znacznej części, w Anglii to czy nie można zaryzykować twierdzenia że część partyzancka" też jest sfingowana? Taka typowa propagandówka na potrzeby kroniki?

Pozdrawiam

VW
Napisano
Istnieja orginalen filmy z akcji malego sabotarzu" w Warszawie. Skoro zrywano pod nosem Niemcow flagi, lub tablice z pomnikow (Kopernik) to myslicie ze nikt by nie nakrecil filmu? Zawsze mozna dodatkowo taka akcje zabezpieczyc".
Co do partyzantow to na tych kadrach widac chyba kilka oddzialow a ujecie z helmami 31 i RKM wz.28 moze byc przedwojenne.
Napewno niesa to anderowcy" czy tez GL lub ruska partyzantka.
Co do rosyjskiego uzbrojenia to chyba niesadzicie ze AK dostawalo je w prezencie. Dla podpowiedzi- jedno zrudlo pochodzenia takiej broni- partyznatka sowiecka na terenach dzialan naszych zgropowan AK :) Tamci byli naprawde dobrze wyposarzeni, bylo w czym wybierac ;)
Napisano
Sceny miejskie" są z pewnością autentyczne - pochodzą z konspiracyjnie nakręconego w czerwcu 1944 filmu dokumentalnego ROBOTA WAWERSKA" (znani są chyba nawet - tu niech mnie może Whatfor poprawi lub uzupełni - aktorzy" biorący udział w kręceniu tych scen).

Uwiarygodnia to autentyczność scen leśnych". Domyślam się, że sceny zimowe pochodzą z Wileńszczyzny, letnie mogą przedstawiać zgrupowanie Ponurego (chronologia nie musi być zachowana).

Są to jednak tylko moje domysły, a chciałbym WIEDZIEĆ.

Pozdrawiam, Darda
Napisano
Darda: jak w takim razie wyjaśnisz motywy które ewidentnie datują film na 1943? Sceny są mocno sztuczne i mało przekonywające stąd moje podejrzenia..

Pozdrawiam

VW
Napisano
PS. Miałem na myśli daty na czasopismach które drukują, datę obwieszczenia" na słupie i np. zdjęcie Sikorskiego na ścianie, choć rzeczywiście niektóre kadry są z Roboty Wawerskiej"..Wyglada to więc na typowy składak i teraz tym bardziej nie wiadomo co to za leśni".. Ach, gdyby nie ta pepesza i inne takie tam to ten przystojny brodaty oficer mógłby być Majorem Dobrzańskim we własnej osobie:) Toby dopiero było co?

Pozdrawiam

VW
Napisano
Drodzy koledzy blużnicie i to bardzo, rację ma autor tytułu tego postu - TO TRZEBA WIEDZIEĆ. Gorąco doradzam studiowanie literatury tematu. Zdjęcia przedstawiają uroczystość wręczenia proporca ufundowanego przez ludność Kowla dla 3 batalionu 50 pułku piechoty 27 Wołyńskiej Dywizji Piechoty Armii Krajowej. Oficer w czapce , która kojarzy sie niektórym z UPA, z ręką na temblaku to ppor. Zbigniew Twardy, cichociemny Trzask". Drodzy koledzy to są żołnierze polscy, jedyni obrońcy tamtejszej ludnośći, skoro na tamtych terenach działali bandycko tzw. partyzanci sowieccy to nie dziwcie się, że mnóstwo uzbrojenia w rękach AK-owców jest takiej prowieniencji. 27 dywizja miała chwalebny szlak bojowy, który został opisany choćby w monografii innego cichociemnego por. Michała Fijałki ps. Kawa". Pozdrawiam gorąco forumowiczów i cieszę się , że ktoś sie zainteresował tematem.
Napisano

Ricardo – niski ukłon i wielkie dzięki. Po Twoim poście znalezienie tego zdjęcia było dziecinnie proste.

Na zdjęciu (z kolekcji Stefana Bałuka) stoją od lewej w pierwszym szeregu: por. Buras" - Lucjan Słowicki d-ca kompanii w batalionie Siwego", ppor. Korsak" - Andrzej Buchman oficer informacyiny i płatnik Dywizji, kpt. Żegota" - szef szef sztabu dywizji, ks. Rafal" - Antoni Dąbrowski kapelan zgrupowania Gromada", mjr. dypl. Oliwa" - Jan Wojciech Kiwerski d-ca dywizji, por. Trzask" – Zbigniew Twardy cichociemny, d-ca 3 bat. 50 pp., por. agłoba" - Mikołaj Bałysz d-ca komp. w batalionie Trzaska", chor. Liść" - Józef Cienkusz adiutant por. Trzaska". Zdjęcie zrobione w Świnarzynie, w marcu 1944.

Zagadką pozostaje (przynajmniej dla mnie), czy kolejne kadry, te z żołnierzami w hełmach wz. 31 i rkm-em, przedstawiają ten sam oddział?

Pozdrawiam, Darda

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie