01dalton Napisano 23 Kwiecień 2005 Share Napisano 23 Kwiecień 2005 Witam . A ma ktoś lornetke z zakładu H .Kolberga bez oznaczeń WP i orzełka. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 27 Maj 2005 Autor Share Napisano 27 Maj 2005 Czy moze mi ktos podac wymiary lornetki Kolberga?Czy byla to konstrukcja polska, czy tez licencja?Wiem iz PZO wspolpracowalo z francuzami, a wlasnie wpadla mi lornetka francuska z ww1, bardzo podobna do PZO. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M-i Napisano 28 Maj 2005 Share Napisano 28 Maj 2005 17 listopada 1921 r. podpisano umowę na dostawę 1000 egz. lornetek z Fabryką Aparatów Optycznych i Precyzyjnych H. Kolberg i S-ka S.A. Cenę lornetki ustalono na 125 000 marek polskich. Załącznikiem do umowy były 18-punktowe „Warunki techniczne wyrobu pryzmatycznej lornetki z futerałem”, określające podstawowe parametry techniczne zamówionej lornetki. Ostatni punkt Warunków... stwierdzał:Dla ułatwienia wyrobu lornetek Departament III Artylerii i Uzbrojenia wypożycza firmie H. Kolberg i S-ka w terminie 10-dniowym od dnia podpisania umowy rysunki konstrukcyjne lornetki 6x rosyjskiej (typ Zeiss), z tym że firma H. Kolberg i S-ka jest obowiązana w tym terminie wykonać 2 odbitki z tych rysunków, po czym oryginalne rysunki wraz z jedną odbitką zwrócić do Departamentu III Artylerii i Uzbrojenia MSWojsk”. Takie jest więc pochodzenie pierwszych lornetek wyprodukowanych przez firmę H. Kolberg i S-ka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 15 Czerwiec 2005 Autor Share Napisano 15 Czerwiec 2005 Dziekuje za informacje:)Jednak sie okazalo, iz podobny temet juz byl:http://www.odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=89487#89666Czarek, Twoja lornetka 1920, to raczej nie jest teatralna, bo te byly mniejsze. Wpadlo mi kilka podobnych, sa one w wiekszosci produkcji francuskiej. Niektore sygnownia widac dopiero po odkreceniu przednich soczewek. Sygnowania sa bowiem wewnatrz. Jednak te co mam to sa oklejone skora.Czy jest w stanie ktos sie pokusic na ile wyprodukowane lornetki zaspokily zapotrzebowanie mobilizacyjne?No i jeszcze byla w 1939 ta: http://www.odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=180276#180279 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolekcj Napisano 18 Kwiecień 2006 Share Napisano 18 Kwiecień 2006 Jeśli chodzi o drugą część pytania - lunety, to w 1934 Państwowe Zakłady Optyczne dostarczyły 90 lunet do karabinu wz.98. Lunety te widać na załączonych zdjęciach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolekcj Napisano 18 Kwiecień 2006 Share Napisano 18 Kwiecień 2006 I drugie zdjęcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polsmol Napisano 28 Styczeń 2007 Share Napisano 28 Styczeń 2007 Odgrzeję stary temat. Czy można datować lornetki firmy Kolberg na podstawie numeru seryjnego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 24 Luty 2009 Autor Share Napisano 24 Luty 2009 Wyciagam stary watek, moze cos nowego wiadomo?Np jakie to lornetki byly kupowane prywatnie przez oficerow? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.