Skocz do zawartości

lornetki 2RP

mietek

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 month later...
Czy moze mi ktos podac wymiary lornetki Kolberga?
Czy byla to konstrukcja polska, czy tez licencja?
Wiem iz PZO wspolpracowalo z francuzami, a wlasnie wpadla mi lornetka francuska z ww1, bardzo podobna do PZO.

17 listopada 1921 r. podpisano umowę na dostawę 1000 egz. lornetek z Fabryką Aparatów Optycznych i Precyzyjnych H. Kolberg i S-ka S.A. Cenę lornetki ustalono na 125 000 marek polskich. Załącznikiem do umowy były 18-punktowe „Warunki techniczne wyrobu pryzmatycznej lornetki z futerałem”, określające podstawowe parametry techniczne zamówionej lornetki. Ostatni punkt Warunków... stwierdzał:

Dla ułatwienia wyrobu lornetek Departament III Artylerii i Uzbrojenia wypożycza firmie H. Kolberg i S-ka w terminie 10-dniowym od dnia podpisania umowy rysunki konstrukcyjne lornetki 6x rosyjskiej (typ Zeiss), z tym że firma H. Kolberg i S-ka jest obowiązana w tym terminie wykonać 2 odbitki z tych rysunków, po czym oryginalne rysunki wraz z jedną odbitką zwrócić do Departamentu III Artylerii i Uzbrojenia MSWojsk”.

Takie jest więc pochodzenie pierwszych lornetek wyprodukowanych przez firmę H. Kolberg i S-ka.

• 3 weeks later...
Dziekuje za informacje:)

Jednak sie okazalo, iz podobny temet juz byl:
http://www.odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=89487#89666

Czarek, Twoja lornetka 1920, to raczej nie jest teatralna, bo te byly mniejsze. Wpadlo mi kilka podobnych, sa one w wiekszosci produkcji francuskiej. Niektore sygnownia widac dopiero po odkreceniu przednich soczewek. Sygnowania sa bowiem wewnatrz. Jednak te co mam to sa oklejone skora.

Czy jest w stanie ktos sie pokusic na ile wyprodukowane lornetki zaspokily zapotrzebowanie mobilizacyjne?

No i jeszcze byla w 1939 ta:
http://www.odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=180276#180279

• 10 months later...
  • 9 months later...
  • 2 years later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie