polsmol Napisano 18 Kwiecień 2005 Napisano 18 Kwiecień 2005 Teraz widać jak trudno jednoznacznie określić barwy na czarobiałym zdjęciu.
Berlin Napisano 22 Kwiecień 2005 Napisano 22 Kwiecień 2005 Moim skromnym zdaniem na zdjeciach POLSMOLa widac zuzycie " farby w warunkach polowych a wiec porysowania, odpryski, zablocenie itp, itp.
polsmol Napisano 22 Kwiecień 2005 Napisano 22 Kwiecień 2005 Przyczyny takiego wyglądu mogą być różne. Im dłużej się przyglądam temu zdjęciu tym mniej wiem ;-)
polsmol Napisano 22 Kwiecień 2005 Napisano 22 Kwiecień 2005 No i trzeba dodać, ze mój" bofors pochodzi najprawdopodobniej z WBP-M która była organizowana i doposażna w wiadomych warunkach. Nie zdziwiłbym się gdyby działka tej formacji nie były malowane w palmy ze względu na bark czasu.
grek Napisano 23 Kwiecień 2005 Napisano 23 Kwiecień 2005 Właśnie przeglądałem watek o artylerii i wyciągnąłem ten kadr z filmu. Po mojemu chyba zastosowano jednak 2 kolory. Choć na zdjęciu cz-b jest tylko delikatna różnica w szarościach, w rzeczywistości obraz kolorowy mógł być bardziej kontrastowy, czyli te 2 barwy mogły się bardziej różnić od siebie.pzdr
jotes Napisano 23 Kwiecień 2005 Napisano 23 Kwiecień 2005 Po mojemu nadal nie ma przekonywującego zdjęcia z kamuflażem. A już na pewno nie to ostatnie...Pozyjemy, zobaczymy ;)Pzdr,jotes
Gebhardt Napisano 25 Kwiecień 2005 Autor Napisano 25 Kwiecień 2005 Ale trzeba przyznac ze rozklad cieni na kadrze Greka i na mojej fotce jest podobny:)Grek - czy te armatki byly o ciagu motorowym czy konnym, czy nie wiadomo? Z ciut innej beczki, cos wyglada z watku o ertylerii ze trojbarwnie malowane byly armaty plot 40mm polstale.
grek Napisano 25 Kwiecień 2005 Napisano 25 Kwiecień 2005 Pojęcia zielonego nie mam, zresztą nie jestem fachowcem w tym temacie. Należałoby zapytać Zeliga, jak to wyglada na tym filmie, bo on go chyba ma. Natomiast co do kolorów - zrobiłem powiększenie kadru - moim zdaniem jest to kamuflaż. Spróbowałem pokolorować tą osłonę i doszedłem do bardzo interesujących rezultatów. Oczywiście jest jeszcze możliwość, że na dwóch ostatnich zdjęciach to cienie dały takie efekty, ale tylko w przypadku, gdyby płyta ta była w środku przełamana, w kształcie baaaardzo rozchylonej litery V (patrząc z góry). Nie wiem, czy się jasno wyrażam, postaram się zrobić jakieś rysuneczki wieczorem.
Gebhardt Napisano 25 Kwiecień 2005 Autor Napisano 25 Kwiecień 2005 Grek, czy twoja fotografia nie jest aby odwrocona prawo na lewo? Bo chyba wyciecie na celownik powinno byc po lewej stronie? Co zupelnie nie zmienia postaci rzeczy co do roznic odcienia ale unicewstwia argument o podobnosci rokladu plam w porownaniu z 'moim' zdjeciem.
JoncaA Napisano 25 Kwiecień 2005 Napisano 25 Kwiecień 2005 1.Tarcza jest dwudzielna - i jej przalamanie" w srodku nie dziwi (chyba?); podzial tarczy na dwie czesci widac na zdjeciach, rowniez na jednym ze zdjec w tym watku - dolaczam rysunek , zeby widac bylo jak to jest od drugiej strony.2. Celownik z lewej - fotka greka jest lustrzana.
grek Napisano 25 Kwiecień 2005 Napisano 25 Kwiecień 2005 Może rzeczywiście jest odwrócona (to jest kadr z Feldzug in Polen - tak podaje Zelig), ale to nieistotne. Wymęczyłem te rysuneczki.Najpierw schemat tej płyty pancernej - krawędź górna zaznaczona na czerwono, załamana pod kątem circa about 170 stopni. Tylko w takim przypadku mogłyby powstać cienie zbliżone do tych ze zdjęć, o tak regularnych krawędziach. (proszę się nie śmiać, nie znam konstrukcji tego działka i nie wiem, jak jest naprawdę). Jeżeli płyta jest prosta, to cień nie miałby od czego powstać.
grek Napisano 25 Kwiecień 2005 Napisano 25 Kwiecień 2005 Później pobawiłem się w kolorowanie zdjęcia - wyszedłem od 3 kolorów, w trakcie pracy wyszło tak, że w zasadzie zostały zredukowane do 2 (wraz z odcieniami - jaśniejsze, ciemniejsze, to jest kwestia oświetlenia na zdjęciu). Kolory też wziąłem z powietrza, nie wiem. jakie stosowano RALe.
grek Napisano 25 Kwiecień 2005 Napisano 25 Kwiecień 2005 Po czym powyższy obrazek przekonwertowałem do skali szarości tak, aby maksymalnie upodobnić go do zdjęcia. W związku z powyższym musiałem bardzo ostrożnie manewrować odcieniami, bo okazało się, że nawet niewielka zmiana koloru oryginalnego daje kolosalną różnicę na obrazie czarno-białym. (Na zdjęciu widać w dolnej partii tarczy odprysk farby po trafieniu pociskiem, zaznaczyłem go)
grek Napisano 25 Kwiecień 2005 Napisano 25 Kwiecień 2005 Na dowód czego załączam następujące: w tym kolorowym zdjęciu kolory zostały minimalnie zmienione, właściwie niezauważalnie.
grek Napisano 25 Kwiecień 2005 Napisano 25 Kwiecień 2005 Ale czarno-biały obraz tego zdjęcia jest już zupełnie inny.
grek Napisano 25 Kwiecień 2005 Napisano 25 Kwiecień 2005 Dowodzi to tego, że na czarno - białej fotografii, tym bardziej kiepskiej jakości, pewne zestawy kolorów sąsiadując ze sobą niekoniecznie muszą być widoczne. Choć w oryginale jak najbardziej. Dlatego plamy na tarczy tego ppanca uważam za namalowany kamuflaż, nawet biorąc poprawkę na błoto, odpryski farby czy rysy.
TomekSz Napisano 16 Grudzień 2005 Napisano 16 Grudzień 2005 Tutaj ,przy powiększeniu , widać bardzo wyraźnie że różnica w kolorach jest wynikiem innego kąta padania światła .
TomekSz Napisano 16 Grudzień 2005 Napisano 16 Grudzień 2005 Potwierdzają to haubice , które były malowane jednolicie .Zdjęcia ze zbiorów Polsmola .
Gebhardt Napisano 16 Grudzień 2005 Autor Napisano 16 Grudzień 2005 Ale rowniez moze i dowodzi ze np armaty zmotoryzowane ktore powinny byly byc malowane trojbarwnie (i nie ma najmniejszej chyba watpliwosci ze w 16DAMie byly) na tym zdjeciu wygladaja monochromowo?
TomekSz Napisano 16 Grudzień 2005 Napisano 16 Grudzień 2005 Może źle się wyraziłem , ale chodziło mi o różne iby " kolory osłony .
Gebhardt Napisano 19 Grudzień 2005 Autor Napisano 19 Grudzień 2005 Rozumie dobrze - chyba sie zgadzamy. Chodzilo mi o to ze niebezpiecznie jest wysnuwac jakiekolwiek teorie na podstawie zdjec a tym bardziej czarno-bialych. Przypomina mi sie frisson podniecenia ktory przeszedl w latach 80tych milosnikow niemczyzny gdy 'odkryto' zdjecie bodajze z roku 1941 na ktorym widac bylo kolumne pojazdow namalowanych kolorem zoltym czyli x lat zanim ten kolor zostal wprowadzony. Niezbitym dowodem byla wymijajaca kolumna pojazdow w normalnym szarym kolorze..... az znalazl sie taki co zepsul wszystkim przyjemnosc bo lupa znalazl odcisk lapy na blotniku - 'zolta farba' byla oczywiscie ukrainskim kurzem!
PATRON Napisano 19 Grudzień 2005 Napisano 19 Grudzień 2005 witam, może nie na temat ale ......troche koloru widać na zdjęciu ...PZDR PATRON
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.