Skocz do zawartości

TYLKO BEZ HISTERII...

zelig

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
... gdy powoli dotrze do Was treść tego linku: http://worldwind.arc.nasa.gov/ i zacznie się zbiorowa migracja szczęk na podłogę...

Nie chcieliśta założyć nowego działu o mapach?! No to teraz mata!
Wystarczył jeden telefon do chłopaków z NASA - a oni potrafią docenić mapolubców - i natychmiast zbudowali dla nas tę zabawkę!

Nie chcieliśta założyć nowego działu? OBEJDZIE SIĘ! Bo NASA jest po nasej stronie! Bo po nasej stronie stoi TECHNOLOGIA ERY KOSMICZNEJ.

psst! Zwróćcie uwagę na taki smaczek: BitTorrent @ NASA :) (superszybki zresztą).
Napisano
Już sobie polatałem ... nad Pomorzem. Bardzo piękny programik, zwłaszcza do wizualizacji 3D po użyciu funkcji wyolbrzymienia różnic w wysokościach. Ale szczegółowość niezbyt zadowalająca, jakiś taki zamazany np. w porównaniu do fotek sat. z Carterry.

pozdr, M.
Napisano

A może ktoś wie co za koła (czerwona linia) i linie (między niebieskimi). Lokalizacja na wschód od Wołgogradu (współżędne to nazwa pliku). Te zielone linie ciągną się daleko na północ wzdłuż rzeki.
Pozdrawiam
Bartek

Napisano
Chyba deszczownie. Widziałem w tamtych okolicach takie systemy. Centralnie jest zasilanie w wodę, i potem idzie taka rura na kołach -jak kolosalna wskazówka zegarka.

Te zielone linie... to moga być rodzaje jakichś żywopłotów, sadzono kilka szeregów drzew żeby gleby im wiatr stepowy nie wywiewał.

pzdrw

K

PS Dzieki za fajny link
Napisano
Proszę o podpowiedź jak używać tego programu aby móc oglądac obrazy z bliska, topografia terenu
Za wszelką pomoc serdecznie dziękuje
Napisano
Najlepiej myszą.
Bez rolki musisz dodatkowo używać obu klawiszy naraz aby przybliżać/oddalać. I posuwać ją jak należy ;)
Opis sterowania masz pod ikoną KeyChart (prawy-górny róg).

Do tego zaznacz sobie w menu View opcję Point Go To", wtedy ekran centruje się w miejscu, na które klikniesz.

Wreszcie, różnice terenowe uwidaczniasz za pomocą funkcji View --> Vertical Exxageration --> np. 5x
A żeby spojrzeć na ziemię pod kątem innym niż 90 st. i zobaczyć te różnice w terenie (zrobić sobie lot samolotem"), przytrzymaj prawy klawisz myszy i przesuń obraz. Musisz to wyczuć, tego nie da się po prostu napisać.

powodzenia, M.
Napisano
A ja bym prosił, wstyd sie przyznać, wersję obsługi programu dla debila" mimo iz znam jako tako angielski to nie moge sobie poradzić jak to zainstalować i co potem? bede wdzieczny za wskazówki, mogą być na maila jesli komuś tak wygodniej superjadzi@wp.pl
pozdrawiam
Jadzia
Napisano
Nakręciłem aferę, a przyznam się, że sam jeszcze tego prgr. nie zainstalowałem :) Ale myślę, że warto wejść na forum WW - tam są FAQi i inne howtosy.

plus BONUS - link mapiarski, na który niedawno się natknąłem: http://www.bayerische-landesbibliothek-online.de/ortsblaetter/

Wyobraźcie sobie, że Niemcy w tym samym stylu robią sajt z mapami Prus Orientalnych... To by dopiero była afera. :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie