Skocz do zawartości
  • 0

Co to za piekna szabelka?

Kiler

Pytanie

Napisano

Witam!
Wyszlo ostatnio cos takiego. Po wstepnym czyszczeniu tak sie prezentuje. Jaki to okres i z jakiego kraju pochodzi? Dlugosc calosci 95 cm, dlugosc glowni 82 cm, szerokosc glowni przy jelcu 3 cm. Glownia byla srebrzona (niklowana,chromowana???), jelec z mosiadzu pieknie zdobiony. Szabla (o ile to szabla) jest lekka. Dziekuje za odpowiedzi.
Kiler

16 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!
Wyszlo ostatnio cos takiego. Po wstepnym czyszczeniu tak sie prezentuje. Jaki to okres i z jakiego kraju pochodzi? Dlugosc calosci 95 cm, dlugosc glowni 82 cm, szerokosc glowni przy jelcu 3 cm. Glownia byla srebrzona (niklowana,chromowana???), jelec z mosiadzu pieknie zdobiony. Szabla (o ile to szabla) jest lekka. Dziekuje za odpowiedzi.
Kiler

Napisano
Nie znam się na szabelkach,ale ten inicjał AIII to car AleksanderIII,który skończył panowanie bodajże w 1894roku.
Tak że szabelka raczej carska,wyprodukowana przed datą jak wyżej.
Napisano
Witam, nie zgodze się z poprzednikiem jest to napewno żabla piechoty oficerska wzór 1913,przedstawia sobą oficerską dragońską szaszkę ze wzoru 1881/1909.
W żelaznych pochwach. Najprawdopodobniej była noszona w metalowej pochwie przy stroju paradnym. Pozdrowienia.
Napisano
Pięękna!! Rękojeść rosyjska-oficerska- to pewne.Wątpliwości budzi głownia-powinna mieć 2 żłobienia jeszcze ? pochwa powinna być drewniana, pokryta skórą??Może jakieś bicia na głowni-data??może napis cyrylicą- łotoust".Rękojeść taka jak w tej szabli oficerskiej z początku 20 w, rączka ciemna, 12 żłobień.- wówczas długość głowni (z 2 ma żłobieniami )powinna wynosić 70cm, i 3.2 cm szerokości, całkowita długośc 93.5 cm, ale pochwa drewniana.
W szabli rosyjskiej kawalerii z 1881 głownia -74.2cm , 3cm szer, rączka drewniana, pokryta skórą z mosięznym oplotem.
pozdr
Napisano
Jest to szabla rosyjska oficera piechoty wz.1913.Szabla -
poniewaz pochwa sadzac po resztkach byla stalowa i sposob
zawieszenia europejski.Rekojesc z bakielitu - dlatego
smierdzi.Inicjal na kapturku - Aleksandra III.Glownie tych
szabel czesto byly wykonywane przez Eickchorna czy
Bleckmanna ,stad kroj" glowni pruski.
Ogolnie szabla w porzadku - szkoda tylko,ze w takim stanie.
Honzo
Napisano
moja ma 2 zbrocza omawiana 1.byla noszona tez przez oficerow sztabowych a rekojesc to nie bakielit tylko skora mocowana smola do drewna,a co do spotkania zapraszam.pozdrowiam.
Napisano
Witam!
Dziekuje bardzo za odpowiedzi. Mysle Rigel, ze chyba najbardziej Twoja odpowiedz jest konkretna. Moze zajrze do Ciebie, bo wraz z porzadkami wiosennymi przypomnialo mi sie, ze jestem cos winien Twojemu sasiadowi.
Napisano
darku na pewno?
porownaj ze swoja mikolajowka :>

ale skoro tak piszesz, to na pewno poparles to jakas wiedza ksiazkowa :) ja po prostu sugerowalem sie wygladem mikolajowki i stad wysunalem takie wnioski.

pozdro.

trza sie spotkac i obgadac tematy, fantami sie pochwalic, a jest czym :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie