Gebhardt Napisano 29 Marzec 2005 Autor Napisano 29 Marzec 2005 Juz zapytalem sie gdzie indziej: mam nadzieje ze sie nie obrazicie ze drugi raz tutaj zadje pytanie ze wzgledu na pospiech.Potrzebuje dla celow prywatnych (zabieramy sie do modeli kawalerii w skali 1/72) fotki i dobry rysunek z przodu i z tylu strzelca kawalerii w PELNYM i najnowszym oporzadzeniu mobilizacyjnym z 1939 najlepiej z kbk przez plecy. Tzn kurtka wz 36, maska WSR, chlebak nowego typu z paskiem, szelki i ladownice potrojne, lopatka i bagnet, kbk wz 29 ale moze od biedy byc wz 98. W helmie czy w rogatywce, obojetnie. Zanim mnie odeslecie do Instrukcji noszenia, pakowania i troczenia, to tam wojak ma kurtke starego typu, wiec odpada. Myslalby czlowiek ze o cos takiego bedzie nietrudno - a tu guzik w moich zbiorach. Prawie, prawie, ale zawsze czegos brakuje, najczesciej paska od chlebaka. Jakby ktos mogl mnie uraczyc, to prosze przeslac na priva. Bede bardzo wdzieczny. Pozdr
Schrek Napisano 29 Marzec 2005 Napisano 29 Marzec 2005 meil juz poszedł ;-)co do masek jedne pułki dostały maski wz32 w trbach np 14 pu ale np 15 pu dostał RSC ;-)i chyba wiekszsc dostał maski RSC skad w 14 pu wz32 nie wiem ;-)Schrek
Rso Napisano 29 Marzec 2005 Napisano 29 Marzec 2005 Witam. ładnych Polskich ułanów z 1939r. w 1/72 robi firma PEGASUS. Pozdrawiam.
Gebhardt Napisano 29 Marzec 2005 Autor Napisano 29 Marzec 2005 A czy masz Rso jakies namiary na Pegaza? I czy robia cos poza ulanami - jakas piechote albo co?PozdrKrzysztof
atyl Napisano 29 Marzec 2005 Napisano 29 Marzec 2005 Tu masz regulamin troczenia i pakowania w kawalerii z kolejnością zakładania oporządzenia wraz ze zdjęciami >http://www.zurawiejki.horsesport.pl/regul/inspak/pspis.html< pozdrawiam Andrzej
Rso Napisano 29 Marzec 2005 Napisano 29 Marzec 2005 Witam. Firma HaT robi jakąś Polską piechote chyba z września ale na sto procęt nie jestem pewien. Spróbuj pod ten adres Plastic Soldriew Review-1:72 Scale Military Figures. Pozdrawiam.
atyl Napisano 29 Marzec 2005 Napisano 29 Marzec 2005 Przepraszam, nie doczytałem twojego postu, ale ze zdjęciami w pełnym umundurowaniu wz 36 i oporządzeniu wg regulaminu mogą być kłopoty. Żołnierze donaszali stare umundurowanie i oporządzenie.Karabinki wz 29 otrzymały tylko 3(?) Br. Kaw. Wg rozmów z weteranami 2 p. uł. (oficerowie służby stałej), ułani poszli na wojnę najprawdopodobniej z ładownicami od Mannlicherów, ale maskami WSR. Natomiast mobilizowani rezerwiści w dużej części dostali maski RSC, nowe trójkomorowe ładownice i zapewne nowe sorty mundurowe wz 36 z magazynów mob. Także uważam, że pełny zestaw umundurowania i oporządzenia wg regulaminu z 38 r nie trafiał się za często. Dlatego dozwolone są wszelkie kombinacje wcześniejszego umundurowania i oporządzenia, ale jednolicie w ramach oddziału.
Rso Napisano 29 Marzec 2005 Napisano 29 Marzec 2005 Witam. Kol. Gebhardt zajrzyj na ten adres www. kamrat com. pl/.jest to sklep internetowy w Polsce. Pozdrawiam.
bolas Napisano 30 Marzec 2005 Napisano 30 Marzec 2005 Gebhardt u mnie na stronie jest taki małego formatu gostek: link do fotki:----> http://www.wpk.p.lodz.pl/~bolas/main/uzbrojenie/piechota/ulanim.gifNiby sie powinien animować (przód/tył) :)
Gebhardt Napisano 31 Marzec 2005 Autor Napisano 31 Marzec 2005 Dziekuje wszystkim, juz mam co trzeba dzieki Wam i ksiazce 'Kawaleria samodzielna Wp w bitwie nad Bzura' ktora akurat wczoraj otrzymalem. Bolas, czy mozna zrobic printa twojego gostka od przodu, bo jakos tylko chce sie zrobic od tylu:). PozdrKrzysztof
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.