Skocz do zawartości

Strzelec kawalerii

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Juz zapytalem sie gdzie indziej: mam nadzieje ze sie nie obrazicie ze drugi raz tutaj zadje pytanie ze wzgledu na pospiech.

Potrzebuje dla celow prywatnych (zabieramy sie do modeli kawalerii w skali 1/72) fotki i dobry rysunek z przodu i z tylu strzelca kawalerii w PELNYM i najnowszym oporzadzeniu mobilizacyjnym z 1939 najlepiej z kbk przez plecy. Tzn kurtka wz 36, maska WSR, chlebak nowego typu z paskiem, szelki i ladownice potrojne, lopatka i bagnet, kbk wz 29 ale moze od biedy byc wz 98. W helmie czy w rogatywce, obojetnie. Zanim mnie odeslecie do Instrukcji noszenia, pakowania i troczenia, to tam wojak ma kurtke starego typu, wiec odpada.

Myslalby czlowiek ze o cos takiego bedzie nietrudno - a tu guzik w moich zbiorach. Prawie, prawie, ale zawsze czegos brakuje, najczesciej paska od chlebaka.

Jakby ktos mogl mnie uraczyc, to prosze przeslac na priva. Bede bardzo wdzieczny.

Pozdr
Napisano
meil juz poszedł ;-)

co do masek jedne pułki dostały maski wz32 w trbach np 14 pu ale np 15 pu dostał RSC ;-)
i chyba wiekszsc dostał maski RSC skad w 14 pu wz32 nie wiem ;-)
Schrek
Napisano
Tu masz regulamin troczenia i pakowania w kawalerii z kolejnością zakładania oporządzenia wraz ze zdjęciami >http://www.zurawiejki.horsesport.pl/regul/inspak/pspis.html< pozdrawiam Andrzej
Napisano
Witam. Firma HaT robi jakąś Polską piechote chyba z września ale na sto procęt nie jestem pewien. Spróbuj pod ten adres Plastic Soldriew Review-1:72 Scale Military Figures. Pozdrawiam.
Napisano
Przepraszam, nie doczytałem twojego postu, ale ze zdjęciami w pełnym umundurowaniu wz 36 i oporządzeniu wg regulaminu mogą być kłopoty. Żołnierze donaszali stare umundurowanie i oporządzenie.Karabinki wz 29 otrzymały tylko 3(?) Br. Kaw. Wg rozmów z weteranami 2 p. uł. (oficerowie służby stałej), ułani poszli na wojnę najprawdopodobniej z ładownicami od Mannlicherów, ale maskami WSR. Natomiast mobilizowani rezerwiści w dużej części dostali maski RSC, nowe trójkomorowe ładownice i zapewne nowe sorty mundurowe wz 36 z magazynów mob. Także uważam, że pełny zestaw umundurowania i oporządzenia wg regulaminu z 38 r nie trafiał się za często. Dlatego dozwolone są wszelkie kombinacje wcześniejszego umundurowania i oporządzenia, ale jednolicie w ramach oddziału.
Napisano
Witam. Kol. Gebhardt zajrzyj na ten adres www. kamrat com. pl/.jest to sklep internetowy w Polsce. Pozdrawiam.
Napisano
Gebhardt u mnie na stronie jest taki małego formatu gostek:

link do fotki:
----> http://www.wpk.p.lodz.pl/~bolas/main/uzbrojenie/piechota/ulanim.gif

Niby sie powinien animować (przód/tył) :)
Napisano
Dziekuje wszystkim, juz mam co trzeba dzieki Wam i ksiazce 'Kawaleria samodzielna Wp w bitwie nad Bzura' ktora akurat wczoraj otrzymalem.

Bolas, czy mozna zrobic printa twojego gostka od przodu, bo jakos tylko chce sie zrobic od tylu:).

Pozdr
Krzysztof

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie