Skocz do zawartości

Szczątki lisa

bjar_1

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie ,sprawa może niekoniecznie militarna ,ale zdarzyło się to wczoraj na wykopkach. Na fotce jest - szczątki lisa ,kępki sierści i pokruszone na drobno kości rozrzucone na jakichś 3 metrach kwadratowych. Co go tak mogło załatwić? Nie wygląda jakby go zwierzyna rozwlekła... Granat moździerzowy połknął? Co o tym sądzicie?

witam
mogły to zrobić drobne zwierzeta, znalazły padniętego lisa i go tak poroznosiły, najprawdopodobniej były to pewnie psy z jakiejs pobliskiej wioski, równie dobrze mógł oberwać od myśliwego np z breneki i tez jest taki sam efekt

Witam
Na lisa poluje się z amunicji śrutowej.Raczej żaden myśliwy nie strzelałby z kulowej gdyż to drobna zwierzyna i niewiele byłoby do zbierania. Prawdopodobnie padł ze starości lub w skutek choroby,być może został postrzelony i padł po jakimś czasie. A reszte zrobiły inne zwierzęta.

Taki efekt może być po strzale ze sztucera, broni gwintowanej z pocisku tzw półpłaszcz tj. pół pocisku ołów, pół płaszcz mosiężny. Jest to pocisk stosowany na zwierzynę grubą tj. dziki, jelenie itp. pocisk po wystrzale w momencie zetknięcia z przeszkodą rozbryzguje się i taki jest efekt. Obecnie jest plaga lisów i myśliwi redukują ich stan w każdy możliwy sposób. W normalnych warunkach na lisy poluje się z broni śrutowej gładkolufowej lub gwintowanej z pocisków tzw. pełen płaszcz - pocisk ołowiany okryty płaszczem mosiężnym po którym jest tylko otwór wlotowy i wylotowy w ciele zwierzyny.

Nie nowina, takie szczątki widywałem w lesie dość często, wg mnie sprawka padlinożerców. Kiedyś znalazłem także głowę sarny i pół szczęki odyńca. A ostatnio łapkę królika. Wiosny nie doczekał ;/

• 9 months later...
po mojemu to załatwił go specjalny oddział Wafen SS strzelając do niego z Flaka lub Paka :), widocznie lisek był swiadkiem ukrywania bursztynowej komnaty i złota Wrocławia w okolicach Radomia:)Wiec po 60 latach od zakończenia działań wojennych wreszcie go dopadli:) Bjar musimy tam pojechać może zostały jakieś łuski:) Zawiadomiłem już program 997", klub sensacji XX wieku, fakty i mity" , asz dziennik" oraz Fakt"

Po wnikliwej analizie zdjecia zainteresowaly mnie jego azjatyckie cechy. Mysle, ze popelnil Sepuku czy tez Harakiri. Reszty dokonali Indianie (zdjecie skalpu), a nastepny krok (szatkowanie) to robota kuropatw w zemscie za zeszloroczne jaja :-)

Było tak -wpadl w zasadzkę zastawiona przez mysliwych,odgryzal sie dzielnie wrogom ,widząc swą beznadziejna sytuacje rozerwał sie granatem obronnym f1 zabierajac ze sobą ,na tamten swiat 1 psa mysliwskiego i raniac kolejne 2...

:D

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie