obert8 Napisano 17 Marzec 2005 Autor Napisano 17 Marzec 2005 prosze o informacje na temat lotniska wojskowego lodz widzew w 39 roku i co sie tam dzialo po 39 wiem ze w 1939 staly tam nasze p11 i p7 dziekuje obert8
Mel Napisano 17 Marzec 2005 Napisano 17 Marzec 2005 Witam! Też jestem z Łodzi ale nie słyszałem. W którym to było miejscu?Mel.
IRONRAT Napisano 17 Marzec 2005 Napisano 17 Marzec 2005 Masz na myśli lotnisko polowe znajdujące się mniej więcej za dzisiejszym Polmosem?Ironrat
obert8 Napisano 18 Marzec 2005 Autor Napisano 18 Marzec 2005 I ciagnelo sie w strone widzewa ale co sie dzialo z nim po 39 czy bylo urzywane przez niemcow ? Moze ktos cos wie pzdr obert8
bolas Napisano 18 Marzec 2005 Napisano 18 Marzec 2005 lotnisko polowe na widzewie znajdowało sie w miejscu gdzie obecnie stoi sobie GEANT" i jego parkinigi oraz puste pole miedzy Geantem i Urzedem Stanu Cywilnego :) tyle wiem od moich dziadkow ktorzy mieszkaja w poblizu ... Swoja droga jak budowano Geanta to w gazetach kilka razy wspominano o problemach ze zbrojeniami podloza po przedwojennym lotnisku ...
maciej Napisano 18 Marzec 2005 Napisano 18 Marzec 2005 Mnie się wydawało, że tam gdzie stoi obecnie GEANT" było przed wojną boisko Widzewa Łódź. Tak przynajmniej gdzieś wyczytałem (Encyklopedia Fuji???).Pozdrawiam.
frost Napisano 18 Marzec 2005 Napisano 18 Marzec 2005 Mam pewne wątpliwości,którymi chciałbym się podzielić.W opisach wrześniowej działalności 161 i 162 EM jest mowa o polowym lotnisku w majątku Widzew-Ksawerów. Czyli chodzi o teren między Rudą Pabianicką a Pabianicami. Czy informacje o lotnisku zlokalizowanym w rejonie dzisiejszego Geanta" są pewne ? Kiedy ewentualnie miałoby powstać ? Przed wojną ten rejon był już od dawna w administracyjnych granicach Łodzi i wcale nie były to peryferie.
obert8 Napisano 19 Marzec 2005 Autor Napisano 19 Marzec 2005 z tego co sie dowiedzialem byly przy tym lotnisku jakies zaklady doswiadczalne byl na ten temat artykul w jakies lodzkiej gazecie i na 100 % bulo tam lotnisko dzieki za zdjecie pzdr obert8
obert8 Napisano 19 Marzec 2005 Autor Napisano 19 Marzec 2005 co do zdjecia nie sadze ze jest z Lodzi bo stacjonowaly tam pzl 7 i pzl 11 a na zdjeciu stoja czaple lws mewa w okolicah lodzi bylo tez lotnisko w Sokolnikach ale gdzie? Lotniska te nalerzaly do armii LODZ wiadomosci o lotniskach w lodzi sa w ksiazceSILY LOTNICZE POLSKI I NIEMIEC 1939 autorstwa JERZEGO B CYNKA str 99 pzdr obert8 i mauser hess
akagi Napisano 19 Marzec 2005 Napisano 19 Marzec 2005 to zdjęcie jest autorstwa Hugo Jagera i było wydawane w serie Die Soldaten ..." I widoczne na nim samoloty są wyłącznie niemieckie.Seria wrześniowa" , zdjęcie nr 59 Poza tym istniej jeszcze kolorowa odbitka tego zdjęcia , w archiwum TimePix. Wszystkie opisane jako lotnisko w Łodzi.
frost Napisano 19 Marzec 2005 Napisano 19 Marzec 2005 Zdjęcie Jaegera ( a właściwie zdjęcia, bo znam jeszcze jedno ) faktycznie zostało zrobione w Łodzi ale na lotnisku Lublinek. Na Lublinku praktycznie przez całą wojnę stacjonowała jakaś jednostka szkolna Luftwaffe. Lublinek jest z resztą znany i sprzed wojny. Odbywały się tam kursy Przysposobienia Wojskowego Lotniczego. obert8- czy pamiętasz coś więcej z tego artykułu ? Zakłady doświadczalne to też bardziej pasuje na Lublinek. Niemcy mieli tam całkiem niezłe zaplecze techniczne.
obert8 Napisano 19 Marzec 2005 Autor Napisano 19 Marzec 2005 powiekrzylem zdiecie i te samoloty po lewej stronie wygladaja mi na czaple a te obudowy silnikow jak przod od mewy ale moze sie myle Co do tego zakladu doswiadczalnego to bylo tam napisane ze przy lotnisku na widzewie zreszta moja mama rozmawiala z zona niezyjacego juz inzyniera z tych zakladow na i ona tez mowila o widzewie B ylem zreszta dzisiaj w tych okolicach i przy GEANIE jest rozbierany jakis stary budynek ceglany jesli jutro nie pojade w teren to sie tam przejde Kurcze nie pamietam gdzie byl ten artykul o tych konstruktorach PZDR obert8
frost Napisano 19 Marzec 2005 Napisano 19 Marzec 2005 Ze zdjęć Jaegera jeszcze jedno dotyczy Łodzi. Najczęściej jest podpisywane jako udynek dowództwa lotniska w Łodzi".
obert8 Napisano 19 Marzec 2005 Autor Napisano 19 Marzec 2005 to juz wyglada mi na lublinek ale nie moge znalez zadnych zdiec z czasow okupacji
bolas Napisano 19 Marzec 2005 Napisano 19 Marzec 2005 no mi sie wydaje to raczej za pewniak ... skoro pamietaja je ludzie i w gazetach o tym takze wspominano ... fotki jeagera pokazane przez akagiego to lublinek
bolas Napisano 19 Marzec 2005 Napisano 19 Marzec 2005 a oto co znalazłem po wpisaniu w google lotnisko polowe widzew"31 sierpnia 1939 r. III/6 Dywizjon Myœliwski (161 i 162 EM) przeleciał na lotnisko polowe Widzew koło Łodzi i został włączony w skład Armii "Łódż. Ppor. Główczyński do pierwszego lotu bojowego wystartował po południu 1 wrześia. Zestrzelił wtedy prawdopodobnie Henschla Hs-126. Następnego dnia, do spółki z ppor. Tadeuszem Kocem, zestrzelił Me-110. 3 września w porannym locie zestrzelił rozpoznawczego Ju-86K, a 4 września Hs-126. 6.9.39 zestrzelił He-111, ale z trudem wylądował na uszkodzonym samolocie - załoga niemieckiej maszyny ratowała się zrzuceniem bomb, a odłamki dosięgnęły samolotu ppor. Główczyńskiego."http://free.polbox.pl/g/grs1/glowczynski.htmtakze to lotnisko tam było ;) a co do jego miejsca wydaje sie pewniakiem mi ze bylo wlasnie tam - byc moze wlasnie dlatego ze bylo tam wczesniej lotnisko teren ten przez tak dlugo okres czasu byl praktycznie niezagospodarowany - bo sam pamietam ze byl tam jedynie tartak i puste pola albo jakies wiaty - zero ciezszych budowli.
obert8 Napisano 19 Marzec 2005 Autor Napisano 19 Marzec 2005 dzieki bolas jeszcze podraze ten temat popytam sie ludzi pzdr obert8
frost Napisano 19 Marzec 2005 Napisano 19 Marzec 2005 Wszystko się zgadza bolas ale ten fragment dotyczy polowego lotniska Widzew-Ksawerów, które nie ma nic wspólnego ( poza nazwą ) z dzielicą Łodzi. Myślę,że należy uściślić temat lotnisk w Łodzi :1. Lublinek - lotnisko aeroklubowe,wykorzystywane w czasie wojny przez Niemców.2. Widzew-Ksawerów - majątek koło Łodzi, na pd-zach od Rudy Pabianickiej, lotnisko polowe 161 i 162 EM3. Widzew - tajemnicze lotnisko w okolicach dzisiejszego Geanta" przy Al. Piłsudskiego.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.