Skocz do zawartości

Vis na allegro :)

cezarx

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Łzy w oczach? chyba jednak nie. ten okres produkcji to jednak szajs.Chyba jednak pociety wiercony i pospawany jest więcej wart niż na chodzie.Co innego nasze przedwrześniowe czy niemieckie składaki z polskich części z lat 39-41. Ale końcówka to .....
Pozdrawiam
Napisano
Jaca2003, sorry, za moje pewnie nazbyt naiwne pytanie, ale skąd wiesz że to taka późna produkcja?
Bo chyba nie wydedukowałeś tego po tym że zgodnie z opisem magazynkem ma uproszczony podajnik?
Ten VIS wygląda aukrat jak jedna z pierwszych wersji" niemieckich składanych jeszcze w naszym Radomiu.
No i w ogóle nie rozumiem tego że to szajs.
Znam wielu którzy za coś takiego daliby się pociąć :)
Pozdro., MAB
Napisano
MAB no własnie tym magazynkiem się zasugerowałem.Swojego czasu(lata 82-86)miałem w łapkach kilkanaście sztuk VIS-ów.Były nasze przedwrześniowe, były też niemieckie składaki i jedna sztuka montowana przez podziemie z czesci wyniesionych i dorobianą lufą(jak pewnie wiesz lufy do VIS-ów były robione w bodajże Austrii).nasz VIS no cóż chyba mercedes w swojej klasie.VIS podziemny?Również dobry wysoka klasa i dokładnośc spasowania czesci.Lufa równiez pożadnie wykonana.Niemieckie składaki tez dobre ale tylko lata 39-41 i ustępujące jakością naszym VIS-om.Natomiast lata 43-44(ostatni egzemplaż jaki miałem w łapkach to chyba marzec o ile pamietam)to już tragedia.Częsci tragicznie wykonane pełno śladów po obróbce metalu usunięty bezpiecznik lufa tragedia ogólnie zecz biorąc mozna się zachwycac bo to jednak VIS ale tylko nie mając w reku orginału.
Pozdrawiam
Napisano
Witam! Zgodzę się MABem, Vis z aukcji to wczesna produkcja z części, które Niemcy znaleźli w magazynach F.B. Radom. Osobiście sugeruję się tu wycięciem w rękojeści do przymocowania kaburokolby. Suwadło chyba jest już późniejsze, nie ma na nim o ile dobrze widzę orła, a jedynie syble niemieckie. Pozdrawiam, Łukasz
Napisano
Jaca 2003, oczywiście masz rację.
Polskie VIS-y były lepiej wykonane niż niemieckie.
Generalnie jednak pierwsze sztuki VIS-ów niemieckich niewiele różniły się od tych polskich np. tylko gorszym pasowaniem, czy gorszą oksydą.
Natomiast te z końca wojny to już faktycznie duże uproszczenie konstrukcji.

Pozdrawiam, MAB
Napisano
Woyta, jak na moje oko to albo Polak albo wczesny Niemiec (jeden z pierwszych serii przez nich produkowanych).
Jacenty2004, wiesz te wżery trochę przeszkadzają, ale stawiam jednak na to, że jest to pistolet :)
Coś wygrałem :)

Pzdr., MAB
Napisano
Panowie Vis z fotki Woyty nieposiada bezpiecznika a posiada bakielitowe okladki (a nie juz drewniane) wiec jest to poczatek ostatniego etapu okupacyjnej produkcji. Oczywiscie o ile okladki niesa zamontowane wspolczesnie.
Napisano
Eeee, chyba jednak to wcześniejszy Niemiec.
Zobaczcie, że wycięcia w po lewej stronie są do siebie zbliżone (te które służą do rozbierania pistoletu, przed długim skrzydełkiem".
To pierwsze co mi się rzuca w oczy.
Natomiast co do braku bezpiecznika to myślę, że może poprostu się urwał (zobaczcie, że są po nim ślady).
Co do okładek to jest tak jak pisze Michalczewski.

Pzdr., MAB
Napisano
A ja trochę z innej beczki. Jeżeli ktoś ma ochotę postrzelać z VISa to polecam strzelnicę Magnum w Poznaniu.Mają tam pistolet na moje niefachowe oko wczesnej produkcji niemieckiej.Miałem okazję strzelać z niego, niestety trochę się zawiodłem ponieważ miał problemy z wyrzucaniem łusek.
Dodatkowo jest możliwość postrzelania z TT (produkcja wojenna i późniejsza też), PPS (produkcja polska), P38, a o więcej pytajcie sami:)

Pozdrawiam.
Barteks

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie