Skocz do zawartości
  • 0

!!!! co to za zasobnik WH ?? !!!!!

bazelman

Pytanie

Napisano

PROSZĘ O POMOC W IDENTYFIKACJI TEGO ZASOBNIKA BO ZDANIA SĄ PODZIELONE ŻE TO ŁĄCZNOŚĆ,SAPERZY,ARTYLERIA ITP.POZDRAWIAM JAREK

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

PROSZĘ O POMOC W IDENTYFIKACJI TEGO ZASOBNIKA BO ZDANIA SĄ PODZIELONE ŻE TO ŁĄCZNOŚĆ,SAPERZY,ARTYLERIA ITP.POZDRAWIAM JAREK

Napisano

Cześć! Wydaje mi się, że jest to zasobnik celowniczego MG-42 na przybory do czyszczenia broni. Na załączonym rysunku żołnierz nosi go na pasie prosto. I tak widziałem go umieszczonego na wszystkich obrazkach. Wniosek z tego jest taki, że musi mieć dwie szlufki z tyłu, a ten ma. Wymiary też raczej się zgadzają. Tylko ten pasek ... Jest chyba trochę za krótki, ale może to kwestia wytwórcy? Dodatkowo zasobnik jaki widywałem (i jaki wisi na moich figurkach) ma przpd wzmocniony nitami. Z którego roku jest to cudo? Może z końca wojny, to by tłumaczyło te braki oszczędnościowym wykonaniem. Pozdrawiam.

Napisano
DZIĘKI ZA INFO ALE TO NIE JEST MG NA 100% MAM TRZY ZASOBNIKI DO MG I NAPEWNO TO NIE JEST TO.SYGNAURA DATĄ I PRODUCENTEM ORAZ WaA.ROK 1939. PROSZĘ O POMOC.
DZIĘKIUJE JAREK
Napisano
nie wiem czy to na celownik,słyszałem różnee wersje że to na celownik do moździerza,że to łączność,saperzy używali????? proszę o pomoc i dziękuje jarek
Napisano

Celowniki do możdzierza (a przynajmniej do 8 cm Gr.W.34) noszone były w niewielkich metalowych skrzyneczkach jak na zdjęciu ,tak więc raczej do moździerza to nie jest.

bjar_1

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie