Skocz do zawartości

Ranking Tygrysów itp. w filmach!

Magach7

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Oczywiście chodzi mi o makiety szwabskich pojazdów na potrzeby filmów.

Jak dla mnie:

nr 1: tygryski w łoto dla zuchwałych"
nr 2: tygryski (część bo dużo miało niedorobione tyły)w Kryptonim Gwiazda"

Czekam na wasze propozycje!
  • 2 weeks later...
Napisano
A widzieliście film Romans z intruzem? Polska produkcja a.d.1985, opowiada wrześniową historyjkę o żołnierzu Wehrmahtu który zwiał na polską stronę aby ostrzec przed wojną. Film nuda, ale jak zobaczyłem Panzer I i III w natarciu to szczęka potoczyła mi się pod szafę. Dopiero w zbliżeniu widać było niedociągnięcia, Pz I za szeroka na krótkim podwoziu gąsienicowym (ciekawe od czego), a charakterystyczne koło napędowe luzem. Pz III pokazana tylko góra. Ale całość z daleka robi wrażenie, ktoś się postarał.
Napisano
Niedawno pisałem o tym filmie w A czy ktoś ogląda Kino Polska?". Fakt. Te tekturowe panzery robią wrażenie. Najbardziej zadziwiające były te girlandy z roślin po bokach. Trochę to wyglądało jakby Ńemcy maskowali czołgi sadząc na nich bluszcz.

No i wspaniała śmierć etatowo uśmiercanego w pol. filmach Prawdziwego Niemca. Wydaje mi śę, ż t ten sam aktor co został odstrzelony w filmie Na Berlin" z Siemionem (taka scena z zabijaniem Kurta i zapijaniem bimbru i Babimostem w Polsce w piwnicy)
Napisano
A w ogóle to zapomniałem powjedźeć, ż świetnego Tygrysa zrobili twórcy (omawianego obok) filmu Ostatni snajper"! ( http://free.of.pl/l/lzlf/ )
Napisano
Zelig, zgadza się. To ten sam aktor który grał Kurta, a tych biednych jeńców wrześniowych w ostatniej scenie rozwalają z emgiety 42, ale to już szczegół.

Był jeszcze jeden polski film gdzie ktoś się postarał, konkretnie Misja specjalna z 1987 roku. Co prawda ten post dotyczy sprzętów jeżdżących, ale tam na lotnisku stoją makiety stodziewiątek, a nie Zliny z Aeroklubu, a brytyjskich agentów desantują z Halifaxa, a nie z An 26.

Trzeba też wspomnieć o filmie Wolne miasto gdzie pocztę polską w Gdańsku szturmują niemcy przy wsparciu samochodu pancernego. Do filmu zbudowano kopię tego pojazdu na tyle dokładną że, jak wspominał reżyser, gdy film ten wyświetlono po raz pierwszy w niemczech wszyscy go pytali gdzie zachował się ten pojazd myśląc że to oryginał. Polak jedan potrafi.
Napisano

Barszczo, zgadza się; w Wolnym mieście" występował ładny Panzerwagen ADGZ - niestety nie mam fotek z filmu. Kiedyś [na forum Odkrywcy"?]czytałem dyskusję nt. jego dalszych losów, ale chyba niczego nie ustalono...

• 4 months later...
Napisano
Witam wszystkich. Do w/w dodałbym Pz III z filmu Agenci w spódnicach" - film taki sobie ale czołgi zrobione idealnie (tylko jedno kółko za mało ;) ) podobne Panzer III i równie świetnie zrobione były we Wrogu u Bram"

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie