maxim026 Napisano 3 Listopad 2008 Napisano 3 Listopad 2008 Bocian a to jest twojej prodókcji ????????????
Bocian Napisano 3 Listopad 2008 Napisano 3 Listopad 2008 Jeszcze w temacie uszczelnień silnika przy większych głębokościach. Najlepsze jest zastosowanie napędu magnetycznego. A dokładniej odizolowanie śruby od mechaniki. Jest to możliwe i rysunki techniczne gotowych rozwiązań są dostępne w internecie.
searcher Napisano 4 Listopad 2008 Autor Napisano 4 Listopad 2008 Bocian..jesli pozwolisz,mam kilka zasadniczych pytan: jakich napedow uzyles..tzn,jak rozwiazales kwestie szczelnosci?..czy kombinowales z pompami zezowymi?..bede wdzieczny za odpowiedz..a juz w ogole bedziesz debesciak jak wstawisz fotki ;)searcher
Bocian Napisano 4 Listopad 2008 Napisano 4 Listopad 2008 Zgadłeś, jako że sprzęt jest przeznaczony do płytkich zbiorników jak i zalanych tuneli to zastosowałem zmodyfikowane pompy zęzowe. To znaczy obciąłem kołnierze tak żeby dostać się do wału silnika. Potem standard czyli głowica modelarska na wał 3,2mm -> 6mm i zmodyfikowane śmigło od modelu latającego. Wytrzymałość pomp zęzowych i ich uszczelnienia są wystarczające na długi czas.Fotek z tworzenia nie mam, w przyszłym tygodniu zamieszczę fotki z wodowania i może jakiś film spod wody.
Bocian Napisano 4 Listopad 2008 Napisano 4 Listopad 2008 Zapomniałem dodać że robię przy nim ostatnie poprawki i ROV będzie w dyspozycji grupy poszukiwawczej i redakcji Odkrywcy tak jak i cały sprzęt do penetracji elektronicznej" więc tam można się kontaktować w sprawie użycia.
Bocian Napisano 17 Kwiecień 2009 Napisano 17 Kwiecień 2009 Dzisiejsze zabawyhttp://video.google.pl/videoplay?docid=2373782590547572462&hl=pl
Brzęczyszczykiewicz Napisano 17 Kwiecień 2009 Napisano 17 Kwiecień 2009 Bez uszczelnienia myślę że modelarskie silniki BLDC z obrotowym korpusem byłyby właściwe. Tylko potrzebne dobre regulatory pracujące również poprawnie dla małych obrotów.Niestety zdalne sterowanie czegoś takiego wchodzi w grę wyłącznie kablowe, bo układ na bardzo niskie częstotliwości trzeba by zrobić samemu, w handlu takich rzeczy nie ma.
Bocian Napisano 18 Kwiecień 2009 Napisano 18 Kwiecień 2009 Silniki zęzowe są wystarczające a układ sterowania ma płynną regulację obrotów. Dzisiaj ROV został przekazany ekipie Odkrywcy i wszedł do służby"
maxim026 Napisano 19 Kwiecień 2009 Napisano 19 Kwiecień 2009 Bocian jest możliwość zakupienia takiego ROV'a ??
Bocian Napisano 22 Kwiecień 2009 Napisano 22 Kwiecień 2009 Możesz go sam wykonać, nie jest to w wersji podstawowej zbyt skomplikowane. W razie co pomogę. Ale zabawa wciąga, można godzinami gapić się w monitor z widoku z kamery i oglądać rybki, tak mi żal zabawki że chyba zbuduje sobie drugą :)Teraz na warsztacie kamera pełzająca do wszelkich tuneli, rur i zawałów.
woytas Napisano 22 Kwiecień 2009 Napisano 22 Kwiecień 2009 Bociek masz moze jakies zestawienie czesci, rysunki - przynajmniej ogolne?
Bocian Napisano 23 Kwiecień 2009 Napisano 23 Kwiecień 2009 Wszystko mam w głowie, nigdy nie robię rysunków :)
dziabuch Napisano 15 Kwiecień 2012 Napisano 15 Kwiecień 2012 Przymierzam się do wystrugania sobie takiego ustrojstwa i tak dumam, czy nie dałoby się użyć zwykłych simeringów jako uszczelniaczy.Próbował ktoś?
BART30 Napisano 15 Kwiecień 2012 Napisano 15 Kwiecień 2012 BocianA ja proszę abyś napisał jakiej mocy są silniki pędników,może jakiś model podasz jeśli jest dostępny na rynku.No i ciekaw jestem jak długi jest przewód i czy występuje zanik napięcia.Dzięki.Bart
BART30 Napisano 17 Kwiecień 2012 Napisano 17 Kwiecień 2012 Bocian.Małe pytanko.Proszę napisz jeszcze jakiej mocy masz światła i czy to są ledy czy halogeny.Skoro kamera ccd to pewnie podłączałeś pod karte TV w laptopie,tylko jakim kablem?Wyjście BLC?Dzięki.Bart
BART30 Napisano 18 Kwiecień 2012 Napisano 18 Kwiecień 2012 Tak się nakręciłem że postanowiłem sam sobie takie ustrojstwo zbudować,budowa prosta więc wykorzystując podstawową wiedzę i zadawalające zdolności manualno-techniczne spokojnie dam rade.Przeglądając sieć natrafiłem na dziesiątki podobnych konstrukcji.
BART30 Napisano 18 Kwiecień 2012 Napisano 18 Kwiecień 2012 Na forum elektroda" ciekawy wątek.Goście budują inni już zbudowali.I wodzę że to nie jest jakieś cudo,raczej do zrobienia bez większych wydatków.
BART30 Napisano 18 Kwiecień 2012 Napisano 18 Kwiecień 2012 Link do wątku.http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic359956-150.html
BART30 Napisano 18 Kwiecień 2012 Napisano 18 Kwiecień 2012 No i chyba najprostsza konstrukcja,choć moje ambicje sięgają nieco dalej.http://futureblog.pl/2007/09/zrob-to-sam-podwodny-robot/
kopijnik2 Napisano 19 Kwiecień 2012 Napisano 19 Kwiecień 2012 narzędzia wspierające analizę obrazu:1. użycie małego kąta między osią kamery i punktami oświetleniowymi zmniejsza czytelność rójwymiarowości"- w przypadku wystąpienia zawiesiny" - nastąpi samooślepienie kamery - patrz zagadnienie światła długie- a krótkie pojazdu przy padającym śniegu"...2. pomiar odległości-wymiarów obiektu widzianego:- przecinające się (pod ustalonym kątem)promienie dwóch laserowych wskaźników np. kreska pionowa i krzyż - widziane w stożku kamery - pozwala na obliczenie odległości (a zatem wymiarów) widzianego obiektu.3. czułość, rozdzielczość kamery - i relacja z jasnością oświetlenia daje efektywne odległości kamera-obiekt co będzie ograniczane stopniem przejrzystościczyli domniemane odległości - to 50 - 120 cmgdzie minimalna odległość limitowana jest wzbudzaniem osadu dennego
Bocian Napisano 20 Kwiecień 2012 Napisano 20 Kwiecień 2012 Silniki to przerobione pompy zezowe, sa wystarczajaco uszczelnione i wytrzymale (60zl sztuka i nie ma problemu uszczelniania). Smigla modelarskie na piastach zmodyfikowane aby pracowac przy niskich obrotach, zwykle sruby wzbijaja pod woda piach, te sruby moga pracowac tuz nad dnem. Stelaz z rurek PVC i to najlepsza opcja, stal jest zbyt ciezka. Wielkosc pozwalajaca wplynac przez wlazy i zejscia w bunkrach i studniach. Kamery dwie, jedna przod, druga dol bo byl problem ze studniami i szybami. Zadnej elektroniki w ROV zeby nie bolalo przy utracie sprzetu, laczenia zalane w rurkach PVC woskiem. Stelaz nawiercony zeby nie bylo komor powietrznych. Oswietlenie halogeny do oczek wodnych z zoomem recznym 2x20W, dodatkowo oswietlenie LED dookola obiektywow kamer. Kamery kominiarskie. Podglad z kamer kamera DV Canona z wejsciem DV lub netbook MSI Wind z przystawka konwerterem USB - H264 i wejsciem na 4 kamery. Kabel standardowy 20M z mozliwoscia przedluzenia do 40M. Wiecej kabla to juz silniki nie usiagna jak sie bedzie wlokl. 20M starcza calkowicie. Kabel sterowniczy z kevlarowa linka w srodku, mozna ciagac go za ogon. Kabel zostal pozbawiony izolacji bo w zimnej wodzie sztywnia. Aktualnie zalozona siateczka otulina elastyczna z dolozonymi piankami dla plywalnosci. Kabel nie moze miec elementow ktore beda haczyly w wodzie o roslinnosci. W stosunku do innych konstrukcji dolozony silnik poprzeczny pozwalajacy przesuwac sie bokiem wzdluz obiektu bez zmiany kata kamery. W pudle sterowniczym zwykle przelaczniki + regulator PWM. Bylo sterowanie akcelerometrem na wirtualnej rekawicy (nunchuk Wii + arduino) ale sie totalnie nie sprawdzilo. Uzywano go dosyc brutalnie i tylko czysta mechanika sie sprawdzila.
BART30 Napisano 20 Kwiecień 2012 Napisano 20 Kwiecień 2012 Witam,napaliłem się okropnie,pompy zamówione,PVC kupione-będe kleił i wypełnię pianką montażową.Po majówce pochwalę się postępami.Też myślałem o Arduino ale potencjometry też zdadzą egzamin.Bocian.Dzięki za odpowiedz,ilu żyłowy kabel zastosowałeś i jakie przekroje żył?
BART30 Napisano 20 Kwiecień 2012 Napisano 20 Kwiecień 2012 Bocian.Jaki potencjometr zamontowałeś dla pełnej regulacji lewe/prawe szybciej/wolniej?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.