Skocz do zawartości

Czy ktoś ma ROV'a???

searcher

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 52
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Jeszcze w temacie uszczelnień silnika przy większych głębokościach. Najlepsze jest zastosowanie napędu magnetycznego. A dokładniej odizolowanie śruby od mechaniki. Jest to możliwe i rysunki techniczne gotowych rozwiązań są dostępne w internecie.
Napisano
Bocian..jesli pozwolisz,mam kilka zasadniczych pytan: jakich napedow uzyles..tzn,jak rozwiazales kwestie szczelnosci?..czy kombinowales z pompami zezowymi?
..bede wdzieczny za odpowiedz..a juz w ogole bedziesz debesciak jak wstawisz fotki ;)

searcher
Napisano
Zgadłeś, jako że sprzęt jest przeznaczony do płytkich zbiorników jak i zalanych tuneli to zastosowałem zmodyfikowane pompy zęzowe. To znaczy obciąłem kołnierze tak żeby dostać się do wału silnika. Potem standard czyli głowica modelarska na wał 3,2mm -> 6mm i zmodyfikowane śmigło od modelu latającego. Wytrzymałość pomp zęzowych i ich uszczelnienia są wystarczające na długi czas.

Fotek z tworzenia nie mam, w przyszłym tygodniu zamieszczę fotki z wodowania i może jakiś film spod wody.
Napisano
Zapomniałem dodać że robię przy nim ostatnie poprawki i ROV będzie w dyspozycji grupy poszukiwawczej i redakcji Odkrywcy tak jak i cały sprzęt do penetracji elektronicznej" więc tam można się kontaktować w sprawie użycia.
  • 5 months later...
Napisano
Bez uszczelnienia myślę że modelarskie silniki BLDC z obrotowym korpusem byłyby właściwe. Tylko potrzebne dobre regulatory pracujące również poprawnie dla małych obrotów.

Niestety zdalne sterowanie czegoś takiego wchodzi w grę wyłącznie kablowe, bo układ na bardzo niskie częstotliwości trzeba by zrobić samemu, w handlu takich rzeczy nie ma.
Napisano
Silniki zęzowe są wystarczające a układ sterowania ma płynną regulację obrotów.

Dzisiaj ROV został przekazany ekipie Odkrywcy i wszedł do służby"
Napisano
Możesz go sam wykonać, nie jest to w wersji podstawowej zbyt skomplikowane. W razie co pomogę.

Ale zabawa wciąga, można godzinami gapić się w monitor z widoku z kamery i oglądać rybki, tak mi żal zabawki że chyba zbuduje sobie drugą :)

Teraz na warsztacie kamera pełzająca do wszelkich tuneli, rur i zawałów.
  • 2 years later...
Napisano
Przymierzam się do wystrugania sobie takiego ustrojstwa i tak dumam, czy nie dałoby się użyć zwykłych simeringów jako uszczelniaczy.Próbował ktoś?
Napisano
Bocian
A ja proszę abyś napisał jakiej mocy są silniki pędników,może jakiś model podasz jeśli jest dostępny na rynku.
No i ciekaw jestem jak długi jest przewód i czy występuje zanik napięcia.Dzięki.
Bart
Napisano
Bocian.
Małe pytanko.Proszę napisz jeszcze jakiej mocy masz światła i czy to są ledy czy halogeny.Skoro kamera ccd to pewnie podłączałeś pod karte TV w laptopie,tylko jakim kablem?Wyjście BLC?
Dzięki.Bart
Napisano

Tak się nakręciłem że postanowiłem sam sobie takie ustrojstwo zbudować,budowa prosta więc wykorzystując podstawową wiedzę i zadawalające zdolności manualno-techniczne spokojnie dam rade.
Przeglądając sieć natrafiłem na dziesiątki podobnych konstrukcji.

Napisano

Na forum elektroda" ciekawy wątek.
Goście budują inni już zbudowali.
I wodzę że to nie jest jakieś cudo,raczej do zrobienia bez większych wydatków.

Napisano
narzędzia wspierające analizę obrazu:
1. użycie małego kąta między osią kamery i punktami oświetleniowymi zmniejsza czytelność rójwymiarowości"
- w przypadku wystąpienia zawiesiny" - nastąpi samooślepienie kamery - patrz zagadnienie światła długie- a krótkie pojazdu przy padającym śniegu"...

2. pomiar odległości-wymiarów obiektu widzianego:
- przecinające się (pod ustalonym kątem)promienie dwóch laserowych wskaźników np. kreska pionowa i krzyż - widziane w
stożku kamery - pozwala na obliczenie odległości (a zatem wymiarów) widzianego obiektu.

3. czułość, rozdzielczość kamery - i relacja z jasnością oświetlenia daje efektywne odległości kamera-obiekt
co będzie ograniczane stopniem przejrzystości
czyli domniemane odległości - to 50 - 120 cm

gdzie minimalna odległość limitowana jest wzbudzaniem osadu dennego
Napisano
Silniki to przerobione pompy zezowe, sa wystarczajaco uszczelnione i wytrzymale (60zl sztuka i nie ma problemu uszczelniania). Smigla modelarskie na piastach zmodyfikowane aby pracowac przy niskich obrotach, zwykle sruby wzbijaja pod woda piach, te sruby moga pracowac tuz nad dnem.

Stelaz z rurek PVC i to najlepsza opcja, stal jest zbyt ciezka. Wielkosc pozwalajaca wplynac przez wlazy i zejscia w bunkrach i studniach.

Kamery dwie, jedna przod, druga dol bo byl problem ze studniami i szybami.

Zadnej elektroniki w ROV zeby nie bolalo przy utracie sprzetu, laczenia zalane w rurkach PVC woskiem. Stelaz nawiercony zeby nie bylo komor powietrznych. Oswietlenie halogeny do oczek wodnych z zoomem recznym 2x20W, dodatkowo oswietlenie LED dookola obiektywow kamer.

Kamery kominiarskie.

Podglad z kamer kamera DV Canona z wejsciem DV lub netbook MSI Wind z przystawka konwerterem USB - H264 i wejsciem na 4 kamery.

Kabel standardowy 20M z mozliwoscia przedluzenia do 40M. Wiecej kabla to juz silniki nie usiagna jak sie bedzie wlokl. 20M starcza calkowicie. Kabel sterowniczy z kevlarowa linka w srodku, mozna ciagac go za ogon. Kabel zostal pozbawiony izolacji bo w zimnej wodzie sztywnia. Aktualnie zalozona siateczka otulina elastyczna z dolozonymi piankami dla plywalnosci. Kabel nie moze miec elementow ktore beda haczyly w wodzie o roslinnosci.

W stosunku do innych konstrukcji dolozony silnik poprzeczny pozwalajacy przesuwac sie bokiem wzdluz obiektu bez zmiany kata kamery. W pudle sterowniczym zwykle przelaczniki + regulator PWM.

Bylo sterowanie akcelerometrem na wirtualnej rekawicy (nunchuk Wii + arduino) ale sie totalnie nie sprawdzilo. Uzywano go dosyc brutalnie i tylko czysta mechanika sie sprawdzila.
Napisano
Witam,napaliłem się okropnie,pompy zamówione,PVC kupione-będe kleił i wypełnię pianką montażową.Po majówce pochwalę się postępami.
Też myślałem o Arduino ale potencjometry też zdadzą egzamin.
Bocian.
Dzięki za odpowiedz,ilu żyłowy kabel zastosowałeś i jakie przekroje żył?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie