olo7 Napisano 22 Luty 2005 Autor Share Napisano 22 Luty 2005 zgodnie z radą fachowców z forum namoczyłem żabke do lisciaka w ciepłej wodzie a później nasmarowałem wiele razy olejkiem i co?przedtem miałem sztywną żabke ale całkiem spokoa teraz mam sztywną i zdeformowaną otuż po włorzeniu do ciepłej wody skura się tu i uwdzie skutczyłaczy da się z tym coś zrobićsory za deczko zjadliwy ton ale jest mi żal tej żabkii jestem z tego powodu troszeczke wk-wiony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
berthie Napisano 23 Luty 2005 Share Napisano 23 Luty 2005 Moze woda była za ciepła lub suszyłeś ja zbyt szybko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek Napisano 23 Luty 2005 Share Napisano 23 Luty 2005 Generalnie samą wodą to można zrobić bardzo niewiele. Zawsze wysuszenie przedmiotu powoduje zesztywnienie a czasem zniekształcenie. Ja jestem za nasączaniem gliceryną (najlepiej rozpuszczoną w spirytusie). tak 50% spirytusu, 50% gliceryny i na trzy tygodnie...PozdrawiamKrzysiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
J-23 Napisano 23 Luty 2005 Share Napisano 23 Luty 2005 polecam też lanolinę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pni Napisano 23 Luty 2005 Share Napisano 23 Luty 2005 Moi drodzy koledzy niektóre posty z poradami o konserwacji powinny się zamieścic w nowym forum jak najszybciej zniszczyć przedmiot". Generalnie żaden olej i woda nie powoże na skóre z ziemi tylko zniszczy. Mój sprawdzony sposób to kupić w aptece 2, 3 butelki gliceryny w płynie (środek do skóry). Następnie wymieszać go z odrobiną spirytusu (ok 1/6 roztworu). Tak przygotowany i wymieszany płyn nanieść na oczyszczoną i suchą skurę. Czynność wielokrotnie powtarzać aż skóra będzie mięka. Moim zdaniem to najleprzy sposób. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
duff Napisano 23 Luty 2005 Share Napisano 23 Luty 2005 Ja ostatnio na żabce testowałem inny sposób podpowiedziany przez forumowiczów tj. lanolina + benz. ekstrakcyjna w proporcji 1-5. Na pewno żabki nie zniszczyłem, skóra jest teraz w lepszej kondycji, bardziej mięka tylko troszkę przytłusta i cit ciemniejsza niż przedtem.pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polzin Napisano 23 Luty 2005 Share Napisano 23 Luty 2005 Czesć!Woda nie może być zbyt gorąca bo skóra się zdeformuje - np. fasuneczek od hełmu zmniejszy się o 1/3....:(Dalej trzeba zrobić roztwór lanoliny z benzyna ekstrakcyjną.Myślę, że wadą tej terapii jest ciemnienie skórypozdrowienia Polzin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olo7 Napisano 23 Luty 2005 Autor Share Napisano 23 Luty 2005 wiem napewno że po kąpieli w wodzie sie skurczyła i zdeformowała olejek to był później ale bez większych nadzieji pytanie za 100 punktów czy da się jakoś pozbyć tych zdeformowań bo tu i ówdzie się pokurczyłaczy to co się stało jest odwracalne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 26 Luty 2005 Share Napisano 26 Luty 2005 Metoda na mokro" jest dobra do założenia sztywnej żabki na pochwe i nie ma nic wspólnego z jej konserwacją. Jest to działanie jednorazowe i raczej nieodwracalne. W tym wypadku to chyba jedyne i niestety ostateczne wyjście aby odzyskać kształt.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirass Napisano 2 Marzec 2005 Share Napisano 2 Marzec 2005 Najlepszym środkiem jest preparat do konserwacji osprzetu dla koni (siodła, paski i takie tam inne). Jest to preparat na bazie wosku pszczelego, olei i innych takich.Nie pamietam nazyw, ale jak wrócę do domu to sprawdzę i podam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirass Napisano 3 Marzec 2005 Share Napisano 3 Marzec 2005 No i jest Adres.coprawda będzie to reklama, ale jeżeli trzeba to podaję:Preparat nazywa się to:CURIUM BALSAM - balsam do pielęgnacji skórzanych wyrobów z woskiempszczelim i olejkiem awokado:Jest do dostania na stronie:http://www.horsepol.com.pl/produkt.php?cPath=2_26&products_id=112&PHPSESSID=624649dfbc89747b208c04d379a03fcdLub w sklepie w WarszawieHORSEPOL PPUHAkcesoria do sportów konnychExport-Import Siedziba główna: 00-863 Warszawa, ul. Grzybowska 30, tel: 022 620 35 88,tel: 022 620 63 58,fax: 022 781 84 63pon.-piąt: godz. 10-19sob: godz. 10-14 info@horsepol.com.pl PozdrawiamMirass Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mr2z Napisano 11 Marzec 2005 Share Napisano 11 Marzec 2005 Oki, to co teraz napisze będzie może głupie, ale... odkrylem taka dziwną metodę: godzinka w letniej wodzie z proszkiem, wysuszenie (W ŻADNYM RAZIE NA GRZEJNIKU!!!)później 24 godziny w przepalonym oleju samochodowym, a poźniej ponowna kapiel w letniej wodzie z dużą ilością płynu do mycia naczyń (chodzi o usuniecie nadmiaru oleju). Po ponownym wysuszeniu skóra jest REWELACYJNA! Mięciutka i świetnie przyciemniona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wraith Napisano 30 Lipiec 2005 Share Napisano 30 Lipiec 2005 Które z wymienionych metod najlepiej zastosować do skórzanej kabury? Rozlatuje mi się toto w rękach:-( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.