Skocz do zawartości

skóra i rady z forum

olo7

Rekomendowane odpowiedzi

zgodnie z radą fachowców z forum namoczyłem żabke do lisciaka w ciepłej wodzie a później nasmarowałem wiele razy olejkiem i co?
przedtem miałem sztywną żabke ale całkiem spoko
a teraz mam sztywną i zdeformowaną otuż po włorzeniu do ciepłej wody skura się tu i uwdzie skutczyła
czy da się z tym coś zrobić
sory za deczko zjadliwy ton ale jest mi żal tej żabki
i jestem z tego powodu troszeczke wk-wiony

Generalnie samą wodą to można zrobić bardzo niewiele. Zawsze wysuszenie przedmiotu powoduje zesztywnienie a czasem zniekształcenie.

Ja jestem za nasączaniem gliceryną (najlepiej rozpuszczoną w spirytusie). tak 50% spirytusu, 50% gliceryny i na trzy tygodnie...

Pozdrawiam
Krzysiek

Moi drodzy koledzy niektóre posty z poradami o konserwacji powinny się zamieścic w nowym forum jak najszybciej zniszczyć przedmiot". Generalnie żaden olej i woda nie powoże na skóre z ziemi tylko zniszczy. Mój sprawdzony sposób to kupić w aptece 2, 3 butelki gliceryny w płynie (środek do skóry). Następnie wymieszać go z odrobiną spirytusu (ok 1/6 roztworu). Tak przygotowany i wymieszany płyn nanieść na oczyszczoną i suchą skurę. Czynność wielokrotnie powtarzać aż skóra będzie mięka. Moim zdaniem to najleprzy sposób.

Ja ostatnio na żabce testowałem inny sposób podpowiedziany przez forumowiczów tj. lanolina + benz. ekstrakcyjna w proporcji 1-5. Na pewno żabki nie zniszczyłem, skóra jest teraz w lepszej kondycji, bardziej mięka tylko troszkę przytłusta i cit ciemniejsza niż przedtem.
pzdr

Czesć!
Woda nie może być zbyt gorąca bo skóra się zdeformuje - np. fasuneczek od hełmu zmniejszy się o 1/3....:(
Dalej trzeba zrobić roztwór lanoliny z benzyna ekstrakcyjną.
Myślę, że wadą tej terapii jest ciemnienie skóry
pozdrowienia Polzin

wiem napewno że po kąpieli w wodzie sie skurczyła i zdeformowała olejek to był później ale bez większych nadzieji
pytanie za 100 punktów czy da się jakoś pozbyć tych zdeformowań bo tu i ówdzie się pokurczyła
czy to co się stało jest odwracalne?

Metoda na mokro" jest dobra do założenia sztywnej żabki na pochwe i nie ma nic wspólnego z jej konserwacją. Jest to działanie jednorazowe i raczej nieodwracalne. W tym wypadku to chyba jedyne i niestety ostateczne wyjście aby odzyskać kształt.
Wojtek

Najlepszym środkiem jest preparat do konserwacji osprzetu dla koni (siodła, paski i takie tam inne). Jest to preparat na bazie wosku pszczelego, olei i innych takich.
Nie pamietam nazyw, ale jak wrócę do domu to sprawdzę i podam.

No i jest Adres.
coprawda będzie to reklama, ale jeżeli trzeba to podaję:
Preparat nazywa się to:
CURIUM BALSAM - balsam do pielęgnacji skórzanych wyrobów z woskiem
pszczelim i olejkiem awokado:
Jest do dostania na stronie:

http://www.horsepol.com.pl/produkt.php?cPath=2_26&products_id=112&PHPSES
SID=624649dfbc89747b208c04d379a03fcd

Lub w sklepie w Warszawie
HORSEPOL PPUH
Akcesoria do sportów konnych
Export-Import
Siedziba główna:
00-863 Warszawa, ul. Grzybowska 30,
tel: 022 620 35 88,
tel: 022 620 63 58,
fax: 022 781 84 63
pon.-piąt: godz. 10-19
sob: godz. 10-14
info@horsepol.com.pl

Pozdrawiam
Mirass

• 2 weeks later...
Oki, to co teraz napisze będzie może głupie, ale... odkrylem taka dziwną metodę: godzinka w letniej wodzie z proszkiem, wysuszenie (W ŻADNYM RAZIE NA GRZEJNIKU!!!)później 24 godziny w przepalonym oleju samochodowym, a poźniej ponowna kapiel w letniej wodzie z dużą ilością płynu do mycia naczyń (chodzi o usuniecie nadmiaru oleju). Po ponownym wysuszeniu skóra jest REWELACYJNA! Mięciutka i świetnie przyciemniona.

• 4 months later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie