Skocz do zawartości

siatki maskujące

WillKnott

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 56
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Z tym zakladaniem siatki na siebie to jest nieco inaczej.
Nie byla to itylko mprowizacja, lecz tez istniala siatka przeznaczona wlasnie na mundur. Czytalem (ale gdzie?), iz byla na pewno stosowana na froncie zach. Choc te co pamietam z fotek wygladaly nieco inaczej niz wstawione wyzej.Byla jedynia siatka z duzymi oczkami, bez paskow materialu.
Napisano
Ja mam Niemca w 3d* - w siatce, ale nikogo to nie zainteresuje. (mam też mało interesujący przekrój Niemca).

* three dimensions - we trzi wimiary
Napisano

No dobrze. Jednak ze względu na olbrzymią ilość próśb, zarówno tutaj, jak i przez tele i na privatnego, (I TO JEST KLASA!) postanowiłem ulec i ukazuję (na razie) przekrój Niemca (zamaskowanego).

Napisano
Zelig a czy to nie sa kadry z filmu- szkolenia dla snajperów niemieckich ??.Mam takowy i jakos dziwnie mi to przypomina ten film...tam jest duuzo takich scenek ;).Pozdrawiam.
Napisano
O, cholera! Miałem nadzieję, że jeszcze nikt tego nie dopadł...
Maćko , mam wielką prośbę! Zapomnij na jakiś czas, że widziałeś ten film... Ja już na jego podstawie opracowałem wiele zabaw zręcznościowych, gier, klechd i baśni, opowiadań: tych z życia wziętych i tych z morałem itakdalej itempodobna.
Przykładowo, niebawem wystartuję z nowym teleturniejem - teleturniejem maskującym - pt. Ukryty (do wygrania będzie wiele b. ciekawych książek o tematyce militarnej!). Będzie także kłiz lingwistyczny: Scharfschutze Gangsta , kącik matematyczny, w którym zdradzimy wzór na zabicie Niemca, bajka o Jeżyku w partyzantce , opowieść z dreszczykiem pt. Sztuczny Niemiec , reportaż o czym Niemcy rozmawiali w chwilach relaksu , itakdalej itakdalej...

Dlatego sam rozumiesz Maćko jak się sprawy mają.. (a w nagrodę za chwilową amnezję dam Ci coś wygrać w teleturnieju maskującym :) okej? okej?
Napisano
Gooda pomysła! Juz dawno nie zaskakiwałes nas pełnymi zwrotów akcji opowiadaniami albo innymi bajerami. Czekam z niecierpliwością! Ale i tak najlepsze było o tym wagonie obsługi gdzieś w warszawskiej lokomotywowni... :)

pozdrawiam!

bjar_1
Napisano
... wagonie z-a-ł-o-g-i, o wagonie załogi Bjar!
Odpozdrawiam! :) (i - tym razem - ja muszę Ciebie prosić o odrobinę cierpliwości - po prostu na osiołku chwilowo zabrakło odpowiednich sponsorów do nagród w kłizach).

Póki co wrócę do cyklu Niemiec wtrzech wymiarach".
A o wyświetlenie pozostałych slajdów poproszę najmłodszego uczestnika naszego forum! Tak to znowu on...!!!
Napisano

Nie, nie Bjar. On demonstruje, że te druciane klapki są ruchome (że może np. wzruszać ramionami :)

Podziękujmy najmłodszemu uczestnikowi forum... Pożegnajmy go gromkimi brawami!!!!!

A teraz, gdy już mamy pełnego Niemca w siatce, czas na finałowy rendering!
Oto ON >>>>

A... No tak! Tutaj miałem podpowiedź ze studia... - jeszcze będzie PARASOLKA MASKUJĄCA...

Napisano

No tak. Albowiem mało kto wie, że takie maskowanie a snopka" Niemcy wykorzystywali do wyłapywania niemieckich antyfaszystów, którzy nagminnie uciekali do Genaralgouvernementu i przebierali się właśnie za snopki siana. Łatwo się domyślić, że taki fałszywy snopek (zazwyczaj Gestapowiec lub SSman) nawoływał antyfaszystów do ukycia się w snopkach na jego polu... Wiadomo... - a tam był już zastawiony kocioł...

Niemcy opracowali także maskowanie a chochoła" (zrobię specjalny odcinek na ten temat), wykorzystywany w szczególności do zwalczania partyzantki w okolicach Młodopolski.

Wracając do parasolki... Kolejny pozorant zademonstruje nam ów przedmiot, który - obok saneczek i świecącego ołówka - znajdował się na standartowym wyposażeniu niemieckich elitarnych jednostek...

Napisano

... a po przyozdobieniu jej różnymi farfoclami, starymi pończochami, kwiatkami, trawą docelowa parasolka maskująca powinna wyglądać, mniej więcej, tak... >>>>

Pa.Mas. używano podczas ataków w terenie nie zabudowanym, aby skryć żołnierza przed czujnym wzrokiem nieprzyjacielskich lotników. Takie rozwiązanie było może niezbyt wygodne (jedna ręka musiała trzymać Pa.Masa, druga karabin - a na dodatek to wszystko odbywało się w biegu), ale niesłychanie efektywne: straty z powodu ostrzału lotniczego zmalały niemalże do zera.
Pewną trudność miały tylko (jak zwykle) gniazda MG ponieważ amunicyjny musiał jedną ręką podawać/zmieniać taśmę, a drugą trzymać parasolkę nad gniazdem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie