wiciu_r Napisano 12 Luty 2005 Autor Napisano 12 Luty 2005 100% oryginał, pewne bo dostał go mój nieżyjący już dziadek ale może ktoś wie ile ich było?
why Napisano 12 Luty 2005 Napisano 12 Luty 2005 Czy jest to odznaka Samoobrony Wilna?Choć data sugeruje,iż może to być znak związany z przekształceniem Brygady Samoobrony" w pułk strzelców i pułk ułanów?Czy mógłbyś udzielić jakichś bliższych informacji.Pozdrawiam.
wiciu_r Napisano 12 Luty 2005 Autor Napisano 12 Luty 2005 Z tymi bliższymi informacjami to cieńko, dziadek zmarł jak ja miałem 2 miesiące a to dał mi ojciec.Za cara dziadek mieszkał w Święcianach na Litwie, był kierownikiem pociągu na syberyjskiej linii a potem się skumplował z Piłsudskim, niestety wszystkie dokumenty rodzinne podczas przesiedlenia odebrali sowieci.
why Napisano 12 Luty 2005 Napisano 12 Luty 2005 Jest to odznaka 85 pułku piechoty strzelców wileńskich,który stacjonował w Nowej Wilejce.Jeśli chcesz poznać historię pułku możesz kupić jego zarys historii autorstwa W.Markerta,wyd.Ajaks,2003.Aktualnie sprzedają to w księgarni internetowej merlin.pl. za 7 zł. Myślę,że warto.Pozdrawiam
sqh Napisano 12 Luty 2005 Napisano 12 Luty 2005 Wydano jeszcze jedną, znacznie obszerniejszą monografię, ale jest ona przedrukiem wydania z 1928, więc jako taka nie obejmuje oczywiście dziejów wrześniowych pułku: Bolesław Waligóra, Dzieje 85. Pułku Strzelców Wileńskich", Warszawa 1994. Bywa dość często w antykwariatach i na Allegro.
wiciu_r Napisano 12 Luty 2005 Autor Napisano 12 Luty 2005 Dzięki, właśnie kupiłem książkę na allegro.Pozdrawiam
Pytanie
wiciu_r
100% oryginał, pewne bo dostał go mój nieżyjący już dziadek ale może ktoś wie ile ich było?
6 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.