Skocz do zawartości

Waffen-SS na Kielecczyźnie w styczniu 1945 r.

bjar_1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Proszę o wszelkie informacje dotyczące oddziałów Waffen-SS ,które znalazły się na Kielecczyźnie w czasie ofensywy styczniowej. Szczególnie chodzi mi o powiat konecki - czy walczyły tutaj pododdziały jakiejś konkretnej dywizji (której?) czy jakieś pojedyncze bataliony typu ersatz und ausbildung"? W okolicy można trafić na pozostałości po SS - guziki ,strzępy porwanej dwustronnej panterki" (foto!). Z opowieści mojego taty wiem tez ,że gdy on był dzieckiem widział poniewierające się hełmy niemieckie z kalkomaniami SS.
To jak to było w końcu z SS w powiecie koneckim na Kielecczyźnie w styczniu 1945 roku? Proszę o wszelkie informacje!

bjar_1

Napisano
Wyrecze kolege B...kt. chyba pochloniety jest teraz nauka..
zainteresowanie zwiazane jest z ponizszym linkiem:
http://members.lycos.co.uk/freiwillige/

Sv
Napisano
Dziękuję Sv! :) Widzę ,że temat się ruszył. Dokładnie chodzi mi o jednostki Waffen-SS na terenie powiatu koneckiego (Końskie) i przysuskiego (Mazowieckie - Przysucha) w czasie ofensywy styczniowej w 1945 roku. Temat chyba raczej ciężki...

pzdr

bjar_1
Napisano
Wiem ,że jakaś jednostka Waffen-SS była razem z 72 ,88 ,291 i 342 DP w zgrupowaniu XXXXII KA ,które cofało się spod Kielc na Stąporków i 18.01.1945 r. znalazło się pod Ruskim Brodem. Na trasie odwrotu esesmani z tej jednostki podjęli obronę w Stąporkowie wraz z żołnierzami z 506 PGren. z 291 DP. Tylko co to mógł być za oddział SS?

pzdr

bjar_1
Napisano

No - jeszcze coś do tematu SS na Kielecczyźnie w 1945 roku. Aluminiowa klamra SS wykopana na jesieni 2004 r. w okolicy Końskich - Przysuchy. Fajnie takie coś trzymać w ręce... :D
Kolejny raz pytam o jednostkę ,która walczyła tutaj w 1945 r. :)

pzdr

bjar_1

Napisano
To chyba jakiś drobnoustrój", np. na poziomie kompanii, góra batalionu. Ciężka sprawa.

PS. Bjar, gdzie się wyższo dokształcasz i na czym?
Napisano
Duncam - dokształcam się wyższo dziennie w Piotrkowie Trybunalskim - historia.
Co do SS ,to też sądzę ,że to coś małego - tylko co? Temat bardzo mnie interesuje.

Vonadamski - nic po spadochroniarzach nie trafiłem ,za to po SS coś wyszło.

pzdr

bjar_1
Napisano
Jeszcze uzupełnienie takie małe - w okolicy gdzie wyszła ta aluminiowa klamra wyskoczyły :

- szturm pancerny
- słoneczko" dla Ostvolkerów
- złota za rany"
- szpanga za walkę wręcz brązowa

pzdr

bjar_1
Napisano

Witam!!!

Bjarze pierwszy masz tu liste dywizji w naszym regjonie w styczniu 45. Dywizji runicznych tutaj nie bylo. Jak widac na poludniu byl korpus SS ale oni na pewno nie przeszli w rejon kielc. Tak wiec moze zgubil to kolega w innym okresie.

Z powazaniem vonadamski

Napisano
Witam z Piotrkowa :)

Vonadamski - mapkę tą (albo podobne) doskonale znam ,nawet na pamięć :) Masz rację ,że CAŁYCH DYWIZJI SS u nas w styczniu 1945 r. nie było. Ale ja nie mówię o całych dywizjach ,gdyby tutaj była jakaś dywizja SS w tym czasie to pewnie bym o tym wiedział. Klamra ,guziki ,strzępy panterki i inne znaleziska pochodzą NA PEWNO ze stycznia 1945 r.! Tak jak napisał wyżej Duncam -cytat- To chyba jakiś "drobnoustrój, np. na poziomie kompanii, góra batalionu" -koniec cytatu-. :) Teraz tak - drobnoustrój musiał należeć do większego związku taktycznego (jakiego?) lub żołnierz trafił na front do szpitala i dali go gdzie popadło. Zapewniam ,że w rejonie Końskich fanty SS to nie jednostkowe znaleziska ,dlatego drążę temat - przydał by się jakiś nieśmiertelnik który wyjaśniłby sytuację. Cóż ,może wiosną...

pzdr

bjar_1
Napisano
witam
Mam pytanie co do tych prostokontów z iksami itd..na tej mapie. Co one oznaczają? Bo wiele razy się z tym spotkałem tylko nie wiem co oznacza każdy z nich:)

ps. mam nadzieje że moje pytanie nie wywoła niepotrzebnej dyskusji..

pozdro. rozi
Napisano
To jest ikona oznaczająca jednostkę. Jednostka oznaczona krzyżem (X) to jednostka piechoty, natomiast elipsą to jednostka pancerna. Oznaczenia nad prostokątem to symbol wielkości jednostki i tak:
I - kompania
II - batalion
III - pułk

x - brygada
xx - dywizja
xxx - korpus
xxxx - armia
xxxxx - front (grupa armii)
Numer po prawej stronie prostokąta to numer jednostki oczywiście.

Oczywiście nie wszyscy używają takiej notacji. Niemcy w czasie II wś używali całkiem innej.

Pozdrawiam
Krzysiek
Napisano
Tak mi się też wydawało, ale nie byłem pewien. Nie do końca mam pomysł jakich oznaczeń używał Układ Warszawski a jakich WP przed wojną. Gdzieś to mozna znaleźć?

Pozdrawiam
Krzysiek
Napisano
Witam!!!

Niestety nie moge Ci pomoc jesli chodzi o LWP gdyz starych ksiazek juz nie ma w obiegu ( w armii) natomiast ja poslugiwalem sie oznaczeniami do szczebla batalionu i to tak dawno temu ze juz nie pamietam :(

Z powazaniem vonadamski
Napisano
Bjar, może jest pewien ślad. Po pierwsze SS zawsze się znajdzie, inaczej niż spadochroniarze (to moja ironia co do FJ pod Kielcami).

W styczniu 1945 to trudno powiedzieć, ale jesienią (X-XI 1944) działały na tyłach 9 A i 4APanc siły SS.

Były to:
1 (?) zmotoryzowany batalion grenadierów SS w Tomaszowie Mazowieckim, który liczył 1008 żołnierzy

oraz

11 SS-Policyjny Pułk

34 SS-Policyjny Pułk (SS-Pol. Rgt 11 i SS-Pol. Rgt 34)
Napisano
Witam
Do Pana vonadamski. Czy masz pełny obraz tej mapy czy tylko tą część co jest w poście poniżej. Pierwszy raz ją widze i bardzo mnie zainteresowała bo to są moje rejony :)
pozdro...rozi
Napisano
Duncam - dzięki ,mam słabiutki dostęp do netu ,dlatego piszę z opóźnieniem. Dzięki za inforamcje o jednostkach SS - drążę temat wśród znajomych poszukiwaczy - może mają jakieś elektryczne" fanty z tego terenu ,które pomogą w identyfikacji jednostek. Gdy coś namierzę ,to się odezwę!

pozdrawiam forumowiczów!

bjar_1 in Piotrków Tyb. :)
  • 1 year later...
Napisano
Duncam - może są jakieś nowe informacje co do elektryków" na Kielecczyźnie w styczniu 1945 r.?
Pytałem okolicznych kopaczy - nic nowego po SS się nie znalazło niestety...

pozdrawiam!

P.S. Wiem że temat z rodzaju ciężkich", ale zapytać nie zaszkodzi :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie