bolas Napisano 11 Luty 2005 Autor Share Napisano 11 Luty 2005 Czy ktoś może polecić jakieś fajne sowieckie wspomnienia wojenne napisane po polsku ? Albo coś fajnego z wojennego LWP ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
feeder Napisano 11 Luty 2005 Share Napisano 11 Luty 2005 A jakie chcesz? Śmieszne czy szczypatielno - heroiczne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adi72 Napisano 11 Luty 2005 Share Napisano 11 Luty 2005 Witam.Osobiście polecam Żołnierzy wolności" Wiktora Suworowa i chociaż nie są to wojenne wspomnienia,książkę czyta się jednym tchem". Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
feeder Napisano 12 Luty 2005 Share Napisano 12 Luty 2005 Coś luźniejszego: Adam Kaska 7 słucha", J. Przymanowski Opowieści 1001 frontowych nocy" (nie jestem pewien tytułu, fajne rysunki Sz. Kobylińskiego). Aha, jedne niepublikowane chyba jeszcze wspomnienia są gdzieś w necie. Mam to chyba spakowane na innym komputerze. Ewentualnie mogę Ci wysłać na maila. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mike110 Napisano 12 Luty 2005 Share Napisano 12 Luty 2005 No, Opowieści ze 101.." to naprawdę fajna książeczka. Osobiście ja także ją szczerze polecam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
why Napisano 12 Luty 2005 Share Napisano 12 Luty 2005 Bardzo dobre są także:Frontowe drogi"W.Kotowicza oraz Godzina przed świtem" tegoż autora.To w kategorii LWP,a także partyzantka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
J-23 Napisano 13 Luty 2005 Share Napisano 13 Luty 2005 zobacz tu http://militera.lib.ru/ może znajdziesz coś ciekawego dla siebie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 19 Luty 2005 Autor Share Napisano 19 Luty 2005 dzieki za info szukam czegoś o dzielnym krasnym bojcu prosto z fabryki ktory poleciał tepić germańca i imperialistów ... :D a serio to coś ala niemiecki Sajer w apomnianym Zołnierzu" czy 8/15" - coś co się dobrze czyta a przy okazji jest relacją świadka w mniejszym lub większym stopniu ( 8/15" to moze zły przykład) - czyli dobre pióro + ciekawa historia na faktach a nie z palca, no i nie o USArmy jeno o LWP lub o ruskich ... :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 19 Luty 2005 Autor Share Napisano 19 Luty 2005 j-23 dzieki za link ale nic niestety nie kumam z tych krzaczków :) есна всё ближе... Скоро вернутся пеликаны на родные угодья. Сегодня Биографии и, возможно, что-то ещё. Также к завтрему будет выложена первая партия недостающих иллюстраций (первые плоды операции «Иллюстрация»). Новый поход за переводами тоже результативен — плечо к плечу встают добровольцы а, как говорится, нет ничего крепче духа добровольца. Есть основания предполагать, что теперь на Милитере будет стабильный приток ранее не публиковавшихся на русском языке материалов (или публиковавшихся не полностью). Для обсуждения вопросов, связанных с переводами, открыта ветка на форуме. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
feeder Napisano 19 Luty 2005 Share Napisano 19 Luty 2005 W takim razie polecam Ci Simonowa: Nikt nie rodzi się żołnierzem", Żywi i martwi". Dobrze się to czyta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 19 Luty 2005 Autor Share Napisano 19 Luty 2005 Dzieki Feeder - nie wiem czy miałeś okazję czytać ale z tematu Września'39 przy okazji polecam Tu mowi " - o walkach jednostek Armii Prusy - chyba najlepsza jaką czytałem ze wspomnień o 1939. Sajer z Zapomnianym... wysiada przy tym. Wiem że lubisz temat to rekomenduję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 19 Luty 2005 Autor Share Napisano 19 Luty 2005 o przeglądarka obcieła mi nawias < >" chodziło o ksiażke pt. Tu mówi ŻELAZO" ,tadeusz witowiecki ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slate Napisano 15 Listopad 2005 Share Napisano 15 Listopad 2005 wiadowcy", nie pamietam autora, czarna okladka z zolnierzem w helmie, jak sama nazwa mowi, opowiada o losie plutonu zwiadu LWP. Czytalem dosc dawno, ale calkiem przyjemne wrazenia. Z rzeczy bardziej rozrywkowych to Krystek z Warszawy", dla mlodziezy, ale przyjemne w czytaniu. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a.korbaczewski Napisano 15 Listopad 2005 Share Napisano 15 Listopad 2005 TankistaJewgienij Biessonow, pisane w wieku 70lat przez zwiadowcę który wygrał sam całą wojnę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRUSZYNA Napisano 15 Listopad 2005 Share Napisano 15 Listopad 2005 W okopach Stalingradu"niestety nie pamiętam autora,ale z wielkiegoratniego"narodu.Ciekawa rzecz-i śmieszno i straszno-,jak mawiają Rosjanie.Pisane z pozycji lejtnanta sapera,rezerwisty.pozdrawiamkruszyna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
feeder Napisano 16 Listopad 2005 Share Napisano 16 Listopad 2005 Jakoś nikt nie wrzucił tu Morisa Siemaszko Hu-ha". To o kompanii karnej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lokomotywa Napisano 16 Listopad 2005 Share Napisano 16 Listopad 2005 wszyscy uczciwie rzucacie tytułami a nie zauwazyliście że koleś prezentuje tylko swoje poglądy polityczne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slate Napisano 16 Listopad 2005 Share Napisano 16 Listopad 2005 No to rzucimy mu cos na zer :)))) Opowiesc o Czlowieku Prawdziwym", o Mieriesjewie (o ile dobrze zapamietalem nazwisko), oparta na faktach powiesc o losach radzieckiego pilota-mysliwca.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.