Romel79 Napisano 6 Luty 2005 Autor Napisano 6 Luty 2005 Interesują mnie losy tego budynku, ostatnio spotkałem gdzieś wzmianke że ten przedwojenny warszawski drapacz chmur został po wojnie wyremontowany, czy istnieje on nadal? i jeśli tak to gdzie się znajduje (znam całkiem dobrze Warszawe ale jakoś go nie zauważyłem)pozdrawiam
michałł Napisano 6 Luty 2005 Napisano 6 Luty 2005 Istnieje i ma sie dobrze a stoi oczywiscie na Placu Powstańców Warszawy.Pzdr Michałhttp://www.warszawa1939.pl/index.php?r1=napoleona_9.htm&r3=0
Romel79 Napisano 6 Luty 2005 Autor Napisano 6 Luty 2005 Dzięki, swoją droga to nawet koło niego niedawno przechodziłem, sam nie wiem jak to się stało że go nie zauważyłem.Konstrkcje to on musi mieć bardzo solidną, że po trafieniu takim pociskiem nie zawalił się tylko stoi sobie nadal i się super trzyma.pozdrawiam
sqh Napisano 6 Luty 2005 Napisano 6 Luty 2005 Dodam, że architektem był Marcin Weinfeld, którego projektu pomnika Żydów-żołnierzy Wojska Polskiego na cmentarzu przy Okopowej nie zdążono już zrealizować przed wybuchem wojny, zaś autorem owej wytrzymałej konstrukcji - Stefan Bryła, autor pionierskiego w skali światowej zastosowania stalowych szkieletów spawanych w miejsce używanych zazwyczaj do tej pory nitowanych.
Grzesio Napisano 7 Luty 2005 Napisano 7 Luty 2005 A ja dodam jeszcze, że powojenna autorska odbudowa Prudentialu nieco odbiega od jego postaci pierwotnej - choć ogólny klimat budynku trzyma. Kilka lat temu jacyś mocarze intelektualni wpadli wobec tego na pomysł, że skoro P. nie ma swej zewnętrznej historycznej postaci, to jakiekolwiek walory zabytkowe ma tylko jego szkielet projektu Bryły - wobec czego zapragnęli zwalić jego elewacje i zastąpić je gustowną oraz niebanalną metalowo-szklaną ścianą osłonową. :-P Całe szczęście g**no z tego wyszło.PzdrGrzesiu
dzasiek Napisano 7 Luty 2005 Napisano 7 Luty 2005 W Prudentialu działało przed wojną eksperymentalne studio telewizyjna i na jego szczycie była pierwsza antena nadawcza TV w Polsce.A myśle,że budynek trochę stracił urody po odbudowie .A szkoda...
michalczewski Napisano 7 Luty 2005 Napisano 7 Luty 2005 Oj Romel he he nie zauwazyc takiego budynku :)
Romel79 Napisano 7 Luty 2005 Autor Napisano 7 Luty 2005 ehh Michalczewski , jak się łazi ulicami i wpatruje w zgrabne laski" to i taki budynek można przeoczyć ;)
wojak33 Napisano 7 Luty 2005 Napisano 7 Luty 2005 :)) zgrabne laski" sa tez w srodku tego budynku trzeba tylko byc na odpowiednim pietrze i obok okreslonej redakcji:)) w bufecie w piwnicy powiedzmy jedna ma ogromne oczy:)) i czesto sie usmiecha:) przepraszam za kontynuacje watku nieco nie w temacie ale nie moglem sobie odmowic:)programy z tego budynku nadal sa powiedzmy emitowane,Wiadomosci,Panorama,Kutiery TVP3 i warszawskie,Teleexpress + cala masa mniejszych(rolne, publicystyki miedzynarodowej) coprawda glowna czesc tego budynku(ze zdjecia)zajmuje byly hotel Wawa.pozdr.w33
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.