Skocz do zawartości

Prudiental

Romel79

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Interesują mnie losy tego budynku, ostatnio spotkałem gdzieś wzmianke że ten przedwojenny warszawski drapacz chmur został po wojnie wyremontowany, czy istnieje on nadal? i jeśli tak to gdzie się znajduje (znam całkiem dobrze Warszawe ale jakoś go nie zauważyłem)
pozdrawiam
Napisano
Istnieje i ma sie dobrze a stoi oczywiscie na Placu Powstańców Warszawy.
Pzdr Michał
http://www.warszawa1939.pl/index.php?r1=napoleona_9.htm&r3=0
Napisano
Dzięki, swoją droga to nawet koło niego niedawno przechodziłem, sam nie wiem jak to się stało że go nie zauważyłem.
Konstrkcje to on musi mieć bardzo solidną, że po trafieniu takim pociskiem nie zawalił się tylko stoi sobie nadal i się super trzyma.
pozdrawiam
Napisano
Dodam, że architektem był Marcin Weinfeld, którego projektu pomnika Żydów-żołnierzy Wojska Polskiego na cmentarzu przy Okopowej nie zdążono już zrealizować przed wybuchem wojny, zaś autorem owej wytrzymałej konstrukcji - Stefan Bryła, autor pionierskiego w skali światowej zastosowania stalowych szkieletów spawanych w miejsce używanych zazwyczaj do tej pory nitowanych.
Napisano
A ja dodam jeszcze, że powojenna autorska odbudowa Prudentialu nieco odbiega od jego postaci pierwotnej - choć ogólny klimat budynku trzyma. Kilka lat temu jacyś mocarze intelektualni wpadli wobec tego na pomysł, że skoro P. nie ma swej zewnętrznej historycznej postaci, to jakiekolwiek walory zabytkowe ma tylko jego szkielet projektu Bryły - wobec czego zapragnęli zwalić jego elewacje i zastąpić je gustowną oraz niebanalną metalowo-szklaną ścianą osłonową. :-P Całe szczęście g**no z tego wyszło.

Pzdr

Grzesiu
Napisano
W Prudentialu działało przed wojną eksperymentalne studio telewizyjna i na jego szczycie była pierwsza antena nadawcza TV w Polsce.A myśle,że budynek trochę stracił urody po odbudowie .A szkoda...
Napisano
:)) zgrabne laski" sa tez w srodku tego budynku trzeba tylko byc na odpowiednim pietrze i obok okreslonej redakcji:)) w bufecie w piwnicy powiedzmy jedna ma ogromne oczy:)) i czesto sie usmiecha:) przepraszam za kontynuacje watku nieco nie w temacie ale nie moglem sobie odmowic:)
programy z tego budynku nadal sa powiedzmy emitowane,Wiadomosci,Panorama,Kutiery TVP3 i warszawskie,Teleexpress + cala masa mniejszych(rolne, publicystyki miedzynarodowej) coprawda glowna czesc tego budynku(ze zdjecia)zajmuje byly hotel Wawa.

pozdr.w33

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie