Skocz do zawartości

Polacy chcieli zabić Rudolfa Hessa"

mike110

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Za onetem:

Brytyjski kontrwywiad udaremnił plany zamachu na życie zbiegłego do W. Brytanii zastępcy Adolfa Hitlera, Rudolfa Hessa, którego mieli dokonać latem 1941 roku oficerowie polskich sił zbrojnych na Zachodzie, stacjonujący w Szkocji - pisze "The Scotsman.

Gazeta twierdzi, że plany osiągnęły zaawansowane stadium, ale spiskowcy zostali aresztowani przez brytyjski kontrwywiad. Powołuje się przy tym na odtajniony ostatnio osobisty dziennik ówczesnego szefa MI5, Guya Liddela.

Motywem zamachu przygotowywanego przez Polaków były obawy, że Hess może porozumieć się z Brytyjczykami w sprawie odrębnego pokoju, co oznaczałoby, że W. Brytania wycofałaby się z sojuszu z Polską, która w ten sposób zostałaby oddana na pastwę Hitlera.

Rudolf Hess wylądował w Dungavel w pobliżu posiadłości księcia Hamilton w Lanarkshire w Szkocji 10 maja 1941 roku. Oświadczył, że do Szkocji przyleciał, by spotkać się z 14. księciem Hamilton. Książę osobiście znał przyjaciela Hessa - Albrechta Haushofera pracownika hitlerowskiego MSZ.

Stało się to powodem do domysłów, że brytyjski wywiad, lub arystokracja mogą pośredniczyć w tajnych negocjacjach pokojowych z hitlerowcami. Obecnie takie spekulacje uważa się za bezpodstawne, ale na początku lat 40., wkrótce po upadku Francji, gdy W. Brytania nie była przygotowana do wojny, traktowano je poważnie.

W ubiegłym roku syn 14. księcia Hamilton Lord James Douglas- Hamilton, poseł w szkockim parlamencie, opublikował ostatnio odtajnione dokumenty, z których wynika, że jego ojciec nie był uprzedzony o tym, że Rudolf Hess planował przylot do W. Brytanii z misją pokojową.

Możliwość zawarcia brytyjsko-niemieckiego traktatu pokojowego w wyniku misji Hessa wyklucza też w swoim dzienniku szef kontrwywiadu Liddel.

Według "Scotsmana, grupa polskich spiskowców z Fort William, gdzie mieścił się polski ośrodek szkoleniowy zdecydowana była nie dopuścić do tajnej umowy brytyjsko-niemieckiej na szkodę Polski, w której zawarcie szczerze wierzyła.

17 polskich oficerów, którym pomagało dwóch brytyjskich współspiskowców miało w planach podróż z Fort William do Aldershot w południowej Anglii. Hess był więziony na terenie tamtejszej tajnej bazy. Konspiratorom udało się dojechać do Aldershot, ale zostali aresztowani na stacji kolejowej.

Rudolf Hess, którego po przylocie do Wielkiej Brytanii internowano, został skazany w 1946 roku przez trybunał w Norymberdze na dożywocie. Popełnił samobójstwo w berlińskim więzieniu Spandau w 1987 roku."
Napisano
z tym samobojstwem to niebylbym tak do konca pewny,dziwne ze ktos wiesza sie na krotko przed wyjsciem na wolnosc???
Moim skromnym zdaniem ktos mu w tym pomogl,majac obawy ze powstanie z tego taka sama afera jak przy wyjsciu na wolnosc Alberta Speera,glownego architekta Rzeszy,jednego z najwierniejszych przyjaciol Fuhrera.Prasa niemiecka huczala a niemcy swietowali,ale to tylko moje skromne domniemanie.

Pozdro.Noir
Napisano
Znależli go w altance powieszonego na sznuze od lampki pokojowej. Prawdopodobnie Brytyjczycy go wykończyli, żeby nie wyszło na jaw co z nim robili podczas śledztwa.
Napisano
Zaraz sie rozpłacze.biedny Hess taki dobry człowiek a tu zli polacy najpierw a potem ci żli angole.
łza się w oku kręci nad tak bestialsko i bezsensownie przerwanym życiem prawdziwego patrioty i członka parti.
pozdrawiam
Napisano
Z jego opowiadań zwiększyła by się nasza wiedza, bo może chciał coś powiedzieć przed śmiercią :) I komuś zależało żeby nie puścił pary z gęby:)
Napisano
w 2015 przedluza ich tajnosc o 50 lat,a 2065 niebedzie to juz nikogo interesowac,no chyba ze prawnuki od jacy2003 niezapomna,w co watpie,ale jak juz tak dlugo czekamy to i te troche wytrzymamy;)

Pozdro.Noir
Napisano
Noir ja mam zamiar pożyć conajmniej do 2165 w tym czasie biegle opanowac niemiecki angielski i może jeszcze jakiś dojść do duzej kasy kupic sobie na własność archiwa brytyjskie i ruskie i wtedy na pewno nic się nikt nie dowie.
Pozdrawiam
Napisano
a ja myslalem ze tylko ja mam taki szyderczy plan;)
no coz to moze razem zrealizujemy razem ten pomysl,niemusialbys sie juz uczyc niemieckiego,no tylko zostaje kwestia kasy,ale jak juz rozwiazemy kwestje pieniedzy,to mozemy sie wybrac na zakupy do Londynu i Moskwy.

Pozdrawiam Cie stary Wilku morski
Napisano
Hessowi w samobójstwie prawdopodobnie pomogli ruscy, którzy w czasie gdy zginął (zabił się) kontrolowali więzienie. Podobno znał dobrze ruskich agentów, których werbował jeszcze przed wojną a którzy w latach siedemdziesiątych byli u szczytu radzieckiej władzy. Taka jest hipoteza z paru książek o Hessie - dla mnie całkiem sensowna.
Napisano
Ja powiem tak-im dalej od zakończenia wojny,tym więcej hipotez o jej przebiegu.
Nie zdziwię się jeżeli powstanie opracowanie że Juliusz Rómmel był ciotecznym bratem Erwina Rommla ( a może już jest podparte naukowymi metodami),albo że radiostacja w Gliwicach nadawała disco polo co rozsierdziło lubiących własny folklor niemców i dokonali na nią agrsji ,akuratnie przebrani w Polkie mundury gdyż wracali z balu przbierańców.
W tworzeniu takich nowinek brylują media angielskojęzyczne.
Przeczytałem ostatnio książkę pod tytułem ieznane epizody II wojny swiatowej".Część z nich (opisywanych) ma groteskowy wymiar,ale nie o tym chciałem napisać.Książka napisana przez amerykanina.Gdyby ową książkę dać do przeczytania kosmicie,lub komukolwiek kto nic nie wie o II wś,a posiadł umiejętność czytania ,pomyśli że ta zawierucha wojenna odbywała się na kontynencie amerykańskim,podmuch jej ledwo muskały resztę globu.
Napisano
Noir wyrażam z tego miejsca stanowczy protest przeciwko Twoim próbom plagiatu mojego planu.Ja pierwszy wpadłem na ten pomysł i to Ja zakupie ruskie i angolskie archiwa.Skoro chcesz zostawiam dla Ciebie amerykanerskie i np francuskie.
Elektrit1 Czy to tylko zachodni histerycy piszą takie wiekopomne dzieła KU Chwale niemające nic wspólnego z rzeczywistością?U nas tez takich popaprańców nie brakuje.Historia w naszym kraju jest zmieniana w zależności od zapotrzebowania na bohatera.Niemiaszki którzy wkurzyli się na disco-polo(a może to był hip-hop?) ubrali się w polskie mundury dlatego ze przed wojna w niemczech była bieda i mieszkańcy niemiec zaopatrywali sie w odzież w tzw lumpeksach.No a akurat ta grupa jak wiemy była przyjezdna nie wiedzieli gdzie sa lumpeksy a trafili do sklepu AMW na wyprzedaż w cenach promocyjnych.
Pozdrawiam
Napisano
Nie to ja protestuje!
to byl moj pomysl,tylko ze ja o tym do nikogo nie mowilem,
ale moze to potwierdzic moja Babcia;)
Takze ja mam pierwszenstwo,a co zostanie bedzie dla ciebie;)
Pozdroweinia
Napisano
Polacy chcieli zabić Rudolfa Hessa"

... hehehhe pewnie jeszcze BBC poda jak to modne że w polskim obozie zagłądy"
Napisano
ja czekam na teorie ze to Polska zoorganizowala trojporozumienie i ze to my rozpoczelismy wojne agresja na Japonie. To jest pomysl dla niemieckich projektantow szkolnej literatury.Dobre nie ? Moze ktos to kupi odemnie ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie