woyta Napisano 3 Luty 2005 Autor Napisano 3 Luty 2005 Twarde lądowanie. Bomba nie wyczepiła się i eksplodowała przy lądowaniu. Pilot przeżył !! pzdr
Romel79 Napisano 3 Luty 2005 Napisano 3 Luty 2005 A pamieta ktoś historie lotnika który wyskoczył bez spadochronu z palącego się bombowca z dużej wysokości i przeżył - spadł szczęściarz na bardzo gęsty las i gałęzie go wychamowały - ten to miał szczęście :)pozdro
jaca2003 Napisano 3 Luty 2005 Napisano 3 Luty 2005 W Niebo w Ogniu" o ile dobrze pamietam to Arctowski opisuje dwóch gozdków szybujących bez spadochronów.Władysław Kisielewski w Podróż bez biletu" z kolei opisuje tylnego bodajrze strzelca który po trafienu bombowca nad niemcami drogę powrotną odbył wisząc zablokowany za noge pod bombowcem i w czasie ladowania nic mu się nie stało a nawet nie miał złamanej nogi.Zresztą pojecie szczęsciaż to można różnie rozumiec.U Kisielewskiego to cała wojna np to jedno wielkie szczście.Był w załodze karasia który podobno jako pierwszy zbombał niemiaszków na ich terenie(w Nidzicy na dworcu jest nawet tablica pamiątkowa)zreszta wbrew rozkazom.Potem obrona W-wy (podobno przeżył na którymś moście bombardowanie) potem Rumunia Francja(w ostatniej chwili dostał się na statek do angli)Anglia gdzie jako korespondent wojenny też miał ciekawe przygody(bombanie Berlina Welingtonem z zapalonymi światłami pozycyjnymi) nad atlantykiem samotna walka welingtona z szescioma JU-88 potem inwazja cuda wianki jakieś loty nad terytorium III Rzeszy na Storchu z zamalowanymi kwadratowymi kołami ale tylko od dołu pościgi kilku dywizjonów spitów te klimaty.jakies bomby V-1 lądujące pod drzwiami wyzwalania obozów zdobywanie lotnisk no i najwazniejsze to słynny 1 stycznia 1945r.ogólnie fajnie się czyta tylko trudno pojąć że jeden człowiek na to wszystko znalazł czas.Pozdrawiam
Boruta Napisano 4 Luty 2005 Napisano 4 Luty 2005 Z którego roku masz książkę, bo ja mam z 1957 chyba (II wydanie) i niestety nie ma tam tych wszystkich wątków.Pozdrawiam
Boruta Napisano 4 Luty 2005 Napisano 4 Luty 2005 Ja mam z Torunia do Londynu podróż bez biletu". Po weekendzie napiszę dokładnie, mogę nawet wstawić skana.PozdrawiamP.S. Na okładce żołnierz i drogowskaz.
jaca2003 Napisano 4 Luty 2005 Napisano 4 Luty 2005 boruta niestety nie mam jej przed sabą ale to na pewno podróż bez biletu a nie z torunia do londynu.tak że skłaniam się ku Fiodorowi tym bardziej że reszta pasuje.Pozdrawiam
Boruta Napisano 4 Luty 2005 Napisano 4 Luty 2005 Może to jakaś inna kniga, nie mam jej przy sobie, sprawdzę w poniedziałek.Dzięki i pozdrawiam
jaca2003 Napisano 9 Luty 2005 Napisano 9 Luty 2005 To masz inną Moja ma tytuł Podróz bez biletu" A twoja Podróż z przesiadkami".Autor ten sam ale tresc pewnie zmieniona.Pozdrawiam
Kiler Napisano 9 Luty 2005 Napisano 9 Luty 2005 jaca 2003 nie Podroz z przesiadkami" tylko Podroz z przeszkodami"
Boruta Napisano 9 Luty 2005 Napisano 9 Luty 2005 I jeszcze jedna, dla fanów WH.Co do treści, to pewnie jest więcej rozdziałów, bo autor już w pierwszy wydaniu pisał, że mu dużo wycieli, a drugie też było okrojone (mam 29 rozdziałów + wstęp).Pozdawiam
jaca2003 Napisano 9 Luty 2005 Napisano 9 Luty 2005 Hi hi hi człowiek widzi to co chce zobaczyć.ja np chciałem zobaczyć podróż z przesiadkami hi hi hi.dzieki za poprawienie.Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.