Skocz do zawartości

Czy w Polsce można jeszcze coś znaleźć?

Gość tom

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Czytając niektóre posty na forum typu \znaleźć w Polsce miejsce gdzie nie było kopane jest bardzo trudno\" zastanawiam się, czy warto wogóle szukać. Wydaje mi się, że zlokalizować i przeszukać wszystkie interesujące miejsca w takim stopniu aby wykopać wszystkie ciekawe rzeczy jest niemożliwe. Więc jaki cel mają informacje typu \Wał Pomorski jest cały przekopany\" lub \ a Mierzeji Wiślanej wszystko zastało już znalezione\". Może chodzi o zniechęcenie innych poszukiwaczy albo wynika z małego doświadczenia lub niewiedzy.
Napisano
Jest w Polsce setki miejsc
gdzie nikt nie dotarł. czasami przypadek pozwala je odkryć. np. pojechałem z rodzinką we wrześniu na grzyby i tradycyjnie złapałem wykrywacz. w pewnym lesie 0 okopów i zero kopania. znalazłem przez godzinę (dosłownie) masę amunicji mosin i mauser. dwa bębny do mg42 i talerz do dt. a .. i pare ruskich granatów ppanc.
Napisano
Pomyśl tylko ! Najlepszym bankiem do drugiej połowy XIX w była ziemia !!! Pomyśl i nie marudż !!
cześc !
Napisano
a najlepsze jest to, że jak przechodzisz w miejscu gdzie szukało milion osób i starasz się omijać to \przekopane miejsce\" to w najmniej spodziewanym momencie wyciągasz z ziemi takie cuda, że w głowie się nie mieści
  • 1 year later...
Napisano
adam ma racje ja trafiłem na miejsce tak przeryte przez saperów liczne chordy poszukiwaczy , w miejscu bardzo często uczęsczanym przez cywilów i znalazłem 150 szt mauserów 60lebel mosiny zamki urwiłapki karabin ,lufę i wiele innych dupereli .
nienalerzy sie kierowaćtym że ktos chodził po jakimś tam miejscu i ze nic jużtam nic niema .Ja chodzęjuż od pięciu lat w to samo miejsce i znajduje zawsze cos nowego .
Napisano
Powiem tak. Nie mam doświadzczenia, ale nalogikę sprawa jest prosta.
Wojna toczyła się wszędzie a poszukiwacze szukają w miejscach o których mogą przeczytać w książce. Większe miejsca bitew są już spenetrowane, ale np. wrzesień 1939 to tysiące małych grupek żołnierzy przedzierających na Warszawę albo poprostu na wschód. Te grupki ścierały się często z niemcami albo rozbrajały się w przygodnym miejscu kiedy już nie było po co walczyć. Wniosek jest prosty. Warto szukać wszędzie wystarczy przejść się przez las żeby zrozumieć, że nie wszędzie byli przed nami poszukiwacze.
Napisano
Jeżeli ekipa" nie przeczesze terenu centymetr po centymetrze, to zawsze coś zostanie. To jak z grzybami - każdy coś trafi, chyba, że ma pecha. Szkoda tylko, że fanty nie odrastają w nocy... Zdażało mi się znaleźć ciekawe rzeczy dosłownie pomiędzy dołkami po poprzednikach. Każdy woli dziewiczy" teren, ale nie ma co się zrażać opiniami typu: Nie jedź tam, wszystko przeszukane" - czasami są to celowe ady", aby nie naganiać konkurencji.
Napisano
Byłem na pewnym terenie, co niby łuskę można znaleźć, a tam odłamki, same odłamki. No i śmieci.
Pozdrawiam
Napisano
ja z regóły ryję po miejscach dzikich i udaje mi się, i raczej nie ma co się martwić na razie, to razem tysiące lat bitew, gubienia, zakopywania itp

w 94 trafiłem na miejsce stanowisko haubicy, było wszystko na wierzchu tylko działa brakowało, szok, amunicja poukładana, skrzynki, jak prznosiny w czasie i na peno są jeszcze takie ostańce pozdrawiam,

pozdrawiam
janek
Napisano
Zawsze coś zostanie. Nawet dla naszych dzieci (przecierz my od czasu do czasu też coś gubimy).
Osobiście to nawet lubię jeździć na miejsca już przeszukane choćby po to, aby przed samym sobą wykazać, że jest się lepszym" od poprzedników. Poza tym tereny przeszukane są z reguły omijane dużym łukiem, więc i konkurencja dużo mniejsza :-)
No ale oczywiście wolę miejsca świerze. Tam ma się dodatkową satysfakcję, że jeszcze tu nikt przede mną nie szukał".
Pozdrawiam.
Napisano
Pewnie ,że można cos znaleźć na terenie Polski. Przecież choćby w czasie II wojny swiatowej front przewalał się przez nasze ziemie dwa razy. A ile wojen było wcześniej...
Pozatym jak napisał jeden z kolegów ajbezpieczniejszym bankiem była ziemia" - ktos coś ukrył i nigdy po to nie wrócił... I to coś ciągle leży w ziemi :) Oczywiście najlepsze są miejsca dziewicze" ,w których nikt nigdy jeszcze nie był ,ale i w potencjalnie schodzonych" (w stylu Wału Pomorskiego czy Mierzei) zawsze coś ciekawego się trafi...
A co do dziewiczych" miejsc to mam fajne na oku i będę je penetrował na wiosnę -- miejsce rozbicia w niewyjaśnionych okolicznościach batalionu z 36 DP rez.

pzdr

bjar_1
Napisano
chodzę po takich terenach gdzie mogę cały czas kopać bo wszędzie pisczy detektor mnóstwo odłamków kopa rdzy a między nimi ciekawe rzeczy.pozdrawiam poszukiwaczy

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie