Skocz do zawartości

Polskie kuchnie polowe

Schrek

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 368
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

Z książki Janusza Piekałkiewicza Bitwa o Moskwę"
podpis przy tym zdęciu: Wstrząsający widok nierzadko towarzyszący bitwie o Moskwę: żołnierz, który ogrzewał się przy kuchni polowej, zamarzł, gdy zgasł ogień"
pozdr. wons

Napisano
czy to co umiescił bodziu to nie jest wz.36 ???? tak sprawdzam sowje wykształcenie

czyli nie było kuchni wz.28 o ktorej pisze autor(nie pamitam kto) w publikacji o komp rozpoznawczej w 10 BKZmot???

Schrek
Napisano

wiem, bo przyzwoicie podpisana. Gdyby tak ktos mial Instrukcje taborowa", a z niej jest ta fotka, to prosze o skan przyzwoitej rozdzielczosci na maila - bo to co widac to, niestety, tylko marnawa kserokopia.

Napisano
Czołem
O ile wiem kilka lat temu w regionalnej 3 (TVP 3 Lublin) pokazywali kuchnię polową wyciągniętą z rzeki z rejonu Puszczy Solskiej.
W tamytm roku byłem w muzeum w Biłgoraju i pytałem się o nią podobno jest u chłopa.
Napisano

Piekne zdjecie, fatalnie sie skanuje. Wz 31. Z ksiazki F de lannoy. La campagne de Pologne. Bayeux: Editions Heimdal, 1999. Oryginal z BA.

Napisano
wz37 R a cóz to za ustrojstwo ???? i co ulicha znaczy to R???

acha czym sie rozniła wz23 od wz23a no bo dojsc nie moge
;-)
Schrek
Napisano

Schrek, zobacz moj post z 27/1 - to powinno wyjasnic co jest wz 37 a 'R' zapewne znaczy 'dla oddzialow roznych' w oidroznieniu od 'P' - 'piechoty'.

Nastepna zagadka - na pierwszy rzut oka wz 23/23A ale na kociolki zupelnie minimalne. Moze to ta Austryjacka obrotowa o ktorej pisal Jonca?

Napisano
Dziekuje Adamie - wcale nie musiałes przepisywac ;-) - Krzysztof tez dzieki juz jestem na bierzaco poporstu nie doczytałem ;-)

Schrek
Napisano
czy to nie jest czasmi wz.23/23a??? ogolnie fajna fotka chłopaki w starych kurtkach pancerniackich ( nie myle sie prawda??) czy to jest ursus???

Schrek
Napisano
wniskuje tylko po tym ze wysokosc kół do wysokosci burty sie zgadza ;-)

a wz wz31 koła były mniejsze
ale kazdy moze sie mylić ;-)

Schrek
Napisano
Schreck, Wz 31 to chyba napewno nie jest dokladnie z powodow ktore przytoczyles. Ale i na wz 23/23a widzi mi sie za niska a pozatym skrzynki dookola komina cos nie tak. Moze jednak austriacka obrotowa?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie