Skocz do zawartości

Nagle nas polubili?

Rumburak

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Powiedzcie mi czy się mylę! Obserwuję, że ostatnio zachodni pisarze polubili pisanie o Polsce. Myślę, że może
po prostu używają sobie na naszych sentymentach, zaszłościach i naszej dumie narodowej. W zeszłym roku ukazało się Powstanie 44 Daviesa i Sprawa Honoru - o dywizjonie 303. Teraz kolejna książna pt. Polscy patrioci ocalili Europę przed Hitlerem (tytuł z pamięci), mają być kolejne w tym deseniu tematycznym. Jak mam rozumieć tę falę książęk ewizjonistycznych"? Za chwilę jakiś Anglik napisze: Enigmę złamali Polacy", a inny Kawaleria była lepsza niż czołgi" i... wydadzą ją w Polsce, bo każdy z nas (w tym ja) pobiegnie od razu do księgarni.... Może więc zachodni pisarze nie polubili pisania o Polsce, tylko zrozumieli że na polskich kompleksach historycznych można nieźle zarobić? Ludzie mają więcej kasy na książki, może dlatego tyle ostatnio książek zachodnich autorów o naszym kraju? Co sądzicie?
Napisano
Polubili, to może nie, ale maja tutaj spore pole do popisu. Kupuje się trochę książek polskich na dany temat, dodaje trochę wyników własnych badań, opatruje własnym komentarzem i niemalże sensacyjny (jak na rynek zachodni) materiał gotowy.
Jeśli chodzi o Enigmę, to tak prawdę powiedziawszy prawda leży po środku. Nie było jednej Enigmy, ale co najmniej 20 różnych kodów wykorzystywanych w różnych sytuacjach/instytucjach. Tak przy okazji, który kod złamali Polacy?
Ironrat
Napisano
Czy oni nas polubili?Pewnie nie,ale mam sporo wątpliwości co do Twojej Rumbak tezy że w grę wchodzą pieniądze.Rynek wydawniczy w kraju padł razem z komuną i żadna sensacja tego nie zmieni chyba że to śpiewniki kościelne.Bez obrazy praktykujących.Polacy chyba żadnego kodu enigmy nie złamali ale poznali zasade działania tego ustrojstwa.Michu żegna narka.
Napisano
Faktycznie poznali zasadę działania i stworzyli jej kopię, co było krokiem milowym na przód, ale złamali również któryś z kodów, pytanie który.
Ironrat
Napisano
Polacy złamali model (metodę kodowania oraz dekryptażu))przedwojenny enigmy Whrmachtu. Główna zasługa to to, że pokazali Angolom , jak to się robi. Hłe hłe
- Józek, Józek !!!! Jak to się robi???
Pozdrówko.
Napisano
Acha, Enigma jako taka nie używa kodu", chyba że przed przepuszczeniem przez nią teksu użyje się jakiejś metody kodowania.
Napisano
Enigma
Najważniejsze jest kto rozgryzł system, sprawy techniczne są już drugoplanowe.

Czy nas lubią, nie sądzę.
Poprostu TYTUŁ sie dobrze sprzedaje. Każdy czuje się dobrze jak się go dowartościuje. Kontrowersyjne postawienie tematu może wzbudzić ten sam efekt.
Czy już Polacy w oczach Niemców nie kradną samochodów ?
Nie dałbym głowy za to. Trochę zrobiło się zamieszania jak Polska wdała sie w tą awantuę Irakiem. Po latach stać nas było na swoje zdanie. Tylko, czy dobrze na tym wyjdziemy ?
Czesi nie prowadzili wojen przez wieki i zabytki mają nienaruszone, a my?
comet
Napisano
Bo Czesi jak kogoś nie lubią, to po prostu wyrzucają przez okno, po co od razu wojna :)

Najciekawsza jest popularność tych książek w Polsce, bo przecież nie nasz rodzimy czytelnik jest argetem". Ale zawsze przyjemnie poczytaćo naszych coś miłego. Dla równowagi jest rodzimy (no, prawie) Emmerling i s-ka.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie