IRONRAT Napisano 15 Styczeń 2005 Autor Napisano 15 Styczeń 2005 Interesuje mnie taka kwestia. Lend Lease wbrew temu, co niektórzy sądzą nie było prezentem, ale pożyczką do późniejszego spłacenia. Słyszałem, iż np. Wielka Brytania ostatnie raty za pomoc wojenną będzie spłacała w 2006r.Czy ktoś zna bliżej tą sprawę? Czy Rosjanie spłacili swój dług (chyba nie)?Ironrat
jaca2003 Napisano 15 Styczeń 2005 Napisano 15 Styczeń 2005 Ruskie to chyba spłacali żywym złotem a co nie spłacili to niestety szło jak okręty na dno morza albo do huty.A potem to była żelazna kurtyna i stal z przetopu czołgów i armat się przydawała własnie na nia.Pozdrawiam
galicya Napisano 15 Styczeń 2005 Napisano 15 Styczeń 2005 Witam.Wedle mej wiedzy ostatnie rozmowy na temat spłaty długu przez rosje odbyły sie początkiem lat 70-ych.Wynik negatywny.Oczywiście spłacie podlegało jedynie to co przetrwało wojne zgodnie z terścią ustawą o Lend Lease.Za jakiś czas ZSRR przestało istnieć i jaki był finał to nie wiem.Pozdr.
dzasiek Napisano 16 Styczeń 2005 Napisano 16 Styczeń 2005 Pamiętacie historie złota na krazowniku edynburg"Skojarzcie fakty i pomyślcie choć przez chwilę.Mam gdzieś w domu książke z 1946 wydaną przez Departament Stanu odnośnie II w.ś. i tam jest min.wymieniona ilość dostaw do sowietów wszelkich dóbr od ilości par butów i konserw mięsnych po czołgi,samoloty,samochody itp.Pozdrawiam serdecznie
herrmateuss Napisano 16 Styczeń 2005 Napisano 16 Styczeń 2005 Podobno Ruscy płacili złotem i tytanem (z którego to potem amerykanie amerykanie mieli robic Blackbirdy) ale nie ma na to jednoznacznych kwitów w kazdym razie przez cała zimna wojne dochodziło do kontrolowanych tranzakcji" oficjalnyych i mniej oficjalnych miedzy mocarstwami.Po wojnie Rosjanie hojną reką rozdawali to co dostali od USA. Jak byłem mały podziwiałem Dodge-a który stał sobie słuzac za kurnik lub pier..olnik(a nalezał on do OSP).Marzyłem ze kiedys mi go tata wyremontuje i bede nim jezdził (ech!)Jednak kilka lat temu pojechał zgodnie z polskim zwyczajem na złom za przysłowiową flache dla strazaków...
Rso Napisano 16 Styczeń 2005 Napisano 16 Styczeń 2005 Witam. Lend Lease to nic jak dzierżawa dostarczanego sprzętu i według umowy sprzęt i uzbrojenie które uległo zniszczeniu podczas wojny nie podlegało żadnym rozliczenią. A to co przetrwało i jest przydatne do celów cywilnych podlega pełnemu rozliczeniu w formie długotrwałego kredytu. Lend Lease nie dotyczył tylko dostaw do ZSRR ale wszystkich krajów które walczyły z panstwami Osi. Umowa przewidywała też zwrot sprzętu i uzbrojenia po zakonczeniu wojny. ZSRR w 1947r. cześć samochodów po remontach zwrócił do USA. Jeżeli chodzi o broń poncerną to rosjanie wycwanili się i odawali sam złom, a sprawny sprzęt przekazali np. Polsce, Wegrom, i Jugosławi. Amerykanie znowu wszystkim krają umożyli kredyty za dostawy oprucz Rosjaną i ten problem do tego czasu nie został rozwiązany. Pozdrawiam.
IRONRAT Napisano 16 Styczeń 2005 Autor Napisano 16 Styczeń 2005 Oj, to chyba nie tak. Wielka Brytania z tego co wiem ma zapłacić do końca grudnia 2005 142 miliony USD, a w 2006 jeszcze 83 miliony USD. Na tym koniec. Czyli Anglicy wciąż płacą. U nas w świadomości ludzi LL jest najczęściej postrzegany jako prezent, a najwyraźniej tak nie było, skoro nawet Angole w 60 lat po wojnie wciąż płacą.Ironrat
IRONRAT Napisano 16 Styczeń 2005 Autor Napisano 16 Styczeń 2005 http://www.parliament.the-stationery-office.co.uk/pa/cm200203/cmhansrd/vo031014/text/31014w06.htmSumy pochodzą ze stron angielskiego parlamentu.Ironrat
wiciu_r Napisano 16 Styczeń 2005 Napisano 16 Styczeń 2005 Złoto z Edinburga zostało kilkanaście lat temu wydobyte. Jego bliźniak, krążownik Belfast (uczestnik zatopienia Scharnhorsta) jest obecnie okrętem muzeum, ale to tylko tak nawiasem.Pozdrawiam
@ndrew Napisano 16 Styczeń 2005 Napisano 16 Styczeń 2005 http://www.kki.com.pl/piojar/polemiki/novus/komunizm/kom3.html -takie coś znalazłemPzdr.@ndrew
twrozyna Napisano 3 Marzec 2005 Napisano 3 Marzec 2005 program został zatwierdzony przez Kongres USA w marcu 1941, dostawy rozpoczely sie w listopadzie po wczesniejszych wplatach (gl zloto z Wlk Brytani, USA, i czesciowo z zarekwirowanych zasobow niemieckich w bankach aliantow); nt sprzetu pancernego przerabiali go rosjanie na traktory po wojnie, o dziwo Shermany ktore byly dostarczane do 1943 dotarly np az do Wiednia w 1945)co do splaty i tzw kontrybucji wojennych nie mam niestety wiecej informacji.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.