Monti Napisano 10 Styczeń 2005 Autor Napisano 10 Styczeń 2005 WitamCo moglibyście mi polecić,aby znalazło bagnet w okopie na głębokości 1,5m do 2,0m w ziemi.pozdrawiamMonti
Boruta Napisano 10 Styczeń 2005 Napisano 10 Styczeń 2005 Chyba jakiegoś two-boxa musisz użyć.Pozdrawiam
nikt Napisano 10 Styczeń 2005 Napisano 10 Styczeń 2005 Witam! Bagnet na głębokości 1,5 do 2 m ? Ciemno to widzę. Raczej nic oprócz georadaru .
Kopi Napisano 10 Styczeń 2005 Napisano 10 Styczeń 2005 Witam.Albo na całej długości okopu zdjąć z wierzchu z 1 - 1,5 m ziemi. :DPozdrawiamKopi
Kopi Napisano 10 Styczeń 2005 Napisano 10 Styczeń 2005 Witam.Albo na całej długości okopu zdjąć z wierzchu z 1 - 1,5 m ziemi. :DPozdrawiamKopi
Kopi Napisano 10 Styczeń 2005 Napisano 10 Styczeń 2005 Witam.Sorry ale jakoś 3 razy weszło (serwis jakoś dziwnie krzaczy).Bocian usuń duble, bardzo proszę.PozdrawiamKopi
Monti Napisano 10 Styczeń 2005 Autor Napisano 10 Styczeń 2005 Dzięki za pomoc.W takim razie moz euda mi się gdzies pozyczyć georadar.Bo zdjęcie 1m ziemi na całej długości okopu to co najmniej tydzień kopania (długi okop) :)pozdrawiamMonti
zul_ Napisano 10 Styczeń 2005 Napisano 10 Styczeń 2005 hmm juz to widze. Idzesz z wykrywka slyszysz sygnal i kopies 2 m dol spaerka :o . Sorry ale mi by sie nie chcialo nawet jak bym mial szpadel. I najlepsze to ze kopiesz sobie z 1 h, jestes zmeczony a tam bardzo duzy odlamek :)) /pozdr zul^
bodek15 Napisano 10 Styczeń 2005 Napisano 10 Styczeń 2005 jak bym miał pewność że tam coś jest to wykopałbym i 3 metry. Pozdrawiam. Myślę że Monti nie bez powodu o to pyta. Pozdrawiam
kelod4 Napisano 11 Styczeń 2005 Napisano 11 Styczeń 2005 WITAM.Monti z tego co wiem masz Bartka 3.Z 1,5 metra to nie wyciągniesz bagnetu,ale mój brat ma Bartka 3 i bagnet w pochwie wyciągnął z 70cm.W tym wykrywaczu jak się dobrze ustawi balans gruntu to bije bardzo dobrze.Tak więc do tej głębokości to nie ma problemu.Pozdrawiamkelod.
Piorek Napisano 11 Styczeń 2005 Napisano 11 Styczeń 2005 Zul, nasze hobby polega na tym zeby wykopac to co jest w ziemi chyba ze masz na tyle zaparcia zeby olac sygnal i zostawic fanta w ziemi - ja nie! Kopalem saperka dol 1,5 metra po stalowa miednice, na fotce jest odkopana ziemianka bo byl tam sygnal! Kopalem szpadlem caly dzien z przerwa na obiad...
Piorek Napisano 11 Styczeń 2005 Napisano 11 Styczeń 2005 ... ten fant zostal w ziemi, wielki gruby kawal stali, pokonal mnie ale wroce po niego;)
Piorek Napisano 11 Styczeń 2005 Napisano 11 Styczeń 2005 a tak sie wykopuje ruski helm z zawalonej ziemianki, jak widzac na dokarmianie raka" szkoda przerwy bo ziemi cos jest!Wracajac do tematu, Monti marne szanse...Pozdrawiam kopaczy glebokosciowych;)Piorek
krzysiek Napisano 11 Styczeń 2005 Napisano 11 Styczeń 2005 Dla mnie kopanie to cała frajda. To właśnie lubię najbardziej. Wiele razy tak było, że ryłem dziurę na 1,5 metra (najgłębsza miała 1,80 m) po to tylko, żeby wyciągnąć jakiś wielki odłamek, albo po prostu resztki jakiejś konserwy amunicyjnej. ale to cąła przyjemność. Adrenalina gdy sztych po sztychu jesteś coraz niżej, a sygnał ciągle jest gdzieś tam na dole. Nawet jeśli nic nie ma, to jedno wykopanie takiego dołu poprawia mi humor na cały dzień w lesie :).Najpiękniejszy moment to ten, gdy w końcu saperka trafia w fant... ael niestety cała magia mija gdy wiesz już co to jest, wyjmiesz, obejrzysz, a dołek dalej pusty... :)Swoją drogą - nie znam się absolutnie na georadarach, ale wykopywanie bagnetu z 2 metrów za pomocą georadaru, to troszkę polowanie na muchy z armaty :).PozdrawiamKrzysiek
IRONRAT Napisano 11 Styczeń 2005 Napisano 11 Styczeń 2005 Magnetometr Panowie, a nie georadar.Ironrat
krzysiek Napisano 12 Styczeń 2005 Napisano 12 Styczeń 2005 O ile wiem to magnetometrem bagnetu się raczej nie znajdzie?Krzysiek
IRONRAT Napisano 12 Styczeń 2005 Napisano 12 Styczeń 2005 Znajdzie się. Magnetometr, przez saperów nazywany wykrywaczem głębinowym reaguje na ferromagnetyki. Chyba, że twój bagnet jest dla terorystów i został wykonany z tworzyw sztucznych.Ironrat
krzysiek Napisano 12 Styczeń 2005 Napisano 12 Styczeń 2005 Zasadę działania znam, tylko to co mnie interesuje, czy nie ma jakiejś masy krytycznej od której zaczyna się wskazanie?Czy rzeczywiście bagnet (w końcu to bardzo mały przedmiot jak na głębokość 2 m) ma wystarczającą masę? Czy przypadkiem odłamki, łuski i takie tam, nie zaburzą odczytu na tyle, że nie da się nic stwierdzić?PozdrawiamKrzysiek
IRONRAT Napisano 12 Styczeń 2005 Napisano 12 Styczeń 2005 Jaki magnetometr, ile tych śmieci i jakiej wielkości, itd..??Rozważania czysto akademickie. To można byłoby stwierdzić jedynie eksperymentalnie, lub też popytać ludzi, którzy korzystali z takich urządzeń.Jeszcze jedno, magnetometr można sobie samemu zbudować.Ironrat
cortez Napisano 13 Styczeń 2005 Napisano 13 Styczeń 2005 Szpila"...... ? Mi się nie raz przydaje chociaż czasem cierpliwość mam na wyczerpaniu odnośnie szukania tym sposobem.....
krzysiek Napisano 15 Styczeń 2005 Napisano 15 Styczeń 2005 Ironrat - pewnie są jakieś zasady ogólne. Wiadomo, że normalnym wykrywaczem cewkowym z cewką 30 cm takiego czegoś się nie znajdzie. Wyobrażam sobie, że przyrząd działający na zasadzie wykrywania zaburzeń pola magnetycznego ziemi (dobrze pamiętam?) też ma jakieś dane podstawowe.PozdrawiamKrzysiek
IRONRAT Napisano 15 Styczeń 2005 Napisano 15 Styczeń 2005 To nie tak,magnetometry, każdy z nich posiada określone parametry: zakres pomiarowy oraz dokadność pomiaru wszystko liczone w Teslach razy 0.xxxx..1. Różnice dokładności pomiarów mogą znacznie się różnić. Zakres pomiarowy musi zawierać wartość właściwą dla pola magnetycznego Ziemi, która jest różna dla różnych miejsc na naszej planecie, ale powiedzmy będą to wartości rzędu 50uT. Rozdzielczości najczęściej są liczone w nT lub pT.Do poszukiwań stosuje się magnetometry różnicowe lub też gradientowe, które mierzą nie tyle wartość pola magnetycznego, ale różnicę pomiędzy pomiarami z 2 czujników. To tyle, bardzo, bardzo skrótowo. Ironrat
IRONRAT Napisano 15 Styczeń 2005 Napisano 15 Styczeń 2005 Jeszcze jedno, bo to chyba najbardziej przemówi:orientacyjnie,śrubokręt wywoła w odległości 1.5m zakłócenie rzędu 5-10nTrewolwer, pistolet w tej samej odległości da zakłócenie 10-20nT. Komercyjnie, gotowe czujniki magnetyczne (ok. 20USD) mają dokładności rzędu 10nT. Można sobie oczywiście zbudować czujniki dokładniejsze o rozdzielczości rzędu 0.1 nT.Temat jest zbyt szeroki jak na Forum, więc na tym zakończę.Ironrat
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.