Sebastian p Napisano 28 Marzec 2007 Share Napisano 28 Marzec 2007 Mateusz F Napisał P.S. Niedawno słyszałem o ekshumacji zwłok kilku żołnierzy niemieckich w Warzyniu, miało to być jakieś 2 - 3 lata temu. Źródło informacji - niepewne - ustne, od budowlańca, który z ekipą natknął się na szczątki. Ktoś coś wie? To Było na garażach z tego co ostatnio słyszałem znaleziono hełm połamany karabin było dwuch niemców widziałem też zdjęcie zrobione przez niemców z samolotu 2 dni po odejściu Kampfgruppe Sachsenheimerma ktoś ine zdjęcia lotnicze ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz F Napisano 28 Marzec 2007 Share Napisano 28 Marzec 2007 Celowo nie podawałem więcej szczegółów odnośnie ekshumacji, ale jak widać jest prawdopodobne,że rzeczywiście miała ona miejsce,bo:1. Mnie też powiedziano o jakimś wykopie pod garaże i o dwóch Niemcach i o hełmie. 2.Powiedziano mi też,że pisał o tym Kurier Gmin lub Gazeta Powiatowa. Będę musiał podjeść i zapytać.Tym samym jeśli byłaby to plotka, to pewne dane by się nie zgadzały, lub nie potwierdziłaby tego kolejna osoba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FALKE-63 Napisano 28 Marzec 2007 Share Napisano 28 Marzec 2007 Na foto generał Sachsencheimer podczas uroczystości odbierania odznaczenia z rak fuhrera Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian p Napisano 29 Marzec 2007 Share Napisano 29 Marzec 2007 Powiedziano mi też,że pisał o tym Kurier Gmin lub Gazeta Powiatowa. Będę musiał podjeść i zapytać.Mateusz Fotym też wiem i wiedziałem ale nie tylko tam wyciągnięto zwłoki żołnierzy niemieckich wszystkiego też nie muwie co wiem o tej akcji to zdjęcie na dole podawałem na linku wyrzej.Pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz F Napisano 5 Luty 2008 Share Napisano 5 Luty 2008 Witam serdecznieDzisiaj przypada 63 rocznica odbicia przez Grupę Bojową Sachsenheimer Brzegu Dolnego, jednej z niewielu znaczących potyczek w czasie II wojny światowej na terenie dzisiejszego Powiatu Wołów. Może posłużyć to za okazję do odświeżenia wątku...Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian p Napisano 12 Marzec 2015 Share Napisano 12 Marzec 2015 Szanowny Administratorze proszę o usunięcie moich postów niezgodnych z tematem przewodnim wątku.Pozdrawiam Sebastian Pnp:Fabryka gazów bojowych Sebastian p (269 / 37) 2006-06-11 13:16:00Narodowców znam a ortografie sobie poprawie niech Żyje NSZ SebastianP pozdrowienia dla wszystkich Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 12 Marzec 2015 Share Napisano 12 Marzec 2015 Aleś się ocknął... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viator01 Napisano 12 Marzec 2015 Share Napisano 12 Marzec 2015 Czasami późno przychodzi opamiętanie, ale żaby aż po tylu latach :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szaman9 Napisano 12 Marzec 2015 Share Napisano 12 Marzec 2015 witam , trochę się boję pisac ( wysiadło c z kreseczką , sorrka ) , bo trochę jechane było po chłopaku , ale mam dwie historyjki i pomyślałem , że może warto : Pierwszą opowiedział mi szef firmy rozbiórkowej z Oławy , gościu kuleje na nogę , miał jakiś wypadek , spotkałem go w Polmosie we Wrocławiu , jego firma rozbierała tam suwnicę i betonowe elementy , a druga ekipa w tym samym czasie rozbierała budynek po starym fenolu na Rokicie w Brzegu Dolnym , budynek przylegał do budynku Rokryli lup Rokopoli , ten stoi tam nadal obok głównych warsztatów Labmatic . Więc owy pan mówił , że ekipa w Brzegu Dolnym natrafiła w tym budynku na 5 kondygnacji pod ziemią , byli ponoc w pierwszej , zasypane ,zrównane z ziemią, a gminie zgłoszone , że pod ziemią pusto , żeby nie płacic jakiegos tam podatku , był to rok koniec 2001 albo początek 2002 . A druga historia z tego roku od pana Janka K . , pracuje tam ostatni rok i odchodzi na emeryturkę , robi obok słynnej strefy X , sławny bunkier wojskowy , pokazywał mi w którym miejscu jest magazyn pod ziemią , chodziłem tam chwilkę , widziałem jak od strony Tensis byłego rozwalili wielką ścianę w tym bunkrze , ponoc na magazyny dla byłego Agro Rokita , które jest 30 metrów obok , nie ma jednoznacznego zdania co tam było produkowane , tabun , sarin , inperit , coś dla wojska , wszystko tajne , ludzie tam pracujący mieli specjalne przepustki z x i nikt nie miał tam wstępu - dobra , bo powiedział mi najciekawszą rzecz , że mieszkał tam gdzie teraz jest wydział chlorowy , całkiem z drugiej strony Rokity ,, brama południowa , więc wtedy po wojnie , tego wydziału jeszcze nie było , były tam domki mieszkalne , a tam po drugiej stronie drogi , gdzie jest teraz skup złomu i firma budowlana była duża niecka i Rokita wywalała tam różne syfy - więc , gdy był dzieciakiem , miał około 6 lat bawił się tam z innymi łebkami i mówił , że znalazł takie coś , rysował mi to , coś jak tylni tłumik od małego autka , owalny z otworkiem z tyłu , jak to przechylił , kropla jakiegoś płynu wypłynęła z tego mu na spodnie i momentalnie rozeszła mu się skóra , mięso , ścięgna , aż do kości - wiadomo z rykiem do chaty , rodzice , lekarz - mówił , że byli biedni w sumie i rodzice nie podjęli żadnych kroków , bliznę ma do dzisiaj , wiek nie wiem , ale około 60 , 42 lata robi w rokicie . Nie wie do dziś co to było , ale mówił , że było tego w ciul , różnych rzeczy , ale był mały i niewiele pamięta , to jednak do końca życia . Takie anegdotki opowiedziane i w które uwierzyłem bez wahania , bo ludzie ci nie mieli najmniejszego powodu robic sobie żartów . pozdrawiam i sorrka jeżeli się wygłupiłem . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.