Skocz do zawartości
  • 0

Co oznacza skrót D. R. G. M?

Gość

Pytanie

Napisano
Co oznacza skrót D. R. G. M. na przedmiotach niemieckich z II wojny światowej? Pierwsze dwa wyrazy to prawdopodobnie Deutsches Reich ale co dalej?

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
mam dużo książek i w żadnej nie ma słowa o takiej firmie.
jeżeli ktoś coś jeszcze wie na ten temat tyo niech pisze,będzie ciekawiej i zawsze jakaś wiedza:)))
Napisano
A ja przez tyle lat żyłem w nieświadomości! Teraz wiiiim, że niemiecki skrót gesch. nie znaczy rozwiedziony (geschieden).
Odkopany po 13 latach temat=złota łopata.
A poważnie-to dopiero skrót ges.gesch. znaczy prawnie chroniony (gesetzlich geschutzt).

C.
Napisano
DRGM to generalnie skrót określający wzór użytkowy Rzeszy Niemieckiej (zorientowanych proszę o korektę i uzupełnienie - Deutsche Reich Gebrauch M... ?).

Przy okazji - może ktoś się spotkał i wie do czego służył niemiecki zegar stojący (budzik) z wmontowanym mechanizmem wrzucania monet (żetonów?).
Wymiary: metalowa skrzynka wys. ok. 15 cm, szer. ok. 9 cm., gł. 7 cm., kolor - brązowa farba na obudowie, tarcza złota, okrągła z czarnymi wskazówkami i cyframi, tył (pokrywa) w naturalnym kolorze mosiądzu.
Bicie - D.R.G.M.
Pochodzenie - II WŚ, prawdopoobnie urząd miejski.
Napisano

Witam!

D.R.G.M to Deutsches Reichs Gebrauchs Musterschutz " (post-1918 patent mark) .D.G.R.M to poza Gustave Becker ,Junghans jedna z bardziej znanych niemieckich firm zegarmistrzowskich. Oczywiscie przedwojennych.

p.s Bardzo solidne werki!

pozdrawiam i wielu owocnych łowów w Nowym Roku!

Fuchs
Napisano
d.r.g.m to skrót niemieckiego urzędu patantowego,
ten skrót jest na zegarkach ale on oznacza że zegar został opatentowany,a nie nazwę firmy
pozdrawiam
Napisano
Witam!

Kolego KUBO gdybym nie wiedzial to bym nie zabieral głosu!
To co wczesniej napisałem było zaczerpnięte z Wielkiej encyklopedii antyków" dział znaki zegarmistrzowskie str.265
pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie