Volksewagen Wojtek Napisano 16 Grudzień 2004 Share Napisano 16 Grudzień 2004 Podobno przed wojną istaniałą w Biedrusku Szkoła Spadochronowa, nic więcej o tym niewiem, a temat wydaje się być ciekawy- napiszcie wszystko co wieciedziękujepozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzasiek Napisano 17 Grudzień 2004 Share Napisano 17 Grudzień 2004 o ile dobrze pamietam to w Biedrusku był poligon wojsk pancernych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krecio Napisano 17 Grudzień 2004 Share Napisano 17 Grudzień 2004 W Biedrusku to napewno był poligon kawalerii, a o ile wiem to sladowe wojska pancerne mialy swoje tereny kolo Warszawy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peter Napisano 17 Grudzień 2004 Share Napisano 17 Grudzień 2004 No tak, wynika z tego, że to była konnica spadochronowa ze śladowymi ilościami broni pancernej (latające tankietki ??!!). A w Biedrusku w 1938 ćwiczył mój znajomy. Batalion Artylerii Pomiarowej się ta cholera nazywała - jakiś PAC czy cóś. Widziałem dyplom, więc musiałem uwierzyć. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michu69 Napisano 17 Grudzień 2004 Share Napisano 17 Grudzień 2004 trzeba sprawdzić jakie jednostki stacjonowały w Poznańu.Sam miałem wątpliwą przyjemność latać:)po Biedrusku i jest to typowo ziemńaczany poligon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krecio Napisano 17 Grudzień 2004 Share Napisano 17 Grudzień 2004 Po co biegac az do Poznania? W samym Biedrusku stacjonował 7 Pulk Strzelcow Konnych Wielkopolskich. A sam Biedrusk byl i chyba dalej jest zwyklym poligonem. Jak sie wezmie pod uwage, ze przedwojenna armia skladala sie glownie (oprocz piechoty) z pulkow kawaleryjskich to jasne, ze taki poligon sluzyl dla jazdy. Jesli chodzi o wojska pancerne to tu tez zaden problem - one wchodzily w sklad kawalerii. A wogole to najpierw, przed zadaniem pytania proponowalbym poczytac lub pogooglowac. A chocby - Ksiega Kawalerii Polskiej" H. Smacznego, O kawalerii polskiej XX wieku" C.Lezenskiego/L.Kukawskiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jack18 Napisano 17 Grudzień 2004 Share Napisano 17 Grudzień 2004 Apropos Biedruska jako ciekawostka wojenna - jest tam zamek betonowy a raczej emirat - tak bawili się Afrika korps. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SLAW 100 Napisano 18 Grudzień 2004 Share Napisano 18 Grudzień 2004 Z tego co wiem szkolenia spadachronowe odbywały się też w Komorowie.Slaw 100 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krecio Napisano 18 Grudzień 2004 Share Napisano 18 Grudzień 2004 Do DTH. W nazewnictwie geograficznycm mozesz spotkac rozn pisownie - Biedrusk i Biedrusko.A jesli chodzi o wojska pancerne to wskaz mi cytat z mojego postu w ktorym stwierdzilem, ze czlogi wchodzily w sklad pulkow kawalerii. Czy tak trudno skonstatowac, ze chodzi o rodzaj wojsk? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krecio Napisano 18 Grudzień 2004 Share Napisano 18 Grudzień 2004 I jeszcze jedno. Encyklopedie takze maja bledy. Czy to oznacza wskazanie do ich nieuzywania?A przy okazji. Ile, DTH napisales ksiazek? Cos na tym forum latwo przychodzi krytyka czegokolwiek. Mysle, ze sa inne sposoby dowartosciowania sie i autokreacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krecio Napisano 18 Grudzień 2004 Share Napisano 18 Grudzień 2004 Oto Twoje zdanie - Odnosnie posta krecia, skad takie rewelacje, ze wojska pancerne wchodzily w sklad pulkow, czy brygad kawalerii??"Widzisz jakas roznice? Co do ksiazek to ja akurat wlasnie tej pozycji korzystalem przy malowaniu portretu mojego Dziadka. Na zdjeciu w sepii musialem okreslic kolory i oznaczenia, a tu akurat Smaczny dla moich potrzeb bledow nie popelnil. I w jednym napewno masz racje. Czas kiedy pisal nie byl jeszcze tak sprzyjajacy w dostepie do zrodel i dlatego nie pote[ialbym autora. Jesli natomiast chodzi o sama dzialalnosc wydawnicza to dzis jaki to problem? Piszesz, placisz za druk i kolportujesz. Oczywiscie jesli jest co napisac (nie bierz tego do siebie, to takie ogolne stwierdzenie). Ja po prostu z niesmakiem czytam wypowiedzi potepiajace czyjas prace... Nawet jesli jej naklad jest niewspolmierny do efektu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krecio Napisano 18 Grudzień 2004 Share Napisano 18 Grudzień 2004 Prosze uprzejmie - 10 Brygada KAWALERII Zmotoryzowanej owczesnego (jeszcze) plk. S. Maczka , Wolynska BK z 21 Dywizjonem Pancernym w skladzie, Pomorska BK z 81 Dywizjonem Pancernym, Nowogrodzka BK z 1 Dywizjonem Pancernym itd, itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krecio Napisano 18 Grudzień 2004 Share Napisano 18 Grudzień 2004 I to wg. Ciebie przeczy temu, iz wojska pancerne do 39, wchodzily w sklad kawalerii? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pieczarka Napisano 18 Grudzień 2004 Share Napisano 18 Grudzień 2004 W związku z tym, że wiele osób uznaje pozycję pana H.Smacznego za miarodajne źródło wszelkich informacji pozwalam sobie w załączeniu przesyłać adresy do skanów recenzji Ksiegi kawalerii polskiej" Henryka Smacznego autorstaw pana Lesława Kukawskiego, która ukazała się na łamach czasopisma Koń Polski" nr 4 (110) z 1990 roku. http://republika.pl/p_pieczarka/recenzja/recenzja01.jpg http://republika.pl/p_pieczarka/recenzja/recenzja02.jpg http://republika.pl/p_pieczarka/recenzja/recenzja03.jpg http://republika.pl/p_pieczarka/recenzja/recenzja04.jpg http://republika.pl/p_pieczarka/recenzja/recenzja05.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krecio Napisano 18 Grudzień 2004 Share Napisano 18 Grudzień 2004 Wniosek prosty - czas na jakies powazne dzielo o tej formacji. A swoja droga to dziwne, iz do tej pory nikt nie podjal proby opisania Legendy Narodowej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Volksewagen Wojtek Napisano 18 Grudzień 2004 Autor Share Napisano 18 Grudzień 2004 Panowie, nie mam nic przeciwko kontynuowaniu w tym poście tego bocznego wątku- piszcie ile wlezie, ale czy ktokolwiek z was potwierdza istnienie tam jakiejś szkoły spadochronowej, lub przynajmniej fakt odbywania jakichkolwiek kursów w tym zakresie ??? SLAW 100 napisz coś więcej o tym Komorowie- gdzie to wogóle się znajduje ??dzięki pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krecio Napisano 18 Grudzień 2004 Share Napisano 18 Grudzień 2004 A co tu kontynuowac? Gniot zostal obnazony, zdania w sprawie pancernych bez zmian... Jakos nie uchodzi konia mieszac do lotnictwa czy desantu. No, chyba ze dotyczy Pegaza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krecio Napisano 18 Grudzień 2004 Share Napisano 18 Grudzień 2004 Raczej konie poniosly... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jack18 Napisano 18 Grudzień 2004 Share Napisano 18 Grudzień 2004 Witam, Do DTH - jeżeli mówimy o tym Biedrusku, pod Poznaniem, czyli wojskowy poligon, to w latach 90- tych walczyłem tam przez 2 lata i wiem co mówię, to coś ten emirat" jak go nazywają jest przy krzyżówce dróg, niedaleko z resztą stoi, kościólek zabytkowy a raczej to co z niego zostało, widać go na filmie Ogniem i mieczem" - na samym początku filmu, tam też była kiedyś wioska - widać fundamenty.To coś jest z betonu, nie wymiarowe i nie sądzę żeby tam ktoś kiedyś się bawił, to coś nie ma dachu i jest wielkości domu jednorodzinnego, pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SLAW 100 Napisano 18 Grudzień 2004 Share Napisano 18 Grudzień 2004 Zajrzałem do książki Polscy Spadochroniarze-pamiętnik Żołnierza" ( wydana w roku 1949 w Londynie przez Pluton Opieki 1 Samodzielnej Brygady Spadochronowej)i znalazłem takie informacje: W roku 1936 stworzono kurs instruktorów spadochronowych w Jabłonnie-Legionowie pod W-wą . Po roku pracy przeprowadzono pierwsza próbę desantu powietrznego w siedzibie kursu. Wojskowy Osrodek Spadochronowy w Legionowie powtarza pokaz desantu powietrznego na polu Mokotowskim w Warszawie ( nie ma podanej daty). Przeszkolenie spadachronowe wprowadza się do szkół oficerskich wszystkich rodzajów broni oraz częściowo do szkół podoficerskich które wysyłają w tym celu swoich uczniów do nowego Ośrodka Spadochronowego w Bydgoszczy. W czasie manewrów ( niestety nie ma podanej daty)pod W-wa dokonano pierwszego udanego rzutu którego zadaniem było zniszczenie mostu ,lini kolejowych oraz lini telefonicznej pod miejscowością Tłuszcz - zadanie to wykonano.Następny rzut miał miejsce w czasie manewrów na Wołyniu (działały tam 3 plutony ,ladując także z bronią maszynową). Niestety ma żadnej informacji na temat interesującego Ciebie poligonu.Slaw 100 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sqh Napisano 18 Grudzień 2004 Share Napisano 18 Grudzień 2004 Kilka szczegółów na ten temat, z ksiązki J. Szczepańskiego Wojska Balonowe - Legionowo 1897-1939":Kursy spadochronowe były prowadzone od 1936 roku w Legionowie (2. baon balonowy) i w Komorowie pod Ostrowią Maz. (Szkoła Podchorążych Piechoty), gdyż w Legionowie nie było - nieodzownej do szkolenia - wieży spadochronowej.Pierwszy pokaz masowego desantu odbył się zaś 5 IX 1937 pod Wieliszewem, niedaleko Legionowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jack18 Napisano 18 Grudzień 2004 Share Napisano 18 Grudzień 2004 witam DTH, byłem tam ostatni raz 10 lat temu i teraz ci nie wytłumaczę ale to miejsce było bardzo blisko miesca gdzie wojsko (z WSO) miało swój park techniczny i rozbijane namioty na czas poligonu, każdy tubylec ci powinien to miejsce wskazać, owszem jest tam teren wojskowy ale główną drogą można tam dojechać a tak apropo warto tam pokopać gdzie była wioska, właśnie niedaleko kościoła, ciekawe fatny w okolicy wyłaziły.Wehrmaht tam trenował przed kampanią w Afryce. Warto tam podjechać i ten obiekt zobaczyć. pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jack18 Napisano 18 Grudzień 2004 Share Napisano 18 Grudzień 2004 Do DTH, jest jeszcze jeden forumowicz, który tą budowle widział ale może nie znać jej historii, może kolega Von adamski pomóc w dokładnej lokalizacji tej budowli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peter Napisano 18 Grudzień 2004 Share Napisano 18 Grudzień 2004 Kurna, Bocian. Ani na chwilę nie można tych dzieciaków zostawiać samych. Łomot pewny. Niech będzie:Biedrusko - Konnica spadochronowa, zmotoryzowana (konie na biegunach). Jako wsparcie dwie kompanie podwodnych cyklistów. Latające zamki betonowe. Artyleria grzmoci od rana do Arabów (kawaleria) z Afrika Korps. W to wszystko wmieszał się również pancernik, afrykański ( może żyją na pustyni) i skaził środowisko gazami bojowymi.Bocian, wyślij kropelki !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jack18 Napisano 18 Grudzień 2004 Share Napisano 18 Grudzień 2004 pry peter, pry - tylko nie dzieciaki, tylko nie dzieciaki. zwolnij kolego, bo się zaraz zagalopujesz i obrazisz jeszcze kogoś.ps. I tak od razu ze skarga - nie ładnie , nie ładnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.